Persbericht - Antwerpen - 15 huiszoekingen bij Sky-actie, 8 arrestaties

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

De federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen heeft gisteren 15 huiszoekingen uitgevoerd in een lopend gerechtelijk onderzoek. Daarbij werden 8 mensen gearresteerd. Het onderzoek draait rond de invoer van verdovende middelen via de haven van Antwerpen.

 

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

 

Op die manier kon FGP Antwerpen verschillende invoeren reconstrueren, waarbij voornamelijk de switchmethode werd gebruikt. In totaal zou de organisatie gelinkt kunnen worden aan de invoer van minstens 2 ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021. Dat resulteerde woensdag in 15 huiszoekingen in Antwerpen, Beveren, Brasschaat, de haven van Antwerpen, Kruibeke, Malle, Merksem, Stabroek, Stekene, Sint-Niklaas en Wijnegem. Acht mensen tussen 26 en 47 jaar werden gearresteerd. Verschillende van hen zijn of waren aan de slag bij de bedrijven die actief zijn in de haven.

 

Tijdens de zoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxehorloges, een replica wapen en munitie in beslag genomen.

 

De onderzoeksrechter heeft na voorleiding vijf mannen vrijgelaten onder voorwaarden. Ze hebben een verbod om het land te verlaten, een verbod om het havengebied te betreden en een verbod om professioneel enige activiteit uit te oefenen die haven- en/of transportgerelateerd is.

 

Het gerechtelijk onderzoek zal worden verdergezet.

 

Tot op dit moment zijn er 338 dossiers geopend op niveau van FGP Antwerpen die voortvloeiden uit het dossier Sky ECC. Het gaat om 81 lopende onderzoeken die gevoed werden met info uit de ontsleutelde berichten en 257 onderzoeken die opgestart werden op basis van nieuw ontdekte informatie. Sinds de tussenkomst op 9 maart 2021 zijn er iets meer dan 165 aanhoudingsmandaten afgeleverd.

 

Om deze dossiers op te bouwen en om tegemoet te komen aan de enorme werklast die met de onderzoeken gepaard gaat, zijn er samenwerkingen opgebouwd met delegaties van andere FGP's en met PZ Antwerpen.

 

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen voert ook de gerechtelijke onderzoeken rond druggerelateerd geweld in de provincie. Het teller van het aantal dossiers dat sinds 2018 werd geopend, staat op 186.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

 

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse