Persbericht - Dendermonde/Hamme - Kunstproject 'Plankenkoorts' voor kwetsbare kinderen

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde en de vzw Id+Art hebben samen met drie organisaties jeugdopbouwwerk (Habbekrats vzw, Groep Intro en Spoor 56), de stad Dendermonde en de gemeente Hamme de handen in elkaar geslagen om een aantal bouwstenen aan te reiken aan kwetsbare kinderen die moeilijk aansluiting vinden bij het reguliere vrijetijdsaanbod. Op deze manier trachten we de kinderen hun bewustwording en geloof in zichzelf te vergroten en hun grenzen te verleggen om zich als helden te kunnen ontpoppen tot kansrijke en talentvolle kinderen.

Vanuit hun alledaagse en directe leefomgeving (veelal de straat als habitat) wordt een stimulerend, inspirerend en drempelverlagend aanbod naar kunst, cultuur en samenleving gecreëerd als een exploratieveld waarin artistieke vrijheid en begeleide vrijheid hand in hand gaan.

In vier stappen (verwondermoment, inspiratiemoment, artistiek moment en toonmoment) wordt gezamenlijk de definitie van leefruimte herschreven naar een gezonde leefomgeving die een duurzame en gevarieerde ruimte ontsluit en letterlijk het kloppend hart, de identiteit van de beide locaties, de stad Dendermonde versus de gemeente Hamme, aftoetst, bloot legt en in kaart brengt.

Verloop project:

1. Verwondermoment: persoonlijke capaciteiten en interesses van de kinderen in kaart te brengen.  Exploratie van het landschap onder deskundige begeleiding + de link naar kunst & cultuur leggen via workshops door onder meer docenten van academies, maar evenwel buiten de schoolse structuur.

2. Inspiratiemoment: kennismaking met het werk van kunstenaars, bezoek aan lokale ateliers, trefpunten, kenmerkende bezienswaardigheden, monumenten en landschappen.

3. Artistiek moment: het ontdekken van het eigen talent onder begeleiding van professionele kunstenaars (onder andere beeldhouwen, schilderen, dans, …)

4. Toonmoment: voorstelling van de kunstwerken op 21.12.2022 van 17u30 – 19u30 in Hamme (Sint Jansstraat 27, 9220 Hamme)

            Er is ook in een vervolgtraject voorzien. In het voorjaar van 2023 zal een fietsroute door Dendermonde en Hamme worden gelanceerd langs             

            Schelde en Durme, één van de toeristische troeven van beide gemeenten, waar de verschillende door de jongeren gecreëerde kunstwerken te   

            zien zullen zijn. 

Uitnodiging:

Het Parket Oost-Vlaanderen - afdeling Dendermonde, de kunstvereniging id+Art Gent vzw, het idCollectief Kunstforum Hamme vzw en het Streekfonds Oost-Vlaanderen nodigen u van harte uit op een TOONMOMENT met de gedachte: ontmoeten impliceert verbinden van mensen en gedachten.

In aanwezigheid van de Oost-Vlaamse gouverneur, Carina Van Cauter, zullen de artistieke creaties van de kinderen worden voorgesteld op woensdag 21 december 2022 om 17u30 en dit te Hamme, Sint-Jansstraat 27.

Vanzelfsprekend zullen ook de kinderen, vergezeld van de kunstenaars als mentor, aanwezig zijn.

Welkomstwoord Lien Herwege, substituut Procureur des Konings bij het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde

Toelichting Freddy Huylenbroeck, coördinator Plankenkoorts en Frank De Palmenaer, voorzitter id+Art vzw

Dankwoord Bart Van den Branden, afdelingsprocureur bij het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde

Meer uitleg en reeds genomen initiatieven kan u terugvinden via volgende filmpjes: https://www.youtube.com/watch?v=O3nZASX3I7k en https://www.tvoost.be/nieuws/plankenkoorts-uit-hamme-wint-de-stille-ste…

 

Het project Plankenkoorts wordt georganiseerd door een tijdelijk samenwerkingsakkoord tussen de kunstenaarsvereniging id+Art&Collectief Hamme vzw en het Parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. Het project valt onder de koepel van het Streekfonds Oost-Vlaanderen die een actie # Een hart voor Scheldevallei heeft opgezet.

Als partners werd een afsprakennota opgesteld met de organisaties jeugdopbouwwerk:

Habbekrats vzw Hamme

Spoor 56 (Dendermonde en Hamme)

Groep Intro (Dendermonde)

Ook de stad Dendermonde en de gemeente Hamme dragen een logistiek steentje bij aan dit project.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse