Persbericht - Landen - Drie aanhoudingen na inbrakenplaag in stationsomgeving

In de afgelopen weken wordt de stationsomgeving van Landen getroffen door een stijgend aantal inbraken en pogingen tot inbraak. Verhoogde waakzaamheid bij burgers en bij de politie van de zone Getevallei leidde het afgelopen weekend tot drie aanhoudingen van verdachten van inbraken of pogingen tot inbraak.

In de vroege ochtend van 19 november arresteerde de PZ Getevallei in de achtertuin van een woning in de Groenendaelstraat twee verdachten van pogingen tot inbraak in de Guldensporenlaan en de Sint-Gertrudisstraat. De bewoners hadden de pogingen opgemerkt en de politie verwittigd. In het slot van de woning in de Guldensporenlaan stak nog een schroevendraaier. De recherche van PZ Getevallei onderzoekt ook of het tweetal in aanmerking komt voor pogingen tot inbraak diezelfde nacht in de Grumstraat, Julia Tulkenslaan en Driesssteeg. Het gerechtelijk labo van de Federale Politie werd ingeschakeld om sporenonderzoek te verrichten op de verschillende locaties. 

Na verhoor door de politie werden beide verdachten voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Leuven en aangehouden. Het ging om jonge mannen zonder vaste verblijfplaats in België die aanvankelijk beweerden minderjarig te zijn.

Op 20 november net na middernacht werden opnieuw 3 jonge mannen gearresteerd na verdachte gedragingen op de Hannuitsesteenweg in Landen. Zij werden opgemerkt door een alerte buurtbewoner die vaststelde dat zij aan de portieren van verschillende voertuigen voelden. Eén van de drie mannen was meerderjarig. Hij kon in verband gebracht worden met twee diefstallen met braak op handelszaken op het Gendarmerieplein en in de Stationsstraat op 21 en 25 september 2021. Ook deze man werd aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking lidmaatschap aan een vereniging van misdadigers en diefstallen met braak. De twee minderjarige verdachten mochten na verhoor door de politie beschikken.

De recherche van PZ Getevallei zet de onderzoeken verder onder leiding van de onderzoeksrechter. Er zal worden nagegaan of de verdachten nog voor andere feiten in aanmerking komen en of zij eventueel onderling banden zouden hebben. Uit de voorlopige onderzoeken blijkt immers dat de verdachten jonge mannen zouden zijn zonder vaste of wettelijke verblijfplaats in België en dat zij met de trein uit Brussel naar Landen zouden komen.