Persbericht - Merksem - Onderzoek gestart naar moord en driedubbele moordpoging na schietincident

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Bij een schietincident in de Nieuwdreef in Merksem is gisterenavond een 11-jarig meisje om het leven gekomen. De drie andere bewoners die op het moment van de feiten aanwezig waren, een vader (58) en twee andere dochters van 13 en 18 jaar, werden met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Er werd een gerechtelijk onderzoek opgestart voor moord en moordpoging.

Gisterenavond om 18.24u ontving PZ Antwerpen een noodoproep over een incident in de Nieuwdreef in Merksem. Ter plaatse bleek dat een garagepoort van een rijwoning was beschoten. Er werden 5 kogelhulzen teruggevonden voor de woning. Op basis van deze kogelhulzen gaat het vermoedelijk om oorlogsmunitie. De 58-jarige bewoner en zijn twee dochters (13 en 18 jaar) liepen lichte verwondingen op, maar de 11-jarige dochter raakte wel zwaargewond. Onder meer buurtbewoners hebben haar de eerste zorgen toegediend, waarna de toegesnelde hulpdiensten de intensieve reanimatie overnamen. Daarna brachten ze het meisje met levensgevaarlijke verwondingen over naar het UZA in Edegem. Daar is het slachtoffer rond 19.10 uur helaas bezweken aan de zware verwondingen. De familie werd ter plaatse bijgestaan door de slachtoffersbejegenaars van PZ Antwerpen en door de maatschappelijke assistente van Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen.

Het parket van Antwerpen vorderde gisterenavond rond 20 uur een onderzoeksrechter voor moord op het 11-jarig slachtoffer en voor poging tot moord ten aanzien van de drie andere slachtoffers. De onderzoeksrechter is rond 22.45 uur samen met het parket ter plaatse afgestapt. Daarbij waren ook de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen, PZ Antwerpen, het KALI-team, Computer Crime Unit, de lokale recherche van PZ Antwerpen, de wetsdokter en het labo aanwezig. In een optimale samenwerking tussen de verschillende actoren op het terrein is het onderzoek dus meteen opgestart.

Uit de autopsie op het lichaam van het slachtoffer blijkt dat zij dodelijk getroffen werd door een kogel. Ook de drie andere lichtgewonde slachtoffers werden door de wetsdokter onderzocht. De wapendeskundige van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) ging ter plaatse om verder ballistisch onderzoek doen samen met de mensen van het labo.

Het adres waar de feiten hebben plaatsgevonden was tot gisterenavond niet gekend voor criminele feiten . In deze fase van het onderzoek zijn er dan ook geen aanwijzingen dat de bewoners van het getroffen pand zelf betrokken zouden zijn bij drugshandel. De link met het drugsmilieu maakt voorwerp uit van verder onderzoek, dat zal worden gevoerd door Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen onder leiding van de onderzoeksrechter.

In het belang van dat lopende onderzoek roepen parket en politie getuigen op om zich te melden bij de politie. Ook mensen die beschikken over privécamerabeelden in de ruime omgeving van de Nieuwdreef kunnen dat melden bij de politie. Het gaat om beelden of getuigenissen tussen 18 en 19 uur op maandagavond 9 januari 2023.

Dat kan op het gratis nummer 0800-30 300 of via mail op opsporingen@police.belgium.eu.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse