Persbericht - Stroomplan

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Het Openbaar Ministerie wil proactief en repressief de criminaliteit beheersen en verminderen en aldus bijdragen tot een leefbare en veilige samenleving.
Het Openbaar Ministerie wil transparant zijn en verantwoording afleggen over het gevoerde beleid.
(uit de Missie, waarden en visie van het Openbaar Ministerie)

Het parket Antwerpen neemt actief deel aan de realisatie van het Stroomplan en zetelt hiertoe in verschillende werkgroepen.

In het verleden bouwde het parket Antwerpen een uitgebreide expertise op in de strijd tegen  internationale drughandel en de hiermee gepaard gaande georganiseerde criminaliteit. Dit vertaalt zich in een ijzersterke samenwerking met de partners op het terrein (Douane en FGP) , aanzienlijke inbeslagnames,  talrijke arrestaties , veroordelingen tot zware gevangenisstraffen en indrukwekkende verbeurdverklaringen en geldboetes.

Er wordt ingezet op 5 verschillende domeinen :

-         Het voeren van onderzoeken naar internationale drughandel

-         Het voeren van onderzoeken naar gerelateerde geweldscriminaliteit

-         De buitgerichte recherche

-         De internationale samenwerking

-         Het verlenen van medewerking aan de bestuurlijke handhaving

Een afzonderlijke drugsectie werd ingericht waar 7 gespecialiseerde drugmagistraten en 3 parketjuristen werkzaam zijn. Zij buigen zich o.a. over de onderzoeken naar internationale drughandel en naar de activiteiten van de drugclans.

De gerelateerde geweldscriminaliteit wordt opgevolgd door gespecialiseerde magistraten binnen de arrondissementele sectie G4.

Witwas – en vermogensonderzoeken worden geleid en gecoördineerd binnen de arrondissementele sectie Ecofin.

Ten gevolge van de uitbreiding van de haven op Linkeroever werd inmiddels ook een interressortelijke pool ingericht met magistraten van de arrondissementen Antwerpen en Oost – Vlaanderen. Deze pool benaarstigt een gemeenschappelijk beleid en samenwerking alsook kennisdeling.

Voorts wordt nauw samengewerkt met het parket – generaal (oprichting ressortelijk netwerk drugs) , het Federaal Parket en Justitie in het buitenland (in het bijzonder O.M. in Rotterdam) om de internationale samenwerking te optimaliseren. Op niveau van het parket Antwerpen werd een IRC  opgericht in de afdeling Turnhout dat alle uitleverings – en rechtshulpverzoeken van over de hele wereld afhandelt.

In het kader van de bestuurlijke handhaving worden protocols voorbereid met de bevoegde overheden teneinde op een geïntegreerde en aanklampende wijze de door de drugsclans gepleegde overlast – en ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

Een capaciteitsverhoging bij politie – en inspectiediensten in het kader van het “Stroomplan” zal logischerwijze ook moeten leiden tot een uitbreiding van de capaciteit op parketniveau.

Tot slot meent het parket Antwerpen dat er in de strijd tegen de internationale drughandel en hiermee gepaard gaande criminaliteit bijzondere aandacht moet gaan naar de doorlooptijden van onderzoeken , naar het toezicht op de naleving van bepaalde havengerelateerde voorwaarden (bvb. een plaatsverbod) bij invrijheidstellingen en naar de strafuitvoering met inbegrip van de tenuitvoerlegging van de verbeurdverklaringen en opgelegde geldboeten in samenwerking met het COIV en de FOD Financiën.

Contactpersoon:

Stéphanie Chomé 
Ken Witpas ( beschikbaar voor eventuele quote’s )

Eventuele verdere communicatie :

Het O.M. is desgevallend op vraag bereid om in de loop van de volgende dagen ruimer in te gaan op de rol van het O.M. binnen de strijd tegen internationale drughandel en het Stroomplan.

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse