Persbericht

In de loop van de maand oktober 2015 hebben zich in Brussel verschillende feiten voorgedaan van willekeurige vrijheidsberoving gevolgd door (pogingen tot) diefstal met geweld, met een gelijkaardige modus operandi.

Concreet bleek het te gaan over volgende gelijkenissen :

- de feiten deden zich telkens voor tussen 3 en 4 uur ‘s nachts, in de buurt van de VUB campus ;

- de slachtoffers waren over het algemeen studenten onder invloed van alcohol ; zij werden naar een voertuig gelokt en vervolgens in het voertuig getrokken of geduwd;

- eens in het voertuig werden zij gedwongen hun portefeuille, gsm en bankkaarten af te geven ;

Dergelijke feiten deden zich voor op 9/10/2015, omstreeks 4h. Een student wordt na een avondje uit benaderd door een voertuig waarvan de bestuurder hem een vuurtje vroeg. Op het ogenblik dat hij dit vuurtje geeft, verlaat de passagier het voertuig en dwingt het slachtoffer in te stappen. Vervolgens worden het slachtoffer zijn gsm, bankkaarten, geld en portefeuille afhandig gemaakt en wordt hij gedwongen zijn bankcode te geven, waarop de daders naar een bankautomaat rijden. Tot slot dumpen de daders het slachtoffer in de Mellaerts vijvers in Woluwe.

Op 15/10/2015, rond 3u, doen zich gelijkaardige feiten voor in Etterbeek, waar een slachtoffer benaderd wordt door een voertuig waarvan de bestuurder de weg vraagt en doet alsof hij het antwoord niet verstaat om het slachtoffer te dwingen naderbij te komen. Wanneer het slachtoffer dicht genoeg is komen twee daders uit de wagen en duwen het slachtoffer in de wagen, waar hem vervolgens een bivakmuts wordt aangedaan. Het slachtoffer wordt gedwongen zijn bankkaart, gsm, en bankcode te geven, alvorens in Oudergem vrijgelaten te worden.

Op 16/10/2015, omstreeks 4 u, na een studentenavond in de buurt van de ULB, wordt opnieuw een slachtoffer benaderd, door een groep van drie jongeren aan boord van een lichtgrijze Audi A4 van begin de jaren 2000. Deze stellen hem voor samen met hem startkabels te gaan halen (aangezien de batterij van zijn wagen leeg is). Het slachtoffer stapt in de auto en wordt meermaals geslagen. Zijn gsm, portefeuille en trui worden gestolen en hij slaagt er uiteindelijk in de wagen te verlaten. Het slachtoffer vertoont sporen van slagen en wurging.

Gelet op de ernst van de feiten, zet de politie van Montgomery in de betrokken wijk toezichtspatrouilles. Deze werpt meteen haar vruchten af, aangezien de politie op 17/10/2015 om 00h58 een van de mogelijke verdachten ziet en besluit deze te volgen.

Om 1h04 stopt deze verdachte voor een lichtgrijs voertuig Audi A4 uit begin jaren 2000, wat overeenkomt met de beschrijving van het voertuig dat door het slachtoffer van de feiten daags voordien, was gegeven.

De patrouille gaat vervolgens over tot controle van het voertuig en hoort verdachte geluiden in het voertuig. Zij stellen vast dat een man op de grond onder dwang op de grond wordt gehouden door de twee passagiers op de achterbank, en dat deze man sporen vertoont van slagen in het aangezicht.

Het slachtoffer, een man van 70 jaar oud, verklaart ontvoerd te zijn in Gent toen hij even de vernissage die hij met zijn vrouw bezocht had verlaten om in zijn voertuig ging om iets te gaan halen. Zijn bankkaart, gsm en portefeuille werden gestolen en hij moest tegelijkertijd meerdere slagen incasseren. Hij is vier weken arbeidsongeschikt.

Alle betrokkenen werden van hun vrijheid beroofd.

D.A. (°1991), D.F. (°1996), S.C. ( 1992), U.D. (° 1993) werden voor de onderzoeksrechter voorgeleid. De onderzoeksrechter hield hen allen aan, onder meer wegens willekeurige vrijheidsberoving, diefstal met geweld in bende met voertuig, ten aanzien van een kwetsbaar persoon, afpersing en informatiefraude.

Het gerechtelijk onderzoek loopt en zal onder andere moeten uitwijzen of er nog andere feiten kunnen gelinkt worden aan de verdachten.

Jennifer Vanderputten - Woordvoerder