Criminele witwasorganisatie voor de rechtbank

01-09-2021 – Op 2 september 2021 start in Brussel een proces tegen 12 personen en 3 vennootschappen, die verdacht worden van betrokkenheid bij grootschalige witwaspraktijken.

Deze praktijken kaderen in de zogenaamde “Braziliaanse netwerken” waarover de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) regelmatig rapporteert en vaststellingen doorstuurt naar de parketten (zie kader hiernaast). Het dossier dat morgen wordt ingeleid op de rechtbank, is echter niet gestart met een onderzoek van de CFI, maar met een heterdaadbetrapping in een bankkantoor, nadat een alerte bankdirecteur de politie had verwittigd.

Arrestatie

Op 24 januari 2020 in de vroege ochtend werd een 33-jarige Braziliaanse man uit Buizingen door de politie gearresteerd in een bankkantoor in Halle, met maar liefst 75 bankkaarten op zak. Deze bankkaarten werden allen uitgegeven op naam van Portugese personen of firma’s, doch werden in werkelijkheid beheerd door de verdachte. In de 7 weken voorafgaand aan de arrestatie van de hoofdverdachte, bleek er met deze bankkaarten maar liefst 1,3 miljoen euro cash afgehaald. De politie was verwittigd door de bankdirecteur, omdat deze had vastgesteld dat zijn bankautomaat de dagen daarvoor telkens al tussen 5u en 6u in de ochtend leeg was. Op camerabeelden hadden de bankbedienden gezien dat het telkens dezelfde persoon betrof, die met een stapeltje bankkaarten binnenkwam en daarmee opeenvolgende grote afhalingen deed.

Onderzoek

Uit het gevoerde onderzoek is gebleken dat de verdachte één van de leiders betreft van een grote witwasorganisatie met internationale vertakkingen, die ervan verdacht wordt ‘op bestelling’ zwart geld geleverd te hebben aan voornamelijk Belgische bouwbedrijven, via valse facturatiestromen.

Via minstens vijf schermvennootschappen werden er in een periode van elf maanden tijd maar liefst rond de 12 miljoen euro aan overschrijvingen verricht in het kader van deze activiteiten. Na betaling van zo’n (vermoedelijk) valse factuur, haalde de verdachte het geld af, om het via andere leden van de organisatie en na aftrek van een commissie, terug te bezorgen aan de Belgische bouwfirma die de betaling van de factuur verricht had. De Belgische bouwfirma’s worden dus als klant van de criminele organisatie beschouwd.

Dankzij het onderzoek kon het netwerk van de organisatie en haar concrete werkwijze in kaart worden gebracht.

Verdachten

Zo kon een ander kopstuk, een 54–jarige Braziliaan die voorheen woonachtig was in België, worden geïdentificeerd. Deze persoon gaf op dagelijkse basis instructies aan de 33-jarige hoofdverdachte en liet het cash geld ophalen door nog andere personen. Twee van deze cash ontvangers, een  41-jarige Braziliaanse vrouw uit Vorst en een 34-jarige Italiaanse man (van Braziliaanse origine) uit Sint-Gillis, konden eveneens worden geïdentificeerd en worden mee vervolgd.

Voor de concrete uitvoering van ‘zijn taken’ binnen de organisatie, kreeg de 33-jarige hoofdverdachte praktische bijstand van zijn 34-jarige echtgenote, die eveneens mee wordt vervolgd. Ook een 31-jarige man uit Heusden-Zolder wordt vervolgd: uit het onderzoek blijkt dat hij een cash leverancier zou zijn die in een soort van onderaanneming meer dan 350.000 euro leverde aan de hoofdverdachte.

Morgen wordt de zaak ingeleid voor de Nederlandstalige correctionele rechtbank te Brussel. De verdachten worden vervolgd voor feiten van valsheid in geschriften, witwassen en criminele organisatie. De 2 verdachten uit Halle en Heusden-Zolder zijn nog steeds aangehouden.