Parquet du Procureur du Roi Bruxelles
Communiqué de presse

Onderzoek naar het gebruik van het wapen door de militairen in het kader van de terroristische daad in het centraal station op 20 juni 2017

Steeds wanneer ordediensten gebruik maken van hun vuurwapen, wordt er hiernaar een onderzoek geopend op het parket. Deze standaardprocedure werd ook gevolgd naar aanleiding van het neerschieten van de verdachte van de terroristische aanslag, gisteren in het centraal station te Brussel, door de aanwezige militairen.

Uit de eerste elementen van het onderzoek (o.a. camerabeelden) blijkt dat de militair de verdachte heeft neergeschoten op het moment dat hij tot zeer dicht bij de militair genaderd was. Uit de omstandigheden waarmee de militairen geconfronteerd werden, konden zij reeds afleiden dat de verdachte gevaarlijk was. Bovendien kwam hij naar hen toegelopen met een voorwerp in zijn hand en schreeuwde hij  « Allahu Akbar ».

In de loop van de namiddag vindt er nog een autopsie plaats op de verdachte. Eens het autopsierapport en het expertiseverslag van de ballistisch deskundige ter kennis gebracht zijn van het parket, zal het parket een definitieve beslissing nemen in dit dossier. We kunnen evenwel nu reeds melden dat de elementen waarover we nu beschikken, aangeven dat het gebruik van het vuurwapen door de militairen gerechtvaardigd was.

Ine VAN WYMERSCH - Woordvoerder

Parquet du Procureur du Roi Bruxelles
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse