Persbericht - Oost-Vlaanderen - Resultaten themaweek ‘nee tegen drugs en alcohol in het verkeer’

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Het parket Oost-Vlaanderen en de politierechtbank organiseerden in de week van 5 tot en met 9 december 2022 een themaweek alcohol/drugs/artikel 42 Wegverkeerswet in het verkeer. Tijdens deze week werden op de terechtzittingen in alle vijf de afdelingen van de politierechtbank Oost-Vlaanderen enkel dossiers behandeld die onder de drie voornoemde categorieën vallen (zie artikelen 34, 35, 37/1, 37bis, 38 en 42 Wegverkeerswet). Met de themaweek alcohol/drugs/artikel 42 Wegverkeerswet werd als voornaamste doel het benadrukken van het belang van ‘nuchter’ deelnemen aan het verkeer beoogd.

Onderstaand overzicht geeft weer hoeveel nieuwe dossiers of inleidingen per afdeling in de themaweek behandeld werden (Art. 42: lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid).

Belang

Rijden onder invloed is en blijft één van de belangrijkste oorzaken van verkeersonveiligheid. Alcohol- of drugsgebruik beïnvloedt de rijvaardigheid, met name doordat de reactietijd toeneemt, de alertheid en het gezichtsvermogen afnemen en het beoordelingsvermogen en de reflexen afnemen (Silverans et al., report in preperation).

Resultaten

Tijdens de themaweek werd in 294 dossiers alcoholintoxicatie een effectieve veroordeling uitgesproken. Voor de dossiers inzake drugs gaat dit over 117 effectieve veroordelingen. De lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid (artikel 42 Wegverkeerswet) van een beklaagde werd in 137 dossiers vastgesteld. Tot slot werden 157 dossiers uitgesteld naar een volgende terechtzitting voor de beoordeling van a) alcohol/drugs, b) toepassing artikel 42 Wegverkeerswet of c) beide in afwachting van een deskundigenonderzoek of de voorlegging van stukken door de beklaagde.

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse