Parket Leuven - Persberichten

Op vrijdag 29 januari 2021 rond 17 uur hield een bewakingsagent van warenhuis INNO in de Diestestraat in Leuven twee mannen in de gaten die aan de beveiligingsstickers van parfums leken te prutsen. Wanneer hij één man een testparfum in zijn heuptasje leek te zien wegbergen, sprak hij de man aan. De man probeerde weg te wandelen maar de bewakingsagent hield hem tegen. Zijn vriend probeerde hem los te trekken. Er ontstond wat duw- en trekwerk waarbij de bewakingsagent en de twee verdachten op de grond vielen. Een derde verdachte kwam de winkel binnen en probeerde zijn vrienden te helpen. Eén van de verdachten verliet de winkel toen hij de politie zag binnenkomen, maar hij kon snel gearresteerd worden, net als zijn twee medeverdachten.

De verdachten hadden ook een broek bij zich die eerder op de dag was gestolen uit winkel G-Star in de Diestsestraat. De twee meerderjarige verdachten, allebei mannen van 20 jaar oud die illegaal in België verblijven, ontkenden dat ze parfum wilden stelen bij INNO en dat ze de broek bij G-Star stalen. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en winkeldiefstal met geweld, in het kader van een vereniging. De minderjarige verdachte, de 15-jarige jongen die zijn vrienden wilde bevrijden uit de greep van de bewakingsagent, mocht na verhoor bij de politie beschikken.

01-02-21

Omstreeks 14.50 uur op woensdag 20 januari 2021 werden de hulpdiensten opgeroepen voor een noodgeval in een woning in de Leuvenselaan in Tienen. Een 73-jarige vrouw meldde dat ze was neergestoken.

De politie van zone Getevallei trof het 73-jarige slachtoffer aan op de trap van haar huis. Ze zat onder het bloed en vertoonde verschillende wonden aan het hoofd en de handen. In de keuken en de woonkamer van het huis werd veel bloed waargenomen. Het slachtoffer werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Inmiddels is haar toestand stabiel en verkeert ze niet langer in levensgevaar.

Het parket stelde gisteren meteen de onderzoeksrechter aan voor een onderzoek naar poging tot moord. De wetgeneesheer, het labo, het afstappingsteam van de FGP Leuven en de lokale recherche van PZ Getevallei verrichtten in de loop van de dag sporenonderzoek.

Het slachtoffer duidde onmiddellijk na de feiten haar buurvrouw, een 42-jarige vrouw, aan als verdachte. De verdachte vrouw werd gisteren rond 15.30 uur aangetroffen in de tuin van een woning in de Galgestraat in Tienen. Ze werd vandaag verhoord door de politie en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De vrouw verklaarde dat ze zich niets van de feiten herinnerde tot aan het moment dat ze met bebloede handen en kleren aan de woning van het slachtoffer stond. Over de aanleiding en de precieze omstandigheden van de steekpartij zelf is dus nog niets bekend. De onderzoeksrechter plaatste de verdachte onder aanhoudingsmandaat.

22-01-21

Op donderdagochtend 14 januari ’21 rond 7.30 uur kreeg de politie van PZ Demerdal-DSZ melding dat verschillende ouders van leerlingen van school KSD in Diest ongerust waren over een bedreiging die circuleerde op Instagram. Via een verhaal op een anoniem profiel werd gedreigd om de school in brand te steken en doden te maken. De recherche van PZ Demerdal-DSZ ging samen met het parket, de school en het gemeentebestuur onmiddellijk aan de slag om de verantwoordelijke voor de dreiging te identificeren en de veiligheid te garanderen. Rond 13 uur werd de school geëvacueerd.

In de loop van de namiddag identificeerden politie en parket de oprichter van het Instagramaccount. De 16-jarige jongen uit Diest, een leerling van de school, werd verhoord. Hij bekende onmiddellijk dat hij de bedreigingen had opgesteld en uitte zijn spijt. Hij verklaarde dat het om een grap ging en de gevolgen van zijn acties verkeerd had ingeschat. Het parket vorderde de jeugdrechter die de jongen op vrijdag 15 januari liet voorleiden. De jeugdrechter besliste dat hij naar de gesloten instelling van Everberg moest.

15-01-21

De onderzoeksrechter heeft op zaterdag 9 januari een 23-jarige man uit Leuven aangehouden op verdenking van de overval op een apotheek in Aarschot op 22 september 2020.

De verdachte was die dag rond 18 uur de apotheek aan de Gasthuisstraat binnengestapt. Hij droeg een mondmasker en had zijn kap over zijn hoofd. De overvaller toonde een mes aan de apothekeres en eiste dat ze de kassa zou openen. De man nam rustig het geld uit de kassa. De buit bedroeg ongeveer €770. Hij vroeg ook achter medicatie maar die kreeg hij niet. De overvaller vluchtte weg per fiets.

De verdachte kon snel geïdentificeerd worden. De man, die niet verbleef op het adres waar hij was ingeschreven, werd geseind. Hij werd op vrijdag 8 januari gearresteerd tijdens een toevallige politiecontrole aan het station van Hasselt. Hij bekende in zijn verhoor dat hij de diefstal met wapenvertoon had gepleegd. Inmiddels bevestigde de raadkamer zijn voorlopige hechtenis.

15-01-21

In de nacht van dinsdag op woensdag 13 januari 2021 rond 3.30 uur werd er ingebroken in restaurant De Klimop aan het Martelarenplein in Leuven. Het raam aan de voorzijde van de zaak werd ingeslagen. Een elektrische fiets die in de zaal stond, werd meegenomen. Eén getuige zag een man het raam inslaan en met de elektrische fiets door dat raam weer naar buiten klauteren. Hij verwittigde de politie. De politieploeg trof tien minuten later op het Martelarenplein een 28-jarige Poolse man aan die in het bezit was van een noodhamer, verschillende inbussleutels, een Engelse sleutel en een kniptang en twee gsm-toestellen. Hij had geen verklaring voor zijn aanwezigheid op het plein dit nachtelijke uur. Hij had ook een mountainbike bij zich die gestolen zou zijn.

 Een minuutje later sprak de politie een tweede Poolse man aan ter hoogte van het station. Hij had een schroevendraaier, een kniptang, twee hamertjes en een plooimes bij zich. In zijn rugzak staken de adapter van de gestolen elektrische fiets en de powerbank die in een zakje van de fiets zat. De gestolen elektrische fiets stond wat verderop in de voetgangerstunnel onder het station.

Het parket dagvaardde de twee mannen op verdenking van diefstal met braak, diefstal en vereniging van misdadigers. Ze zullen zich in februari voor de strafrechter moeten verantwoorden.

14-01-21

De lokale recherche van de politiezone Getevallei voert een onderzoek naar meerdere feiten van woninginbraak, zowel in de provincie Vlaams-Brabant, Waals-Brabant als Namen, waarbij leden van een Servische familie, wonende in Seraing, in beeld zijn gekomen.  Op dinsdagochtend 15 december 2020 heeft de recherche er een huiszoeking uitgevoerd waarbij vijf meerderjarigen van hun vrijheid werden beroofd.  Twee vrouwen van  31 en 32 jaar en de 35-jarige echtgenoot van één van hen werden nadien aangehouden door de onderzoeksrechter te Leuven. Bij de huiszoekingen namen de rechercheurs onder meer ook cash geld, juwelen, inbrekersmateriaal en elf gsm-toestellen in beslag, die verder onderzoek vergen.

Het onderzoek startte op 26 oktober 2020 toen twee dames in het dorpscentrum van Lubbeek werden opgemerkt in verdachte omstandigheden.  De controle leverde toen nog onvoldoende elementen op om hen verder te weerhouden, maar het verder onderzoek, onder meer naar het huurvoertuig waarmee ze zich verplaatsten en de registraties ervan op de ANPR-camera’s, leverden nieuwe bijkomende elementen op, die de familieleden kunnen linken aan meer dan twintig woninginbraken in de maanden september en oktober van vorig jaar. De inbraken in ons arrondissement vonden plaats in Tienen, Leefdaal, Haacht, Boutersem, Leuven en Glabbeek.

De 31-jarige verdachte is op 12 januari 2020 voor de tweede maal voor de Raadkamer verschenen, die haar aanhouding heeft verlengd. De twee andere aangehouden verdachten verschijnen op 19 januari en 26 januari opnieuw voor de raadkamer.

13-01-21

De politie van Haacht werd op maandag 11 januari rond 10 uur opgeroepen voor een woningbrand in de Neerstraat in Haacht. Ze waren gealarmeerd door een vriend van de bewoner van het huis die verontrustende berichten had ontvangen.

De bewoner van het huis bevond zich buiten de woning. Omdat de man aangaf dat hij de brand zelf had gesticht, werd hij gearresteerd. In zijn verhoor gaf hij toe dat hij het vuur zou hebben aangestoken ter hoogte van de trap van de woning. Hij zou misnoegd zijn geweest over het feit dat hij binnenkort de woning moest verlaten.

De branddeskundige en het labo, die door het parket waren aangesteld en ter plaatse onderzoek deden, kwamen in hun eerste bevindingen ook tot de vaststelling dat de brand hoogst vermoedelijk was aangestoken.  De huurwoning werd overigens onbewoonbaar verklaard.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 38-jarige bewoner van de woning op verdenking van opzettelijke brandstichting. De man werd op dinsdag 12 januari voorgeleid en aangehouden.

12-01-21

Op zaterdag 2 januari rond 13.15 uur belde een man aan bij een woning op de Grote Markt in Zoutleeuw. De man mompelde iets over Bpost en het verrichten van een aangetekende zending. Hij zou nog €100 moeten krijgen. De 82-jarige bewoner zei dat hij van niets wist en wilde de deur sluiten. De verdachte man stak zijn voet tussen de deur en kwam binnen. De bejaarde man ging naar zijn telefoon om de politie te bellen. De man volgde hem en er ontstond een schermutseling met wat duw- en trekwerk. De kerstboom viel tijdens de schermutseling op de grond. De overvaller kon de telefoon uit de handen van het slachtoffer nemen.

De buurman had de verdachte gedragingen echter opgemerkt en werd gealarmeerd door hulpgeroep van het slachtoffer. Hij verwittigde de politie en klopte op het raam van het slachtoffer. De overvaller verliet daarop de woning. Hij maakte geen buit. De lokale recherche van PZ Getevallei volgt het onderzoek verder op. Voorlopig is er geen spoor van de dader. Het labo kwam vlak na de feiten ter plaatse om sporen op te nemen. De bejaarde man was onder de indruk van de feiten maar raakte niet gewond.

04-01-21

De recherche van politie Leuven heeft een 30-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek gearresteerd op verdenking van twee overvallen op tankstations in Leuven op 10 en 16 november 2020. De verdachte werd vandaag (donderdag 26 november 2020) voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

Op dinsdag 10 november om 19.40 uur werd het tankstation TOTAL aan de Tiensesteenweg overvallen. Een motorrijder, die zijn helm de hele tijd aanhield, kwam de shop binnen en eiste de inhoud van de kassa en de kluis. Hij bedreigde de bediende van de shop met een mes. De overvaller was Franstalig. Hij ging er vandoor met ongeveer €224.

Op maandag 16 november rond 19u werd het tankstation SHELL aan de Aarschotsesteenweg op een gelijkaardige manier overvallen. Opnieuw kwam een motorrijder met helm de shop binnen en eiste het geld uit de kassa en de kluis. Ook deze keer bedreigde de overvaller de bediende met een mes. De dader sprak Nederlands met een accent. Hij ging aan de haal met meer dan €7000.

De verdachte ontkent enige betrokkenheid bij de overvallen.

26-11-20

De recherche van PZ Aarschot heeft vorige week twee verdachten gearresteerd van een diefstal met geweld op en aanranding van een escortedame in Langdorp op 23 december 2019.

Eén van de mannen had op die dag een afspraakje geregeld met de vrouw in de woning van haar vriend in Langdorp. Toen de vrouw rond middernacht de deur opende, werd ze meteen overmeesterd door twee mannen die gemaskerd en gewapend waren. Onder bedreiging van de wapens, moest het slachtoffer aanwijzen waar haar geld lag. Ze werd tijdens de overval ook aangerand. De daders gingen lopen wanneer ze geluid uit de garage hoorden komen, waar de vriend van de vrouw zich schuilhield. Uit de woning waren volgens de slachtoffers €800 cash geld, een laptop en juwelen verdwenen.

De recherche van PZ Aarschot kwam door uitgebreid onderzoek een 21-jarige Nederlander, die momenteel in Sint-Truiden woont, op het spoor als verdachte. Hij werd geseind door de onderzoeksrechter en politiediensten troffen hem op 16 november 2020 in Hasselt aan. Verder onderzoek leidde naar zijn vermoedelijke kompaan, een 27-jarige man uit Tessenderlo.

Beide mannen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven.

De 21-jarige man uit Sint-Truiden werd aangehouden. Hij ontkent betrokkenheid bij de feiten. De raadkamer bevestigde afgelopen vrijdag 20 november 2020 zijn aanhouding.

De 27-jarige verdachte uit Tessenderlo bekende zijn aandeel en werd vrijgelaten onder voorwaarden door de onderzoeksrechter.

26-11-20

In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar feiten van exploitatie van prostitutie, mensenhandel en witwassen, gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven, is een tussenkomst geweest op woensdag 21 oktober 2020.  Met bijstand van de lokale politiezone Demerdal, de dienst Vreemdelingenzaken en een cashhond van de Federale Politie heeft de Federale Gerechtelijke Politie huiszoekingen uitgevoerd op vijf adressen in Aarschot en Diest.

 

Het onderzoek startte reeds in 2019 naar aanleiding van informatie over illegale prostitutie door voornamelijk Zuid-Amerikaanse dames, onder meer van de Dominicaanse Republiek, die op malafide wijze in de regio Aarschot en Diest zouden terechtkomen.  Sommige van hen zouden tevens een legaal statuut hebben verkregen door georganiseerde schijnhuwelijken, anderen zouden illegaal via Spanje in België terecht gekomen zijn door middel van werkvergunningen.

 

Centraal in het onderzoek staat het massagesalon ‘Sweet Dreams’ gelegen aan de Halensebaan in Diest en verschillende privé-locaties in Aarschot, waar in precaire werk- en leefomstandigheden, seksuele diensten worden aangeboden.  Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat de hoofdverdachte, een 55-jarige vrouw uit Aarschot, de dames tewerk stelt onder verschillende statuten en in strijd met sociale en arbeidsrechterlijke wetgeving en zich verder zou schuldig maken aan het witwassen van de opbrengsten van de activiteiten van de dames die zij tewerkstelt, ten voordele van zichzelf.

 

Bij de huiszoekingen zijn drie verdachten gearresteerd; twee van hen, de vrouwelijke hoofdverdachte van 55 jaar en een andere vrouw van 38 jaar uit Aarschot, zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Ze verschenen gisteren, 24 november, voor de tweede keer voor de raadkamer. De verdachte van 55 jaar blijft in voorlopige hechtenis. De vrouw van 38 jaar werd door de raadkamer vrijgesteld onder voorwaarden.

 

De dames die werden aangetroffen, werden verhoord. Twee van hen bleken illegaal en werden bestuurlijk aangehouden.

25-11-20

In de vroege ochtend van zaterdag 21 november brak er brand uit in een chalet in de Broekstraat in Tremelo. De chalet liep grote schade op, het voorste gedeelte brandde volledig uit. Volgens de eerste bevindingen van de branddeskundige en het labo is de brand hoogstwaarschijnlijk aangestoken.

De bewoner was niet thuis op het moment van de brand. Hij verbleef bij zijn vriendin in Boortmeerbeek. Deze vriendin werd kort na de brand gearresteerd in de Kruisstraat in Tremelo nadat ze onverantwoord rijgedrag had gesteld. De 34-jarige vrouw was erg verward. Ze bleek tijdens de voorgaande avond en nacht ruzie te hebben gemaakt met haar vriend, waarbij zij gedreigd zou hebben om de chalet in brand te steken.  In de vroege ochtend is zij dan met de auto weggereden.

Het parket heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd voor de brandstichting bij nacht.  Bij haar verhoor heeft de vrouw de brandstichting toegegeven, zij is op 22 november voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die haar heeft aangehouden.  De vrouw verschijnt vrijdag voor de Raadkamer.

24-11-20

Eén 18-jarige man uit Landen en twee 17-jarige jongens uit Landen en Halle worden verdacht van een afpersing waarbij geweld werd gepleegd op dinsdag 7 november in de Jan Vranckxweg in Leuven. Het drietal zou rond 18.20 uur twee jongens van aan het station van Leuven hebben gevolgd. Ze zouden de jongens ter hoogte van de Désiré Mellaertsstraat om hun geld en spullen hebben gevraagd. Toen de twee jongens hun niets wilden geven, stapten de verdachten toe op het tweetal en gaf hun slagen in het aangezicht. Eén van de slachtoffers gaf €25 af. Een fietser die toevallig voorbij kwam, kon één van de verdachten staande houden. De twee andere verdachten werden even na de feiten door een ploeg van PZ Leuven onderschept. Ze hadden geld op zak waar bloed aan hing.

De 18-jarige verdachte werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Hij ontkent enig aandeel in de feiten en werd aangehouden.

Het parket van Leuven vorderde de jeugdrechter voor de 17-jarige verdachte uit Landen. De jongeman uit Halle werd ter beschikking gesteld van het parket van zijn woonplaats. Beide minderjarigen erkennen de feiten.

 

20-11-20

Op donderdagavond 16 november 2020 rond 19.10 gebeurde er een gewapende overval op het tankstation Shell aan de Aarschotsesteenweg in Wilsele (Leuven). Een man, die een motorhelm droeg, kwam de shop binnen en bedreigde de uitbaatster met een mes. Hij eiste het geld van de kassa en de inhoud van de kluis. Hij laadde het geld in een sporttas en ging er vandoor met de motorfiets. De overvaller zou aan de haal zijn gegaan met enkele duizenden euro’s. Niemand raakte bij de overval gewond. De uitbaatster was wel zwaar onder de indruk van de feiten. De lokale onderzoeksdienst van de Leuvense politie onderzoekt de zaak. Voorlopig is zij nog geen verdachte op het spoor.

17-11-20

De winkeluitbater van warenhuis Delhaize aan de Postlaan in Landen betrapte op dinsdag 10 november een man op winkeldiefstal. De man legde twee sixpacks bier in zijn winkelkar en verstopte ze onder een lege winkelzak. De verdachte ging naar de kassa maar rekende enkel een zakje chips af. De winkelmanager had de diefstal in de gaten. Hij hield de verdachte tegen. De 48-jarige man uit Landen bleek de week voordien, op 5 november 2020, ook al drie keer bier en tabak uit de winkel te hebben gestolen. De verdachte moet zich in december voor de strafrechter in Leuven komen verantwoorden voor de vier feiten van winkeldiefstal.

12-11-20

In de nacht van zaterdag op zondag 18 oktober 2020 brak een man in in een apotheek aan de Vierde Lansierslaan in Tienen. De man tilde de rolluik op tot hij eronderdoor kon kruipen en forceerde dan de toegangsdeur. De inbreker brak vervolgens de kassa open. Hij ging er vandoor met biljetten ter waarde van ongeveer €300 en muntstukken ter waarde van €200. De bewakingsbeelden van de apotheek leverden een duidelijke persoonsbeschrijving op van de dader. De politie van zone Getevallei konden rond 5.30u in de ochtend een man onderscheppen op het perron van het station van Tienen die aan het signalement van de inbreker voldeed. De verdachte had ook meer dan €200 cash geld op zak. Het parket liet de verdachte, een jongeman die illegaal in België verblijft, voorleiden bij de onderzoeksrechter. Hij werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

21-10-20

De zaakvoerder van een doe-het-zelfzaak op de Turnhoutsebaan in Scherpenheuvel-Zichem betrapte op zaterdag 17 oktober 2020 twee mannen die een videobel zouden willen stelen. De zaakvoerder werd gealarmeerd door lawaai van de verpakking die viel. Hij sprak de mannen aan waarop zij verbaal agressief werden en de bel weggooiden. Ze gooiden ook geld naar de zaakvoerder. Eén verdachte raakte in het tumult zijn gsm kwijt. De mannen konden ontkomen en vluchtten weg met hun auto. De verdachte die zijn gsm had verloren, kwam die enkele minuten later weer opeisen. De eigenaar gaf hem niet terug.

Een getuige had de nummerplaat van de auto van de verdachten genoteerd. Daardoor kon de auto onderschept worden op de Staatsbaan in Halen met aan boord de twee verdachten, mannen van 50 jaar en 44 jaar van Oost-Europese afkomst. In de auto vond de politie onder andere schroefmachines, een boormachine, een decoupeerzaag en accu’s. De verdachten hadden ook een schroevendraaier, tang en mes bij.

 

De politie slaagde er in om nog drie gelijkaardige diefstallen aan het tweetal te linken. Op 1 oktober werd gereedschap ter waarde van bijna €800 gestolen in een doe-het-zelfzaak in Beringen, op 2 oktober drie machines en een accu in een doe-het-zelfzaak in Buggenhout en op 5 oktober gereedschap ter waarde van €1325 in een doe-het-zelfzaak in Peer. Bij de feiten is telkens dezelfde auto te zien als bij de feiten in Scherpenheuvel-Zichem. De verdachten voldoen ook aan de persoonsbeschrijving van de gevatte verdachten.

 

Het parket gelastte een onderzoeksrechter met het verdere onderzoek naar de diefstallen en poging tot diefstal. Beide verdachten werden voorgeleid op 19 oktober. Ze werden aangehouden.

 

21-10-20

Op dinsdag 6 oktober 2020 overvielen twee mannen een juwelierszaak op de Brusselsesteenweg in het centrum van Tervuren. De eerste dader meldde zich rond 17 uur aan de toegangsdeur in het uniform van een pakjesbezorger. Hij had een pakket onder de arm. De eigenares van de juwelierszaak liet hem binnen. De Franstalige overvaller toonde onmiddellijk een vuurwapen en dwong de vrouw om achter de toog op de grond te gaan liggen. Hij bond haar polsen vast met snelbinders. Daarna liet de overvaller zijn kompaan binnen in de winkel. De tweede dader had een motorhelm aan. Hij roofde de etalage leeg en graaide zoveel mogelijk juwelen mee uit de winkel. De daders stalen ook het wisselgeld uit de kassa. Tijdens de overval kwam een klant de winkel binnen. Zij werd ook gedwongen om naast de eigenares op de grond te gaan liggen. Na enkele minuten verlieten de overvallers de zaak met hun buit. Een getuige zag hen wegrijden met een motorfiets.

Het labo, de lokale recherche van PZ Voer en Dijle en de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven kwamen ter plaatse om sporen op te nemen. FGP Leuven zal het verdere onderzoek op zich nemen. Van de daders is voorlopig geen spoor.

 

09-10-20

Op zaterdag 3 oktober rond 19.45 uur overvielen twee gemaskerde mannen een nachtwinkel in de Houwaartstraat in Schoonderbuken (Scherpenheuvel-Zichem). Ze bedreigden de uitbaatster met een BB Gun en met een mes en eisten de inhoud van de kassa. De twee kleine kindjes van de uitbaatster waren op dat moment ook in de winkel.

De overvallers graaiden het geld, ongeveer 400 EURO, uit de kassa en stalen nog een fles sterke drank, twee fardes sigaretten en sigarettenblaadjes. Ze liepen te voet weg. Eén van de overvallers liet het mes en de sigaretten vallen en werd nog even vastgegrepen door de uitbaatster maar kon ontkomen.

De politie van zone Demerdal arresteerde kort na de feiten twee jongemannen aan de Hoensberg in Scherpenheuvel-Zichem. Het ging om een 19-jarige man uit Aarschot en een 17-jarige jongen uit Tielt-Winge. De meerderjarige verdachte werd geboeid maar vluchtte weg van de politie. Hij verwondde tijdens zijn vlucht twee toevallige voorbijgangers die hem wilden tegenhouden. Toen de politieagenten hem te pakken hadden, verzette hij zich waardoor ook de agenten lichte verwondingen opliepen.

De verdachten gaven hun betrokkenheid bij de feiten toe en hadden een deel van de buit op zak.

De minderjarige verdachte werd voorgeleid bij de jeugdrechter. Hij werd geplaatst in een gesloten jeugdinstelling. De meerderjarige verdachte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

06-10-20

In de nacht van dinsdag op woensdag 23 september wist de politie van Leuven twee mannen te klissen die verdacht worden van een reeks (pogingen tot) inbraken in Leuvense handelszaken tijdens die nacht en de nacht voordien. De twee jongemannen konden pas gearresteerd worden na een spectaculaire achtervolging  van één van de verdachten over daken van huizen in de Brouwersstraat en de Ridderstraat. Agenten moesten een waarschuwingsschot lossen en de ladder van de brandweer inschakelen om de verdachte van de daken te krijgen. De verdachte wist nog door een schouw van een huis te glippen maar werd op de zolder van dit huis in de boeien geslagen. De andere verdachte werd net voordien gevat in de tuin van een woning in de Tessenstraat.

Het tweetal was betrapt door een getuige die had gezien hoe ze een raampje van het afhaalpunt van Villa De Frit in de Fonteinstraat insloegen. Hij zette de politie samen met andere getuigen op het juiste spoor. De twee jongemannen worden er van verdacht om eerder die nacht ingebroken te hebben in eetcafé Optimist op de Vismarkt  waar een tablet werd gestolen en in supermarkt Origin’o in Craenendonck waar ecocheques werden gestolen. Ze zouden ook de camera van hotel Ibis in de Brusselsestraat stuk hebben gemaakt en ingebroken hebben in kapsalon Royal 2 in de Brusselsestraat waar meer dan €2500, drie trimtoestellen en een trui werden ontvreemd. De nacht voordien was vermoedelijk hetzelfde tweetal net kunnen ontkomen aan de politie na een inbraak in bakkerij Alexandre in de Diestsestraat en een poging tot inbraak in Fresh Atelier in de Diestsestraat.

Bij hun arrestatie hadden de twee verdachten ecocheques bij die gestolen waren bij Origin’o en de tablet die gestolen was in de Optimist. Ze hadden ook een veiligheidshamer bij zich. De (pogingen tot) inbraken waarvan zij worden verdachten, gebeurden door middel van het inslaan van een glazen toegangsdeur of –raam.

De Lokale Opsporingsdienst van PZ Leuven onderzoekt of de twee ook iets te maken hebben met andere inbraken volgens dezelfde modus operandi de afgelopen nachten.

De jongemannen stelden zich na hun arrestatie heel weerspannig op naar de politie en werkten niet mee. Uit het onderzoek bleek dat beide verdachten als minderjarigen beschouwd moeten worden. Het parket vorderde de jeugdrechter die hen op 24 september liet voorleiden. De twee minderjarige verdachten, die illegaal in België verblijven en geen gekende woonplaats hebben, werden geplaatst in een gesloten jeugdinstelling.

24-09-20

De politie van Leuven arresteerde op vrijdag 18 september 2020 een 28-jarige man uit Brussel die een pakketje met cannabis over de muur van gevangenis Leuven-Hulp wou gooien. De politie hield een oogje in het zeil na eerdere meldingen dat er drugs over de gevangenismuur werden gegooid. De politie zag een jongeman die een bolvormig pakje over de muur trachtte te gooien. De politieagenten arresteerden de man. Hij bood hevig weerstand en raakte enkele agenten. In het pakje zat onder andere cannabis.

De politie deed nazicht in de omgeving om eventuele kompanen van de jongeman aan te treffen. In de Jozef II-straat kwam een motorfiets traag aangereden. De bestuurder stoof weg toen hij de politie opmerkte. De 22-jarige, eveneens uit Brussel, werd na een achtervolging onderschept in de Blijde Inkomststraat. Hij bekende dat hij zijn vriend had afgezet aan de gevangenis.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de twee mannen op verdenking van inbreuken op de drugswet, vereniging van misdadigers, ongewapende weerspannigheid, opzettelijke slagen of verwondingen aan een agent. De verdachten werden allebei voorgeleid en aangehouden.

De lokale onderzoeksdienst onderzoekt of de twee verdachten ook in aanmerking komen voor eerdere feiten waarbij drugs over de gevangenismuur werd gegooid.

22-09-20

In de nacht van vrijdag op zaterdag 5 september 2020 rond 2 uur stak een onbekende de deur van een leegstaand pand op het kruispunt van de Liersesteenweg en Oude Mechelsebaan in Aarschot in brand. De onbekende propte een doek tussen de deurstijl van de zijdeur die is gelegen aan de Oude Mechelsebaan. Een vrouw kwam melding maken van de brand tijdens een verkeerscontrole van de PZ Aarschot op de Liersesteenweg. De politie zag dat de zijdeur was vernield door de vlammen en dat er rookschade was in de achterliggende ruimte. De branddeskundige en het labo kwamen ter plaatse. Het is duidelijk dat de brand werd aangestoken. De recherche van politiezone Aarschot onderzoekt de zaak.

De recherche van PZ Aarschot kwam in de dagen na de brand een verdachte op het spoor. Het parket vorderde de onderzoeksrechter die de verdachte op woensdag 16 september liet voorleiden. De verdachte legde bekentenissen af en werd vrijgelaten onder voorwaarden. Deze voorwaarden houden onder andere psychologische begeleiding van de verdachte in.  Er is geen verband met andere branden die onderzocht worden door PZ Aarschot.

 

17-09-20

Een 22-jarige man uit Leuven moest voor de onderzoeksrechter verschijnen nadat hij zich in de nacht van vrijdag op zaterdag weerspannig had gedragen tegen politieagenten en een kopstoot had uitgedeeld. De man was rond middernacht gesignaleerd op de Oude Markt zonder mondmasker. Toen een politieagent hem daarover aansprak, weigerde hij mee te werken. Hij hield zich niet aan de noodzakelijke social distancing en daagde de politie uit. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar hij zich bedreigend en uitdagend bleef opstellen. Hij weigerde mee te werken met de noodzakelijke handelingen in de politiecel en deelde uiteindelijk een kopstoot uit aan één van de agenten. De politieagent moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Hij werd voor 7 dagen werkongeschikt verklaard. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 22-jarige Leuvenaar op verdenking van weerspannigheid, slagen en verwondingen aan een agent, bedreigingen en inbreuken op de coronamaatregelen. Hij werd voorgeleid en vrijgelaten onder voorwaarden.

14-09-20

De onderzoeksrechter te Leuven heeft drie dertigers uit Bilzen en Antwerpen aangehouden op verdenking van een diefstal met geweld in een pizzeria op de Mannenberg in Scherpenheuvel-Zichem. Op woensdag 2 september rond 17 uur kwamen drie mannen de pizzeria binnen. Meteen ontstond een stevige discussie en gaven de drie verdachten vuistslagen aan een werknemer van de pizzeria. Eén van de verdachten zou tijdens de schermutseling de dagopbrengsten van de zaak hebben gestolen. Het slachtoffer kon vluchten maar de baas, die ondertussen ook in de zaak was, kreeg eveneens klappen. Het slachtoffer liep verwondingen op aan het gelaat, de neus en de tanden. De baas klaagde van pijn aan de rug.

Eén van de verdachten, een 36-jarige man uit Bilzen, bleek net ontslagen als werknemer van de pizzeria. Hij kwam woensdag verhaal halen samen met zijn twee kompaan, allebei 34-jarige mannen uit Antwerpen. Ze werden gearresteerd op donderdag 3 september tijdens een huiszoeking in de woning van de 36-jarige verdachte in Bilzen. Ze werden aangehouden door de onderzoeksrechter en verschenen op dinsdag 8 september voor de raadkamer. Die handhaafde de voorlopige hechtenis. De verdachten ontkenden hun betrokkenheid bij de feiten.

09-09-20

In de nacht van zaterdag op zondag 30 augustus 2020 rond 3 uur ’s nachts werd een koppeltje uit Leuven slachtoffer van zwaar zinloos geweld in de Diestsestraat in Leuven. Het koppeltje was aan het wandelen in de Diestsestraat toen het werd aangesproken door een jongeman.

De man en vrouw verstonden de man niet en wandelden verder. De man bleef hen volgen en lastigvallen waarop het koppeltje het op een lopen zette. Aan het kruispunt met de Vaartstraat kwam de vrouw van het koppel ten val. De man werd vastgegrepen door de achtervolger die hem onmiddellijk begon te slaan met gebalde vuisten. De man probeerde de aanvaller af te houden maar incasseerde minutenlang slagen op het hoofd. De aanvaller schopte het slachtoffer onderuit en hield de man in een wurggreep. Hij bleef inbeuken op het hoofd terwijl het slachtoffer op de grond lag. De politie kwam ter plaatse en kon de verdachte aanvaller arresteren. Het ging om een 21-jarige man uit Liedekerke. Hij kwam verward over in zijn verklaringen bij de politie maar erkende de slagen. Hij gaf geen aanleiding aan voor het uitdelen van de zware klappen.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter die de man aanhield op verdenking van het toebrengen van opzettelijke slagen of verwondingen met tijdelijke arbeidsongeschiktheid als gevolg. Het slachtoffer, een man van 20 jaar uit Leuven, hield kneuzingen en pijn aan het rechterbeen, de pols en de kaak over aan het geweldsincident. De man is tijdelijk arbeidsongeschikt.

De verdachte was voor de slagen in de richting van het station aan het wandelen in het gezelschap van een andere persoon, waarschijnlijk een vrouw. Zij kwamen onderweg nog een derde persoon tegen waarmee ze in gesprek gingen.  Het is niet bekend of de verdachte deze mensen ook lastigviel.

01-09-20

De politie van Leuven arresteerde op vrijdag 28 augustus in de Privaatweg in Wijgmaal een 14-jarige jongen die verdacht wordt van minstens vier (pogingen tot) inbraken op 3 , 5 en 28 augustus. De jongen werd aangetroffen in de struiken van school De Zonnewijzer na een klopjacht waarbij ook de politiehelikopter werd ingezet. Een bewoonster van de Acht Meistraat waarschuwde rond 14 uur de politie toen ze merkte dat er was geprobeerd om in te breken bij de buren. Een raam op de gelijkvloerse verdieping was beschadigd maar de inbrekers waren niet in de woning geraakt. Verschillende getuigen meldden zich bij de politie en gaven een omschrijving van de twee verdachten. Eén verdachte jongen werd gevat. Van zijn kompaan was geen spoor meer.

De politie kon de tiener ook in verband brengen met drie andere inbraken in Wijgmaal op 3 augustus in de Casinolaan en de Kapellestraat en tussen 5 en 7 augustus in de H. Wittebolsstraat. De inbraken werden gepleegd volgens dezelfde modus operandi. Telkens werden twee jonge verdachten gezien. Bij deze inbraken werd wel buit gemaakt, onder andere juwelen, een bril, geld en parfum.

Het parket vorderde de jeugdrechter die de jongen plaatste in een gesloten jeugdinstelling. De lokale recherche van PZ Leuven onderzoekt of de jongen ook in aanmerking komt voor andere inbraken in de omgeving tijdens de afgelopen weken.

01-09-20

De politie van zone Demerdal heeft op donderdag 30 juli 2020 een verdachte drugdealer gearresteerd. De politie was opgeroepen voor een huurgeschil over de woning van de 19-jarige verdachte in Diest. Tijdens de interventie kwam het druggebruik van de bewoner ter sprake en gaf hij zelf aan drugs in huis te hebben. In het appartement lag 12.50 gram cannabis, 6 amfetaminetabletten en hallucinogene kruiden. In de auto van de man vond de politie 48.5 XTC-pillen die verpakt waren in verschillende kleine hoeveelheden. Ze zaten verstopt achter het dashboard. De man gaf ook aan dat er een laptop in zijn appartement lag die gestolen was uit de basisschool van Deurne op 9 juli. Hij had ook nog een boksijzer in huis.

De man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Leuven op vrijdag 31 juli 2020. Hij werd aangehouden.

03-08-20

In de nacht van zaterdag op zondag 3 augustus 2020 ontstond er onenigheid tussen enkele jongeren in het Warandepark in Diest. De jongeren waren in verschillende groepjes aan het drinken in het park.  Twee jongens uit de verschillende groepjes zouden elkaar wat beginnen jennen zijn. Toen één van deze jongens wegfietste, zou de andere hem samen met zijn vrienden per auto zijn gevolgd. In Ten Aerde kwam het opnieuw tot een confrontatie waarbij er gevochten werd. De 20-jarige verdachte uit Diest zou het slachtoffer, een 20-jarige uit Laakdal, hebben bedreigd met een ijzeren staaf en zijn rugzak en heuptas met gsm en portefeuille hebben gestolen. In zijn verhoor bij de politie stelt de verdachte dat hij de spullen na het gevecht op de grond zag liggen en weggooide. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar diefstal met geweld. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden.

03-08-20

De recherche van politiezone Demerdal deed sinds april 2020 onderzoek naar de aanwezigheid van professionele cannabisplantages in hun zone. Uit informatie was naar voor gekomen dat een voormalige inwoner van Diest op zijn oude adres een plantage zou uitbaten en dat er bindingen zouden zijn met een plantage in Scherpenheuvel-Zichem.

 

Op 15 en 16 juli 2020 voerde de lokale recherche huiszoekingen uit in onder meer Diest, Heusden-Zolder en Scherpenheuvel-Zichem. Dit gebeurde  samen met leden van de dienst interventie en met ondersteuning van de federale gerechtelijke politie Leuven. In een leegstaande woning in Diest vond men een professionele cannabisplantage met 190 planten die klaar waren om geoogst te worden. In een woning in Scherpenheuvel-Zichem bevond zich een plantage met 85 cannabisplanten. Op de zolderverdieping werd ook alles in gereedheid gebracht om een plantage te bouwen.

 

Bij de huiszoekingen werden drie personen gearresteerd. Ze verschenen voor de onderzoeksrechter die hen onder aanhoudingsmandaat plaatste.

 

24-07-20

De politie van Leuven betrapte op zondag 19 juli 2020 tijdens een fenomeengerichte patrouille een man die een bromfiets had gestolen. Ze zagen de man met een bromfiets een leegstaand appartementsgebouw in Kessel-Lo binnengaan. Het gebouw is gekend als plaats waar druggebruikers samenkomen. De politie ging het pand binnen en controleerde de bromfiets. Deze stond geseind als gestolen. In het appartementsgebouw trof de politie de verdachte aan. Hij was in het bezit van een sleutel die paste op een hangslot dat was opgeslagen in de bagageruimte van de gestolen bromfiets. In de bagageruimte lagen ook drie tangen. De man ontkende echter dat hij iets te maken had met de diefstal van de bromfiets. De verdachte is goed gekend bij politie en gerecht voor soortgelijke feiten. Hij had ook verschillende spuiten en een gebruikershoeveelheid speed bij zich. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 32-jarige man uit Leuven, op verdenking van diefstal en drugsbezit. De verdachte werd voorgeleid op 20 juli en werd vrijgelaten onder voorwaarden.

24-07-20

De politie van Leuven heeft twee verdachten kunnen vatten die op 21 juni rond 9 uur twee woningen op de Diestsesteenweg zouden zijn binnendrongen en de bewoonster van één woning zouden hebben gekneveld. De verdachten werden gevat op donderdag 9 juli om 01.45 uur terwijl ze een fiets probeerden te stelen in de Halfmaartstraat in Leuven.  Eén van beiden kon kort voordien reeds geïdentificeerd worden door een agent van de PZ Brussel. De politie herkende de mannen na de poging tot fietsdiefstal ook als de verdachten van de home invasion via de persoonsbeschrijving die van de daders was verspreid.

Twee mannen waren op zondagochtend 21 juni 2020 rond 9 uur binnengedrongen in een huis aan de Diestesteenweg in Leuven. Ze verplaatsten zich per fiets. De mannen klommen door het openstaande raam en één van hen bond de bewoonster vast. De 67-jarige vrouw kreeg een trap tegen de benen. Ze raakte ook gewond aan gezicht en halsstreek. De mannen doorzochten haar huis. Ze verlieten het huis via de voordeur. Het is niet bekend of de mannen buit maakten. De vrouw kon zichzelf losmaken en zocht hulp bij haar buurvrouw.

De politie die ter plaatse kwam, vond even verderop achtergelaten juwelen, onder andere een horloge, halskettingen en oorbellen. Deze juwelen waren even voordien gestolen bij een inbraak in een appartement aan de Diestsesteenweg in Lubbeek. De inbrekers waren via een geparkeerde auto op het balkon van een appartement op de eerste verdieping geklommen. Via het openstaande raam drongen ze de slaapkamer binnen en stalen de juwelen. Ook hier was de bewoonster thuis. De buurtbewoners zagen rond het tijdstip van de inbraak verdachte personen op straat die ook zouden voldoen aan de omschrijving van de daders van de latere feiten op de Diestsesteenweg in Leuven. Zij verplaatsten zich allebei per fiets. Het labo verrichte op beide plaatsen sporenonderzoek.

De onderzoeksrechter heeft de twee verdachten, mannen van 22 en 23 jaar uit het Brusselse, op vrijdag 10 juli aangehouden. Ze verschijnen op dinsdag 14 juli voor de raadkamer.

14-07-20

Tijdens de afgelopen maand werden in het gerechtelijk arrondissement Leuven vier auto’s gestolen door middel van de methode ‘keyless theft’. Het gaat voornamelijk om auto’s van het merk Toyota. Buiten ons arrondissement werden nog eens 10 diefstallen van auto's van dit merk door middel van keyless theft geregistreerd in de maand juni 2020. De diefstallen situeren zich allemaal in de regio rond Brussel (Anderlecht, Schaarbeek, Kortenberg, Sint-Genesius-Rode, Sint-Lambrechts-Woluwe, Wezembeek-Oppem, Merchtem, Roosdaal, Jette en Kraainem) met uitschieters in Aarschot, Leuven en Aartselaar.

Keyless theft komt voor bij auto’s die geopend en gestart kunnen worden via afstandsbediening en waarbij geen sleutel nodig is. De dieven pikken via apparaatjes het signaal op van de afstandsbediening die in de woning ligt. Wanneer de auto dicht genoeg bij het huis is geparkeerd, kan het signaal door de muren en het glas van het huis dringen en worden verlengd tot aan de auto.  De auto denkt dat hij wordt geopend en kan worden gestart.

Omwille van de plotse opmars van dit soort diefstal in de maand juni, vragen we om extra waakzaam te zijn. Kijk uit naar verdachte personen rond voertuigen op opritten en rond woningen. Om de ‘keyless theft’ te voorkomen, kan u uw afstandsbediening binnenshuis bewaren in een metalen doos of uw auto verder van uw woning parkeren.

09-07-20

Vier jongeren overvielen op donderdag 2 juli 2020 rond 16 uur een telecomwinkel op het Engels Plein in Leuven. Eén jongen deed alsof hij een wapen had en bedreigde het personeel terwijl de drie anderen iPhones, laptops en smartwatches lostrokken uit tafels waar ze werden tentoongesteld. De jongeren vluchtten na minder dan een minuut weer naar buiten en gingen er vandoor met een auto. De politie opende met verschillende ploegen en met helikoptersteun een klopjacht op het viertal. Ze konden hen lokaliseren in de buurt van het op- en afrittencomplex van de E314 in Rotselaar. Twee verdachten werden rond 16.45 uur aangetroffen in een veld en bos aan de Steenweg op Holsbeek. Ook een deel van de buit werd achtergelaten aan de rand en in dit bos. Twee andere verdachten werden rond 19.50 uur opgepakt in een veld aan de Rotselaarsebaan in Holsbeek. Alle verdachten zijn minderjarige jongens van Roemeense afkomst. Voor twee jongens van 17 jaar en 13 jaar werd de jeugdrechter van Leuven gevorderd. Zij werden in de loop van de dag worden voorgeleid. De 17-jarige verdachte moet naar een gesloten jeugdinstelling. De 13-jarige mocht beschikken omdat hij omwille van zijn leeftijd niet in een gesloten instelling kan geplaatst worden.

De derde verdachte, ook een 17-jarige jongen, werd al opgevolgd door de jeugdrechter in Kortrijk. Hij werd voorgeleid bij de jeugdrechter daar en zal worden overgebracht naar een gesloten jeugdinstelling. De vierde verdachte, een 16-jarige jongen die in Schaarbeek woont, werd ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. Hij werd ook voorgeleid bij de jeugdrechter deze namiddag.

06-07-20

Beveiligingsagenten van de spoorwegen wilden op donderdag 2 juli om 14.30 uur een reiziger van de trein halen die niet had betaald en geen mondmasker droeg. De man stapte van de trein maar begon zich weerspannig te gedragen toen de beveiligingsagenten de politie erbij wilden halen. Hij spuwde een mondvol cake in het gezicht van één van de agenten en stampte in het rond. De 39-jarige man uit Mechelen kreeg een snelle dagvaarding van het parket en zal zich in september moeten verantwoorden voor weerspannigheid, corona-inbreuken en het dreigen met een gevaarlijke substantie, namelijk spuwen in tijden van corona.

06-07-20

Een 24-jarige man uit Bertem is op donderdagavond 25 juni aangetroffen in een leegstaand pand op de Diestsevest in Leuven met kleine hoeveelheden drugs, wapens en een gestolen bromfiets. Het pand is gekend als gebruikersplaats voor drugsverslaafden. De man had twee gebruikershoeveelheden heroïne en hasj bij zich en 40 gram van een onbekend poeder. Hij was ook in het bezit van een boksbeugel en oestermes. De man, die goed gekend is bij politie en gerecht, moet zich in augustus komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor het bezit van de drugs en de wapens. De diefstal van de bromfiets kon niet met de man in verband worden gebracht.

26-06-20

Twee mannen zijn op zondagochtend 21 juni 2020 rond 9 uur binnengedrongen in een huis aan de Diestesteenweg in Leuven. De mannen hingen volgens het slachtoffer en een getuige al even rond op de steenweg. Eén zou zich verplaatst hebben met een fiets, de andere te voet. Rond 9 uur klommen ze opeens door het openstaande raam van een huis. Eén van de twee mannen pakte de bewoonster vast en bond een vestje rond haar mond en een ander vestje rond haar benen. Ze kreeg ook een trap tegen de benen van één van de daders. De bewoonster raakte lichtgewond aan gezicht en halsstreek. De mannen doorzochten haar huis en zouden zelfs een blikje bier hebben gedronken in de keuken. Ze verlieten het huis via de voordeur. Het is niet bekend of de mannen buit maakten. De vrouw kon zichzelf losmaken en zocht hulp bij haar buurvrouw.

De politie die ter plaatse kwam, vond even verderop achtergelaten juwelen, onder andere een horloge, halskettingen en oorbellen. Deze juwelen waren even voordien gestolen bij een inbraak in een appartement aan de Diestesteenweg in Lubbeek. De inbrekers waren via een geparkeerde auto op het balkon van een appartement op de eerste verdieping geklommen. Via het openstaande raam drongen ze de slaapkamer binnen en stalen de juwelen. Ook hier was de bewoonster thuis. De buurtbewoners zagen rond het tijdstip van de inbraak verdachte personen op straat die ook zouden voldoen aan de omschrijving van de daders van de latere feiten op de Diestsesteenweg in Leuven. Zij verplaatsten zich allebei per fiets.

Het labo verrichte op beide plaatsen sporenonderzoek. Voorlopig is er geen spoor van de daders. De lokale recherches van PZ Leuven en PZ Lubbeek voeren onderzoek naar de feiten.

22-06-20

Op vrijdag 19 juni rond 13 uur merkte een winkelbediende van warenhuis Inno een diefstal op in de parfumerieafdeling. Een jongeman verstopte twee flessen parfum in zijn jas en een derde fles onder een winkelrek. Hij wandelde naar buiten zonder te betalen. De bediende sprak de man aan maar hij liep weg in de richting van sint-Maartensdal. De wijkagent van Sint-Maartensdal ging de man achterna en kon hem in de Van den Tymplestraat onderscheppen, samen met collega’s die toevallig langsreden. De jongeman had de twee parfums ter waarde van €250 weggegooid onder een geparkeerde auto. De 21-jarige verdachte had ook een rugzak bij zich die aan de binnenkant bekleed was met aluminiumfolie. Dit wordt gebruikt om het alarm van bewakingspoortjes te omzeilen. Het parket dagvaardde de 21-jarige Roemeense verdachte onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij verschijnt in september voor de rechter.

22-06-20

Wandelaars ontdekten op zaterdag 30 mei rond 10.30 uur een kleine bosbrand in Donk in Hever (Boortmeerbeek). Ze verwittigden de brandweer die de brand snel onder controle had. Omdat er al voor de derde keer in anderhalve maand tijd brand was uitgebroken in het bos, werd het parket op de hoogte gebracht. Het parket stelde een branddeskundige aan die ter plaatste de oorzaak van de brand ging onderzoeken. Hij stelde in zijn eerste bevindingen vast dat er één brandhaard was. Hij kon de juiste oorzaak van de brand niet aanwijzen op basis van deze eerste resultaten maar het is niet uitgesloten dat de brand opzettelijk werd aangestoken. De recherche van politiezone BHK zal verder onderzoek voeren.

 

04-06-20

Op zaterdag 30 mei betrapte de bewakingsagent van warenhuis Delhaize aan de Tervuursevest in Heverlee een man op winkeldiefstal. De 32-jarige verdachte werd voorbij de kassa’s aangetroffen met 22 pakken condooms, 7 blikken tonijn en 660 gram kersen. Hij had alles verstopt onder zijn kledij. De totale waarde van de gestolen goederen bedroeg meer dan €283. De verdachte reageerde agressief op de bewakingsagent en gaf hem enkele duwen om uit de winkel te kunnen ontsnappen. Ook tegen de opgeroepen politie reageerde de man hysterisch en verbaal agressief. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie door zich op te spannen, te stampen en te kronkelen met zijn schouders om onder de handboeien uit te raken. De 32-jarige verdachte, die geen verblijfsrecht geniet in België, zal zich in september voor de rechtbank moeten verantwoorden voor winkeldiefstal met geweld.

04-06-20

Op woensdag 20 mei 2020 rond 20.30 uur werd een politieploeg van zone Demerdal opgeroepen naar een appartementsgebouw in het centrum van Diest. Bewoners van het gebouw klaagden over een sterke cannabisgeur die vanuit een appartement kwam. Toen de politie aanklopte, duurde het erg lang voor de deur werd geopend. Ook tijdens de aanwezigheid van de politie binnen in het appartement gedroegen de bewoners zich eigenaardig. Omwille van de vele aanwijzingen dat er zich drugs bevonden in dit appartement, werd er een drugshond ingezet en hield de politie een huiszoeking. De agenten troffen € 490 cash geld, een precisieweegschaal, cocaïne in verschillende paxons en een ruime hoeveelheid cannabis aan. De cannabis zat onder andere verstopt in een zwarte rugzak in de dakgoot van het gebouw. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de twee bewoners van het appartement op verdenking van handel in verdovende middelen. Zij werden deze namiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Eén persoon werd aangehouden.

 

22-05-20

Bij een verkeerscontrole op dinsdag 12 mei 2020 ontdekte de politie van zone Demerdal een grote hoeveelheid cannabis. Twee mannen van 29 en 32 jaar uit Scherpenheuvel reden aan te hoge snelheid in de bebouwde kom van Scherpenheuvel. Ze werden door de politie aan de kant gezet en gecontroleerd. Uit de auto steeg meteen een walm van cannabis op. De mannen gaven toe dat ze een zak met meer dan 100 gram cannabis vervoerden. Ze hadden ook €700 cash geld in een enveloppe op zak, drie hormonenpillen en verschillende briefjes met notities. In de sok van de 29-jarige vond de politie nog een zakje met een halve gram cocaïne. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek tegen de mannen op verdenking van handel in verdovende middelen. Ze zijn vrij in afwachting van het verdere onderzoek.

 

14-05-20

Het parket gelastte afgelopen weekend de onderzoeksrechter nadat aan het licht kwam dat onbekende jongemannen verdachte pakjes over de gevangenismuur van Leuven-Hulp gooiden. Tijdens de afgelopen weken werden verschillende meldingen gemaakt van verdachte gedragingen rond de muren van de hulpgevangenis. Eén verdacht pakket werd onderschept tijdens de wandeling op de koer van de gevangenis op 23 april. Het bevatte kleine hoeveelheden cannabis en cocaïne. Op vrijdag 8 mei ’20 betrapte de politie van Leuven een 16-jarige uit Herent die rondhing aan de gevangenis en zich verdacht gedroeg. Wanneer de politie hem wilde controleren, wandelde hij de tuin van residentie 7even Tuinen in. Op die plaats werd een verzwaard pakket met een gsm en een 3-tal gram cannabis gevonden. De jongen ontkende dat het zijn pakketje was. Hij vertoonde echter sterke gelijkenissen met de jongen die op camerabeelden van 23 en 24 april bij de hulpgevangenis stond en pakketjes over de muren gooide. Uit onderzoek kwam naar voren dat hij vermoedelijk drugs verhandelde samen met twee vrienden, een 17-jarige uit Bierbeek en een 17-jarige uit Lubbeek. Voor deze drie minderjarige verdachten werd de jeugdrechter gevorderd. De jeugdrechter zal de jongeren horen en de gepaste maatregelen nemen.

14-05-20

Een 21-jarige man zal in juni voor de rechter moeten verschijnen omdat hij geen mondmasker droeg in het station van Leuven en weerspannig werd naar de agenten die hem daarop aanspraken. De man hield zich rond 15.50 uur op maandag 4 mei op aan de bushaltes op het Martelarenplein. Een politieploeg wees hem erop dat het verplicht was  in het kader van de maatregelen tegen Covid-19 om op deze plaats een mondmasker te dragen. De man zei dat hij geen mondmasker had en weigerde zich te identificeren. Toen de politie hem verder wilde controleren, spande hij zich op. Hij deelde een elleboogstoot uit en bleef zich heftig verzetten tegen de agenten. Ze moesten pepperspray gebruiken en versterking vragen om hem onder controle te krijgen. De agenten liepen lichte verwondingen op. De twintiger werd onmiddellijk gedagvaard voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan agenten, weerspannigheid en het niet-naleven van Covid 19-maatregelen.

05-05-20

De politie van Leuven heeft op zondag 26 april 2020 rond 14.20 uur twee verdachten kunnen oppakken die verdacht worden van minstens 6 diefstallen of pogingen tot diefstal in Kessel-Lo die namiddag. Vanaf 13.50 uur liepen verschillende meldingen binnen van verdachte mannen die werden betrapt in auto’s, op straat of rond woningen. Het begon met een koppel dat wilde gaan fietsen en de fietsen klaarzetten in hun tuin aan de Diestsesteenweg. Ze betrapten een man op hun oprit die veel aandacht had voor de fietsen. Toen ze hem aanspraken, ontkende hij dat hij slechte bedoeling had. Een andere man op de fiets hield de woning van het koppel in de gaten. Even later betrapte het koppel de verdachte man in de geparkeerde auto van een buurvrouw. De andere verdachte stond erbij. De auto bleek doorzocht maar er zou niets uit gestolen zijn. De mannen konden ontkomen. Deze mannen worden ook in verband gebracht met een diefstal van een elektrische fiets voor een woning in de Richard Valvekensstraat, een poging tot diefstal braak in een auto in de Koningin Astridlaan, een poging diefstal braak in een auto in de Spaarstraat en een diefstal uit een woning in de Stijn Streuvelslaan. De feiten werden allemaal gepleegd in de vroege namiddag van zondag 26 april. De verdachten zouden in totaal met drie of vier zijn geweest.

Twee verdachten werden gearresteerd in de ondergrondse parkeergarage van het station van Leuven aan de Martelarenlaan rond 14.20 uur. Het slachtoffer van de woninginbraak in de Stijn Streuvelslaan en zijn buurman hadden twee verdachten op heterdaad betrapt en hen achtervolgd. Uit de woning waren twee laptops en een tablet verdwenen die uiteindelijk in een rugzak aan de voordeur werden teruggevonden. In de garage waren zakken volgeladen met elektrisch werkmateriaal die klaarstonden om mee te nemen. De inbrekers werden echter gestoord door de bewoners die boven in hun woning waren en verdachte geluiden hadden gehoord. Bij hun arrestatie vond de politie bezwarend materiaal terug op de verdachten. Ze hadden onder andere een kniptang, schaar, handschoenen en vermoedelijk gestolen goederen op zak. Het ging onder meer om cash geld, een powerbank, een activity tracker, Belgische franken, horloge, armbanden en een zonnebril.

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek. Eén verdachte is een man van 25 jaar die illegaal in België verblijft. De andere beweerde minderjarig te zijn. Na leeftijdsonderzoek bleek hij ongeveer 23 jaar oud te zijn. Hij verblijft ook illegaal in België.  Beide verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Zij werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Vandaag verschijnen zij voor de raadkamer.

