Persbericht - Kruibeke - Mensensmokkelaars opgepakt bij grootscheepse politieactie snelwegparking E17

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

In opdracht van het parket Oost-Vlaanderen startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek naar mensensmokkelaars in en rond de parking van de E17 in Kruibeke.

In de nacht van 26 op 27 mei vond er een grootscheepse politieactie plaats om de mensensmokkel op en rond de parking langs de E17 in Kruibeke aan te pakken. Deze actie vormde het sluitstuk van een intensief onderzoek naar mensensmokkel. Na tussenkomst van de Speciale Eenheden van de Federale Politie en een grondige controle door Lokale en Federale Politie op en rond de parking, konden twee vermoedelijke mensensmokkelaars opgepakt worden. Bovendien werden er 18 transmigranten opgepakt die in vrachtwagens probeerden te klimmen.

Mensensmokkel langs de E17

België is een doorgangsland voor transmigranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Vrachtwagens worden hierbij vaak gebruikt als transportmiddel, al dan niet met medeweten van de bestuurder. Ook in Oost-Vlaanderen worden snelwegparkings gebruikt door mensensmokkelaars die hun klanten op vrachtwagens zetten.

Onderzoek naar mensensmokkel

Gezien er regelmatig transmigranten werden aangetroffen op en rond de parking te Kruibeke, startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, in opdracht van het parket van Oost-Vlaanderen, een onderzoek. Uit een eerste onderzoek bleek dat een bende voornamelijk transmigranten uit Eritrea en Ethiopië smokkelde. Gezien de ernst van deze problematiek vorderde het parket de onderzoeksrechter te Dendermonde.

Arrestatie van de mensensmokkelaars

In de nacht van 26 op 27 mei werd er een grootscheepse actie op touw gezet om de verdachten te kunnen oppakken tijdens de uitvoering van hun smokkelactiviteiten.

Bij deze actie was het de bedoeling zowel de smokkelaars als de transmigranten aan te houden, wat een bundeling der krachten van de politiediensten vereiste. Bij deze gezamenlijke actie werden 18 transmigranten en 2 mensensmokkelaars opgepakt. De twee verdachten, een 23-jarige man en een 25-jarige man uit Eritrea, werden op 27 mei voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Dendermonde, die hen beiden onder aanhoudingsmandaat geplaatst heeft.

Deze actie werd gecoördineerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) Oost-Vlaanderen. Er werd intensief samengewerkt met de Lokale Politie Waasland-Noord en Kruibeke/Temse, de Wegpolitie Oost-Vlaanderen, de dienst Bewaking Oost-Vlaanderen  en de dienst Vreemdelingenzaken.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse