Persbericht - Antwerpen - Vijf aanhoudingen in onderzoek naar cocaïnesmokkel

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Tijdens een internationale actie in het kader van de internationale smokkel van bijna 35 ton cocaïne (straatwaarde van 910 miljoen euro) kon in België, Nederland en Duitsland een tiental personen opgepakt worden. Het Antwerpse gerechtelijke onderzoek werd opgestart na de inbeslagname van bijna 11 ton cocaïne in april 2021.

 

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

 

De internationale smokkel van partijen cocaïne komt naar voren in onderschepte berichten. Dat zorgde voor een recordvangst in de nacht van 2 op 3 april vorig jaar. De diensten van Douane konden in een container op kaai 869 een partij van 10.964 kilo cocaïne onderscheppen die verstopt zat tussen een deklading blauw leder (zie foto). De container was afkomstig uit Paraguay.

 

Het parket Antwerpen vorderde een onderzoeksrechter die samen met de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen een onderzoek startte naar een criminele organisatie. De container werd via een 'cloned company' ingevoerd. Dat betekent dat er misbruik werd gemaakt van een bestaande firmanaam om containertransporten op te zetten. Na enkele legale ladingen werden de met cocaïne besmette container geïmporteerd. Om extra verwarring te creëren werd de bestemmeling tijdens de vaart nog gewijzigd.

 

Het onderzoek leidde de speurders naar de organisatie waarvan de opdrachtgevers wellicht in Dubai verblijven.

 

In opdracht van de onderzoeksrechter in Antwerpen werden gisteren in ons land 6 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij 5 mensen werden gearresteerd. Het gaat om 5 mannen tussen 27 en 38 jaar uit Antwerpen, Borsbeek, Brasschaat, en Deurne. De onderzoeksrechter heeft hen gisteren onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

 

Naast de actie is ons land zijn er ook tussenkomsten uitgevoerd in Nederland en Duitsland na inbeslagnames die aan dezelfde organisatie gelinkt zouden kunnen worden.  In de haven van Hamburg werd op 12 februari 2021 een partij van 16 ton cocaïne onderschept die ook gelinkt zou kunnen worden aan de criminele organisatie. Het Nederlands onderzoek gaat voort op een inbeslagname van 7,7 ton cocaïne op 20 februari 2021 in de haven van Antwerpen. In totaal zijn er in beide landen een 40-tal huiszoekingen uitgevoerd.

 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse