Persbericht - Leuven - FGP Leuven ontdekt cocaïnelabo

Parquet du Procureur du Roi Louvain
Communiqué de presse

Onder leiding van de onderzoeksrechter te Leuven is door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd naar een Albanese drugsbende die ervan verdacht wordt actief te zijn in de productie van cocaïne op grote schaal.

Na maanden speurwerk zijn er dinsdagochtend zo’n vijftien gecoördineerde huiszoekingen uitgevoerd, op verscheidene plekken in België, waaronder Zaventem, Brussel, Jette en Ganshoren. Zeven verdachten zijn opgepakt, drie van hen zijn dinsdag in de loop van de dag reeds voorgeleid  bij de onderzoeksrechter te Leuven en aangehouden. De overige vier verdachten zullen vandaag worden voorgeleid.

Het onderzoek is in het najaar van 2019 opgestart op basis van verdachte aankopen van ladingen aceton. De aceton zou door de organisatie via een synthetisch proces gebruikt worden voor de productie van cocaïne. Aceton betreft een vrij verkrijgbaar product dat gebruikt kan worden in diverse productieprocessen voor synthetische drugssoorten alsook ook voor het uitwassen van cocaïne uit andere materies. Deze werkwijze is vrij nieuw in België, maar reeds langer gekend in het buitenland.

Bij de gecoördineerde tussenkomst van dinsdag zijn een 100-tal politiemensen ingezet van diverse lokale en federale politiediensten alsook verschillende steundiensten, zoals de douane en civiele bescherming. De hoofdverdachten zijn gearresteerd in de vroege ochtend door een interventie van de speciale eenheden.

Bij de verschillende huiszoekingen zijn onder meer in totaal ongeveer 770 Kg cocaïne, 600.000 euro cash geld, 1210 Liter aceton en 6 vuurwapens aangetroffen. Op 4 locaties bleken de woningen verbouwd met valse wanden alwaar drugs en cash geld in verborgen bleek. Verder zijn ook 5 voertuigen in beslag genomen waarvan er 4 voorzien bleken van professionele verborgen ruimten.

Het onderzoek wordt verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

Parquet du Procureur du Roi Louvain
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse