Persbericht - Antwerpen - dossier autodiefstallen naar rechtbank verwezen

De raadkamer in Antwerpen heeft gisteren twee Poolse mannen van 38 en 44 verwezen naar de rechtbank in een dossier rond autodiefstallen.

Het dossier werd opgestart na de diefstal van twee Mazda’s in Wijnegem begin december 2020.  De PZ MINOS kon daarbij onmiddellijk de link leggen met een voertuig met Poolse nummerplaten dat de nacht van de feiten in beeld kwam.  De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen nam in december 2020 een dossier van PZ MINOS over. Al snel kwamen er nog andere voertuigen met Poolse nummerplaten in beeld wat leidde tot het identificeren van de twee Poolse verdachten.

Begin februari werden er in opdracht van de onderzoeksrechter verschillende simultane huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in Hoboken en Hoeilaart. De twee verdachten van 38 en 43 konden daarbij gearresteerd worden. Bij de zoekingen werd o.a. materiaal in beslag genomen dat de bende gebruikte om de feiten te plegen, maar ook gestolen boorddocumenten. In de nabije omgeving van de woonplaats van één van de verdachten werden 5 van de 15 gestolen voertuigen teruggevonden.  Deze werden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaars.

Op het einde van het onderzoek konden 15 autodiefstallen van hoofdzakelijk Mazda’s aan deze bende gelinkt worden. Het gaat om feiten in Aartselaar, Antwerpen, Deurne, Duffel, Edegem, Evere, Hoeilaart, Machelen, Meise, Merksem en Wijnegem tussen maart 2020 en februari 2021.  

Het onderzoek is een voorbeeld van een knap staaltje van verschillende klassieke onderzoekstechnieken vermengd met een vlotte samenwerking tussen de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (afdeling goederen), PZ MINOS, PZ Zennevallei en PZ Antwerpen.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen