Persbericht - Antwerpen - 10 arrestaties in drugsonderzoek

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Tijdens een gerechtelijke actie zijn vandaag 10 arrestaties uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Informatie uit ontsleutelde berichten van SKY ECC leverde extra gegevens op voor dit lopend gerechtelijk onderzoek.

 

Het onderzoek werd begin 2020 opgestart in het kader van mogelijke granaataanslagen in Antwerpen of omgeving. De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen verzamelden informatie over twee families.

Een lid van de familie T. werd tweemaal op korte tijd bedreigd. Dat is een rechtstreeks gevolg van zijn vermeende betrokkenheid bij internationale drugshandel. Het onderzoek evolueerde zo naar een drugsonderzoek.

Bij de tussenkomst op 9 maart 2021 in dossier SKY ECC kreeg een 25-jarige man uit Deurne bezoek van de speurders. Hij stond toen onder elektronisch toezicht in een drugsdossier. Enkele dagen later knipte hij zijn enkelband door en vluchtte hij naar Nederland. Hij kon op 13 maart op de snelweg A13 in Delft gearresteerd worden. Intussen zit hij in strafuitvoering, nadat er een filmpje van een ontvoering en agressie op zijn gsm werd teruggevonden.

Het onderzoek kon de criminele activiteiten van de twee verwante families, die mogelijk werden aangestuurd vanuit Dubai, in beeld brengen. Tijdens eerder ander gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken.

Die data zorgde in dit gerechtelijk onderzoek voor bevestiging en voor extra informatie. Medeverdachten konden op die manier geïdentificeerd worden en ook nieuwe criminele feiten konden gelinkt worden aan deze criminele organisatie die betrokken zou zijn bij de invoer van minstens 1,3 ton cocaïne, goed voor een geschatte straatwaarde van 51,6 miljoen euro. Er werd onder meer gebruikt gemaakt van pincodefraude om partijen cocaïne binnen te smokkelen. De organisatie zou zich ook hebben beziggehouden met de verkoop van cocaïne.

Vandaag heeft de onderzoeksrechter 13 huiszoekingen bevolen in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten, Wommelgem en in de gevangenissen van Antwerpen en Wortel. In totaal zijn 10 mensen opgepakt.

Het gaat om mannen tussen 23 en 44 jaar en een vrouw van 28.

Zes mensen die gearresteerd zijn, werken of hebben gewerkt voor een havenbedrijf. Het gaat om de 28-jarige vrouw uit Deurne die illegale opzoekingen deed in databanken voor de criminele organisatie en vijf mannen van 24, 27, 36, 43 en 44 uit Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten en Wommelgem.

Bij de tussenkomst kon de politie enkele voertuigen en luxegoederen in beslag nemen.

De onderzoeksrechter zal binnen 48 uur beslissen over de aanhouding van 10 personen.

Dit dossier is een voorbeeld van een onderzoek dat door informatie uit dossier SKY ECC verrijkt kon worden. Op dit moment lopen er in het arrondissement Antwerpen 194 dossiers die gelinkt zijn aan SKY ECC. Dat maakt 70% uit van het totale aantal.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

 

 

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse