Persbericht - Mechelen - Twaalf aanhoudingen in onderzoek naar internationale drugstrafiek

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

In een gerechtelijk onderzoek heeft de onderzoeksrechter in Mechelen vandaag een 12de verdachte aangehouden, nadat begin maart 20 huiszoekingen werden uitgevoerd. Het onderzoek spitst zich toe op een grootschalige handel in cocaïne.

 

Het onderzoek werd opgestart in september 2022, nadat PZ Rivierenland een grote hoeveelheid cocaïne aantrof in een woning.  Het parket vorderde de onderzoeksrechter en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen voerde het verdere onderzoek naar een internationale handel in cocaïne. Verschillende verdachten konden geïdentificeerd worden en ze zouden tussen juni en september 2022 in totaal 4,5 ton cocaïne hebben ingevoerd, opgeslagen op verschillende locaties in Vlaanderen om dan opnieuw te verdelen.

Op maandag 6 maart en dinsdag 7 maart heeft FGP Antwerpen in opdracht van de onderzoeksrechter 20 huiszoekingen uitgevoerd in Bonheiden, Keerbergen, Antwerpen, Mechelen, Heist-op-den-Berg, Duffel, Lier, Sint-Katelijne-Waver, Ingelmunster, Koekelare en Gent.  Daarbij werden 14 personen tussen 19 en 50 jaar gearresteerd.  Er werd samengewerkt met FGP Oost- en West-Vlaanderen en verschillende steundiensten van de federale politie.

Tijdens de huiszoekingen werden onder meer een cannabisplantage in Antwerpen en 1 kg cocaïne aangetroffen.

In samenwerking met de Spaanse autoriteiten, de Spaanse nationale politie unit Udyco Central en Europol werden in Spanje, omgeving Marbella en in aanwezigheid van Belgische speurders werden begin maart 3 personen gearresteerd. Twee van deze personen, mannen van 23 en 37, worden aanzien als de opdrachtgevers en werden reeds gezocht in het kader van andere grotere drugdossiers.  Tijdens de huiszoekingen in Spanje werden onder meer verdovende middelen en vuurwapens aangetroffen. De 23-jarige verdachte werd gisteren vanuit Spanje overgeleverd aan ons land en vandaag aangehouden door de onderzoeksrechter.

De onderzoeksrechter had na de tussenkomst begin maart al 11 personen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het gerechtelijk onderzoek zal intensief worden verdergezet.  

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse