Parket Leuven - In de kijker

Nultolerantiebeleid voor drugs op en rond de festivalweide van Rock Werchter

Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2017 ging het festival Rock Werchter door in ons gerechtelijk arrondissement. Het parket van Leuven hanteerde, net zoals de voorbije jaren, opnieuw een nultolerantiebeleid voor drugs op en rond de festivalweide. Deze beslissing werd ingegeven door de aanwezigheid van minderjarigen op het terrein en het bewaren van de openbare orde.  In het kader van het lik-op-stukbeleid kregen de overtreders meteen een voorstel tot minnelijke schikking van de aanwezige politie. De overtreders konden hun minnelijke schikking voor het eerst betalen via betaalterminal of kregen een bankoverschrijving mee.

Op woensdag 28 juni voerde de politie al een eerste anti-drugsactie uit door voertuigen te controleren die toekwamen bij de camping. Dit resulteerde in 12 voorstellen tot minnelijke schikking. De volgende dagen werd er systematisch met drugshonden gecontroleerd aan de ingang van de weide en werd er natuurlijk ook gepatrouilleerd op en rond de weide. Dit leverde nog 166 voorstellen tot minnelijke schikking op.

In totaal werden er dus  178 minnelijke schikkingen voorgesteld die ter plaatse konden betaald worden via betaalterminal of binnen de maand via overschrijving. De bedragen varieerden tussen de € 75 en € 400. Het ging telkens om gebruikershoeveelheden drugs. In het overgrote deel van de gevallen werden de festivalgangers betrapt met minder dan 5 gram cannabis op zak.  Enkele personen hadden echter  gebruikershoeveelheden speed, cocaïne, XTC en MDMA bij zich.