Persbericht - Leuven - Internationale organisaties cocaïnesmokkel, cannabisplantages en growshop opgerold

Parquet du Procureur du Roi Louvain
Communiqué de presse

330 kilogram cocaïne onderschept in haven Antwerpen

Afgelopen week werden twaalf verdachten gearresteerd en ondertussen onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de behandelend onderzoeksrechter.  Een dertiende verdachte werd aangehouden in de luchthaven van Schiphol en zal aan de Belgische autoriteiten overgeleverd worden. Een viertiende verdachte wordt actief internationaal opgespoord. De aanhoudingen kaderen in twee gelijklopende gerechtelijke onderzoeken inzake teelt van cannabis, invoer van verdovende middelen en lidmaatschap van een vereniging die drugsinbreuken pleegt.

 In het najaar van 2016 startte de federaal gerechtelijke politie van Leuven een doorgedreven onderzoek op een zaad- en tuinwinkel uit Tremelo die zowel via een webwinkel als via de winkel zelf op grootschalige schaal cannabisplantages faciliteerde. Op een professionele manier voorzagen zij diverse verdachten van teeltmaterialen en stelden zij contactpersonen ter beschikking met knowhow voor het opzetten, onderhouden en oogsten van cannabisplantages. De diverse betrokkenen werden geïdentificeerd en afgelopen maandag 14 mei ’18 gearresteerd tijdens een gecoördineerde actie in samenwerking met de hondensteun van de federale politie en de lokale politiezones BRT, Leuven, Heusden-Zolder en Haacht.

Gedurende het onderzoek naar de growshop uit Tremelo werden meerdere cannabisplantages ontdekt die gelinkt zijn aan de organisatie. Onder andere in Haacht en Herent werden maandag plantages ontmanteld van 870 en 650 planten. Bij de tussenkomst op 14 mei werden nog niet eerder gekende cannabisplantages en hoeveelheden gedroogde cannabis ontdekt, onder andere in Heusden-Zolder. Drie personen werden gearresteerd op 14 mei en ondertussen onder aanhoudingsmandaat geplaatst, namelijk de 35-jarige man uit Leuven die de growshop in Tremelo uitbaatte, een 30-jarige Nederlander uit Heusden-Zolder die in de shop werkte en samen met de uitbater cannabisplantages zou helpen opzetten en een 35-jarige man uit Haacht die thuis een cannabisplantage had opgezet. Op vrijdag 11 mei werd al een 28-jarige man uit Hoegaarden gearresteerd die via de uitbater van de growshop in contact zou worden gebracht met personen die een cannabisplantage willen opzetten en die hen bij het opzetten en uitbaten van de plantages helpt. Deze vier verdachten verschijnen vandaag voor de raadkamer. Drie verdachten vroegen uitstel tot de zitting van vrijdag 25 mei, één verdachte krijgt vandaag te horen of zijn hechtenis al dan niet gehandhaafd blijft.

Bij negen huiszoekingen in België en Nederland werd 35.500 euro cash geld, drie voertuigen en ICT-materiaal in beslag genomen. In Amsterdam werden ook nog waardevolle kunstobjecten in beslag genomen. De zaad- en tuinwinkel uit Tremelo werd gesloten en de aangetroffen materialen werden eveneens in beslag genomen.

Naar aanleiding van informatie die uit dit gerechtelijk onderzoek naar boven kwam, startte de FGP Leuven een onderzoek naar de invoer van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika naar de haven van Antwerpen. Een van de verdachten uit het onderzoek in Tremelo, de 28-jarige man uit Hoegaarden, vatte het plan op om samen met enkele Nederlanders uit Utrecht  een drugslijn op te zetten vanuit Latijns-Amerika naar Antwerpen. Via hun contacten zetten zij een samenwerking op met een Marokkaans-Albanese organisatie die er van verdacht wordt grote hoeveelheden cocaïne te smokkelen naar onder meer België en Nederland. De organisatie opereerde vanuit Antwerpen en onderhield contacten met een drugskartel uit Colombia. Dankzij een optimale samenwerking tussen de diverse federale politiediensten en punctuele bijstand van de Nederlandse politiediensten werd afgelopen weekend de organisatie ontmanteld.

 Op 11 en 12 mei 2018 werd er uiteindelijk gecoördineerd tussengekomen op deze Albanees – Marokkaanse organisatie met steun van de gespecialiseerde eenheden van de federale politie, de federale hondensteun, de federale gerechtelijke politie van Antwerpen en de lokale politie PZ Leuven en PZ Tienen-Hoegaarden.

Bij de actie in het havengebied van Antwerpen werd 330 kg cocaïne in beslag genomen. De illegale lading was verborgen in 15 dozen met bananen en heeft een bruto straatwaarde van 16 miljoen Euro. Ter plaatse werden 9 verdachten geïntercepteerd. Het gaat om de 28-jarige man uit Hoegaarden waarvan eerder sprake. Verder gaat het om een Albanese man van 37 jaar uit Nijlen die een leidende rol in de organisatie zou hebben, Albanezen van 23 jaar en 26 jaar zonder adres in België en verschillende mannen van Marokkaanse origine: een 45-jarige uit Antwerpen, een 34-jarige en een 32-jarige uit Utrecht, een 29-jarige uit Wommelgem en een 28-jarige uit Zwijndrecht. De acht verdachten van Albanese en Marokkaanse origine verschenen dinsdag 15 mei voor de raadkamer. De hechtenis van drie verdachten werd voor een maand gehandhaafd, vijf anderen kregen uitstel tot de zitting van de raadkamer  op dinsdag 22 mei.

Tijdens de actie werd 18 500 Euro cash geld, valse documenten en zes voertuigen in beslag genomen.  Vier van de zes voertuigen waren voorzien van vernuftig verborgen bergruimtes waarmee de cocaïne zou vervoerd worden naar Nederland.

Navolgende huiszoekingen in beide gerechtelijke onderzoeken vonden plaats in het Antwerpse Nijlen, Wommelgem en Zwijndrecht en in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden en Leuven. Ook in Nederland vonden huiszoekingen plaats.

Het succesvolle onderzoek is te danken aan de professionele inzet en samenwerking tussen FGP Leuven, de gespecialiseerde eenheden van de Federale Politie (DSU) en FGP Antwerpen. Het onderzoek zal worden verder gezet door FGP Leuven.

 

 

 

Parquet du Procureur du Roi Louvain
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse