Persbericht - Antwerpen - 12 arrestaties in onderzoek naar geweldsdelicten

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft vandaag in opdracht van de onderzoeksrechter een gecoördineerde actie gehouden in kader van verschillende geweldsdossiers die gelinkt zijn aan het criminele milieu. Twaalf mensen konden gearresteerd worden.

 

De actie heeft betrekking op een 10-tal geweldsincidenten die Antwerpen en de ruimere regio hebben geteisterd.  Het gaat om aanslagen, brandstichtingen, maar ook om bedreigingen aan het adres van mensen die bijvoorbeeld in de haven werken.

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, afdeling agressie, heeft het voorbije anderhalf jaar veel speurwerk verricht en dat heeft al tot verschillende arrestaties geleid. De bevestiging van dat mooie speurwerk en de extra boost in de verschillende onderzoeken is er gekomen door informatie die is verzameld in het dossier Sky ECC.

Niet enkel uitvoerders van aanslagen, maar ook de opdrachtgevers komen nadrukkelijk in beeld. Het gaat dan vaak om mensen die opgegroeid zijn in Antwerpen, maar die door hun criminele activiteiten een verblijfplaats hebben gekozen in het buitenland.

Vanmorgen zijn 24 huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Borgerhout, Borsbeek, Essen, Lokeren Wilrijk en Wijnegem, maar ook in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen. Daarbij zijn in totaal 11 mensen gearresteerd. Het gaat om mannen tussen 19 en 41 jaar. Tijdens de actie is ook één 1 minderjarige opgepakt. De onderzoeksrechter zal beslissen over de aanhouding van de opgepakte mensen. De minderjarige verschijnt voor de jeugdrechter. Er zijn vijf cryptofoons aangetroffen.

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen zette 130 mensen in en werkte voor deze actie samen met de speciale eenheden van de Federale Politie en met lokale PZ’s, en met PZ Antwerpen in het bijzonder. Ook hondengeleiders en algemene steuneenheden van de federale politie namen deel aan de tussenkomsten.

Overzicht van de dossiers

  1. Een aanslag met een granaat in de nacht van 10 juni 2020 in Ten Eekhovelei in Deurne.
  2. In de volgende nacht werd een granaataanslag gepleegd in Sint-Niklaas
  3. Op 16 juni 2020 werd een granaat gegooid naar de inkom van een dansschool aan de Boterlaarbaan in Deurne
  4. In de nacht van 24 op 25 augustus 2020 werd een woning in de Gryspeertstraat in Deurne minstens 11 keer beschoten. De nacht voordien ontplofte een granaat voor het aanpalende huis
  5. Op 9 augustus werd een man die in de haven werkt, bedreigd door 4 à 5 mannen die  binnenvielen in zijn woning in ware commandostijl. Onder bedreiging van een wapen werd hem een telefoon overhandigd waarop hij gecontacteerd zou worden.
  6. In de nacht van 28 augustus 2020 werd er geschoten op pastabar aan de Turnhoutsebaan in Deurne
  7. Een man die in de haven werkt, werd op 30 september 2020 bedreigd bij het naar huis rijden. Hij werd klemgereden en bedreigd door 5 gemaskerde mannen die zich uitgaven als politie. Hierbij werd ook een vuurwapen getoond.
  8. Er werd in de nacht van 18 februari 2021 een brandbom gegooid naar een woning aan de Albert Bevernagelei in Deurne

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse