Persbericht - Oost-Vlaanderen - 4 verdachten opgepakt in phishing-dossier

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft vier verdachten in België en Nederland opgepakt in een phishingdossier. De bende wordt ervan verdacht met verschillende methoden de bankgegevens van de slachtoffers te hebben verkregen en dan geld te hebben overgeschreven. Vervolgens werd de buit gecasht in bankautomaten of werden er internetaankopen mee gedaan. Er zijn meer dan 200 slachtoffers.

In januari 2020 werden er verdachte sms’en verstuurd die lieten uitschijnen van een bank afkomstig te zijn maar bedoeld waren om aan de bankgegevens van de bestemmelingen te geraken. Het parket Oost-Vlaanderen stelde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen aan voor het verdere onderzoek.

Na intensief onderzoek kregen de onderzoekers zicht op een bende. Het parket Oost-Vlaanderen besliste de onderzoeksrechter in Dendermonde te vorderen.

De bende wordt ervan verdacht op verschillende manieren te hebben gewerkt. Zo werden er phishingberichten gestuurd (o.a. via Whatsapp) die zogezegd van de bank van het slachtoffer afkomstig waren, met de bedoeling dat het slachtoffer op de link naar een valse website zou klikken. Ook werden er slachtoffers gezocht op tweedehandssites. De verdachte wilde dan zogezegd een goed aankopen en stuurde een phishingbericht  (een nagemaakt  internet-verzendlabel van ‘depost.be’) om de verzending te regelen.

De bende wordt er ook van verdacht in België jongeren te hebben gezocht die bereid waren hun bankrekening en bankkaart ter beschikking te stellen. Bovendien zouden ze jongeren verzocht hebben om grote hoeveelheden geregistreerde simkaarten aan te kopen, waarmee de bende dan grote hoeveelheden berichten kon versturen.

Deze phishingberichten werden in grote volumes verzonden via dataverkeer naar de gsm-nummers van duizenden potentiële slachtoffers. Deze gegevens werden verkregen door met speciale software op sociale media contactgegevens (gsm-nummer of emailadres) te zoeken.

De slachtoffers gingen ervan uit dat de berichten echt waren en gaven zo onbewust toegang tot hun rekening. Vervolgens kon de bende geld van de rekening van het slachtoffer doorsluizen naar de rekening van hun geldezels, waarna dit geld cash werd afgehaald of er internetaankopen mee werden gedaan (bijvoorbeeld luxekledij of elektronica).

De buit van deze grootschalige oplichting bedroeg eind 2020 vermoedelijk meer dan 200.000 euro.

De bende werd vermoedelijk aangestuurd vanuit Rotterdam. De FGP Oost-Vlaanderen zette dan ook een samenwerking op met de Nederlandse Nationale Politie om de bende verder in beeld te krijgen.

Huiszoekingen en arrestaties op 2 februari 2021

Op 2 februari 2021 hebben de FGP Oost-Vlaanderen en de eenheid Rotterdam van de Nederlandse politie samen actie ondernomen naar de inmiddels geïdentificeerde verdachten. De FGP Oost-Vlaanderen voerde twee huiszoekingen uit te Aalst en de Nederlandse politie twee huiszoekingen te Rotterdam.

In Nederland werden er twee verdachten aangehouden op basis van de Europese Aanhoudingsbevelen uitgaande van de onderzoeksrechter te Dendermonde. Zij zullen aan ons land worden overgeleverd. Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte in Nederland werden 19 gsm-toestellen aangetroffen, waarvan er twee op dat ogenblik actief waren. De wagen van deze verdachte werd in beslag genomen.

In België werden twee minderjarigen aangehouden en voor de jeugdrechter te Dendermonde voorgeleid. Zij werden dezelfde dag door de jeugdrechter geplaatst in een jeugdinstelling. Het onderzoek is momenteel nog lopende.

Voorkomen is beter dan genezen

De laatste jaren is er een sterke stijging in de phishing-problematiek. De bendes slagen erin hun berichten erg goed te laten lijken op originele berichten van een bank of andere bedrijven, waardoor ze nog al te vaak slachtoffers maken. Dit kan voorkomen worden door het volgen van een aantal tips. Daarom vragen parket en politie:

de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen wanneer via sms/email/whatsapp/…. een link wordt aangeboden naar je banksite of een andere site waar je rekeninggegevens gevraagd worden. Ga liever zelfstandig naar je bankaccount in plaats van deze link te volgen. Een link van een onbekende is link!

als je slachtoffer bent, blokkeer je rekening dan onmiddellijk via Card Stop (070/344 344).

om nooit je rekeningnummer of telefoniekaarten ter beschikking te stellen, want dan ben je medeplichtig! Het parket Oost-Vlaanderen brengt deze jongeren systematisch voor de rechtbank. Bij vorige themazittingen in Dendermonde en Gent hebben deze jongeren een straf gekregen van de rechter. Tevens lopen ze het risico dat bankinstellingen in de toekomst wantrouwig zullen zijn en hen bijvoorbeeld geen lening zullen toekennen.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse