Persbericht

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Vandaag dinsdag 21/06/2016 omstreeks 5u30 werd de lokale politie van Brussel HOOFDSTAD Elsene opgebeld door een persoon die verklaarde dat hij ontvoerd werd in een auto en afgezet werd aan de Nieuwstraat (1000 Brussel) met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde van op afstand moest worden bediend.

De politie begaf zich onmiddellijk ter plaatse en heeft de persoon (J.B., 1990) geïdentificeerd. Deze laatste herhaalde dat hij ontvoerd werd en een bommengordel moest dragen. De politie heeft inderdaad iets gevonden op de persoon dat op een bommengordel leek.

Het parket werd ingelicht, heeft een veiligheidsperimeter laten instellen en heeft de onmiddellijke interventie van de DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen), de federale gerechtelijke politie en de lokale recherche van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene gevorderd. De ontmijners hebben de persoon ontdaan van zijn gordel en hebben deze onderzocht. Na een eerste onderzoek bleek dat de gordel zout en koekjes bevatte. Elke dreiging tot een ontploffing kon worden uitgesloten. De veiligheidsperimeter werd opgeheven.

J.B. werd aangehouden door de politie en werd meegenomen voor verhoor. Tijdens zijn eerste gesprek met de politie heeft hij informatie verschaft waarmee het voertuig waarin hij ontvoerd werd, duidelijk geïdentificeerd kon worden. Het voertuig werd geparkeerd aangetroffen in een straat in de gemeente Schaarbeek. De eigenaar zou verhoord moeten worden.

J.B. is gekend bij Justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen. In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket. Hij heeft recent namelijk de politie gecontacteerd en verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat in Syrië. Deze verklaringen leidden tot een onderzoek op het parket van Brussel waarbij meerdere personen verhoord werden, zonder dat de verklaringen in deze fase bevestigd of ontkend kunnen worden.

Er loopt momenteel een grondig onderzoek naar J.B. om na te gaan of het al dan niet gaat om feiten van terrorisme, of eerder een valse melding van een aanslag.

Rym KECHICHE - Woordvoerder

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Ander Persberichten