30-04-20

Buurtbewoners van de Van den Tymplestraat in Leuven hoorden rond 23.10u op zondagavond 26 april verschillende doffe knallen in een steegje met garageboxen dat verderop in de straat ligt. Ze merkten dat één garagebox in lichterlaaie stond. De garagebox brandde uit en ook het magazijn van warenhuis Wibra, dat achter het steegje met de garageboxen ligt, liep door de brand rook- en waterschade op. Het parket stelde vandaag een branddeskundige en het labo aan om de oorsprong van de brand te achterhalen. De deskundige stelde in zijn eerste bevindingen dat er brandversnellers waren gegoten aan de poort van de garagebox en dat deze in brand werden gestoken. Van verdachten is voorlopig geen spoor.

27-04-20

Twee leden van de recherche van politiezone Aarschot zijn gewond geraakt bij een interventie op een verdachte drugsdealer in Mol op 14 maart 2020. De recherche voert, onder leiding van de onderzoeksrechter van Leuven, sinds enkele maanden een onderzoek naar de verdachte handel van de 38-jarige Aarschottenaar. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat hij verschillende keren per week met de auto naar Nederland zou rijden om cannabis te gaan kopen, waarna hij de drugs mogelijks op andere locaties zou onderbrengen, vermoedelijk om geen drugs in eigen huis te hebben. Op 14 maart was een interventie gepland door de recherche van Aarschot om de man op te pakken wanneer hij naar België zou terugkeren, mogelijks met in Nederland aangekochte cannabis. Bij deze geplande interventie heeft de recherche van Aarschot ondersteuning gekregen van de plaatselijke politiezone Balen-Mol-Dessel en van de luchtsteun van de federale politie.  De interventie zou worden uitgevoerd op de Baileybrug in Mol, waar twee leden van de recherche van Aarschot post vatten. Toen de verdachte met zijn voertuig het einde van de brug naderde, zette één politieagent zich met het politievoertuig dwars over de smalle brug. De andere politieman stond net voor de politieauto op de brug. De doorgang op de brug was bijna volledig versperd maar de verdachte stopte echter niet, hij reed door in de richting van de politieman die op de brug stond. De politieman moest wegspringen voor het aankomende voertuig maar werd toch nog geraakt en gewond. In zijn vlucht reed de verdachte ook nog het politievoertuig aan waardoor ook de politieman in deze auto verwondingen opliep. Hij is momenteel nog steeds werkonbekwaam. 

De verdachte kon de vlucht nemen.  Even verderop bleek hij zijn voertuig te hebben achtergelaten.  Het voertuig is nog dezelfde dag teruggevonden op de parking van een vakantiepark in de buurt.   Na verder speurwerk heeft de politie van Aarschot op 17 maart ook de verdachte kunnen opsporen en bij hem thuis kunnen arresteren. Hij is ondervraagd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot doodslag op de politieagenten en van de handel in verdovende middelen. De man is aangehouden en verblijft sindsdien in voorlopige hechtenis. Hij erkent een bepaalde betrokkenheid bij de drugsinbreuken maar houdt voor dat hij niet bewust op de agenten zou zijn ingereden. De recherche van zone Aarschot zet het onderzoek verder.

 

23-04-20

De recherche van politiezone Aarschot voert sedert enkele maanden een gerechtelijk onderzoek naar de aanmaak van speed en het verkopen van speed en XTC in Aarschot. Uit onderzoek is gebleken dat twee personen, een 41-jarige vrouw uit Aarschot en een 40-jarige man uit Rotselaar, zich zouden bezig houden met de aanmaak en de verkoop van speed, evenals de verkoop van XTC. Ook de 66-jarige moeder van de vrouw zou een aandeel bij de feiten hebben.

Bij een tussenkomst met huiszoekingen op 2 maart 2020 heeft de recherche in een garagebox op de Diestsesteenweg in Aarschot een kleinschalig drugslabo aangetroffen, in een andere garagebox onder meer aanmaakproducten, bijna 1000 XTC-pillen en meer dan 5 kg speed. Verder is ook meer dan €80.000 cash geld in beslag genomen.

De drie verdachten zijn opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hen heeft aangehouden, momenteel verblijven zij nog steeds in voorlopige hechtenis. De 66-jarige vrouw is in vrijheid gesteld onder voorwaarden.

De recherche van PZ Aarschot zet het onderzoek voort.

16-04-20

Vanmiddag, donderdag 9 april 2020, is het lichaam gevonden van de  85-jarige man uit Geetbets die op 1 april verdween tijdens een fietstochtje. Het lichaam van de man is gevonden in een beek in de Glabbeekstraat in Geetbets. De wetsarts, het labo, de cel Vermiste Personen, het afstappingsteam van FGP Leuven en de lokale recherche van PZ Hageland gingen ter plaatse. Zij bevestigden dat het gevonden lichaam de vermiste tachtiger betrof. Morgen vindt nog een autopsie plaats om te proberen de doodsoorzaak van de man te achterhalen. Er zijn evenwel geen tekenen dat er enige vorm van kwaad opzet in het spel zou zijn.

09-04-20

Vanochtend, maandag 30 maart 2020, rond 7.45u vond een arbeider van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Leeuwerikweg in Tienen een voet tussen het afval dat hij aan de band het sorteren was. De verantwoordelijke van het bedrijf contacteerde de politie van zone Getevallei dat ook onmiddellijk het parket inschakelde. De wetsarts, DVI, het labo, de recherche van politiezone Getevallei en de federale gerechtelijke politie van Leuven kwamen ter plaatse. De wetsarts bevestigde dat de voet van menselijke oorsprong was. Volgens de eerste bevindingen zou het gaan om de rechtervoet van een vrouw. De voet werd overgebracht naar het mortuarium waar de gerechtsdeskundigen en DVI verdere onderzoeken zullen verrichten. Op dit moment is nog niet geweten aan wie de voet toebehoorde en onder welke omstandigheden en wanneer de voet bij het afvalverwerkingsbedrijf terecht kwam. Er zal onder andere geprobeerd worden om een DNA-onderzoek en leeftijdsbepaling op de voet uit te voeren. In het afvalverwerkingsbedrijf wordt momenteel nog gezocht naar andere sporen of eventuele verdere menselijke resten.  Voorlopig werd verder niets gevonden. De recherche van politiezone Getevallei en FGP Leuven zetten het onderzoek verder.

30-03-20

Op donderdag 26 maart 2020 werd een werknemer van een elektrozaak in Tienen slachtoffer van een gewelddadige overval. De 30-jarige man uit Hélécine was met de bestelwagen van de zaak onderweg naar een loods van zijn werkgever aan de Slachthuisstraat in Tienen. Hij zou daar rond 9 uur zijn toegekomen. Toen de werkgever van de man na enkele uren nog niets had gehoord van de man, ging hij ter plaatse kijken. De werkgever vond het slachtoffer rond 10.45u in de laadbak van de bestelwagen. De man had een klap op het hoofd gekregen en was vastgebonden met strips. Het cash geld dat de man bij zich had, ongeveer €800, was verdwenen. Het slachtoffer was na de slagen even buiten westen geweest. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging van zijn hoofdletsel maar mocht ondertussen het ziekenhuis weer verlaten. Het parket werd verwittigd en het labo stapte ter plaatse af om sporenonderzoek te verrichten. De recherche van politiezone Getevallei onderzoekt de zaak. Van de daders is voorlopig geen spoor.

27-03-20

Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen.

De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.

24-03-20

Onder leiding van de onderzoeksrechter te Leuven is door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd naar een Albanese drugsbende die ervan verdacht wordt actief te zijn in de productie van cocaïne op grote schaal.

Na maanden speurwerk zijn er dinsdagochtend zo’n vijftien gecoördineerde huiszoekingen uitgevoerd, op verscheidene plekken in België, waaronder Zaventem, Brussel, Jette en Ganshoren. Zeven verdachten zijn opgepakt, drie van hen zijn dinsdag in de loop van de dag reeds voorgeleid  bij de onderzoeksrechter te Leuven en aangehouden. De overige vier verdachten zullen vandaag worden voorgeleid.

Het onderzoek is in het najaar van 2019 opgestart op basis van verdachte aankopen van ladingen aceton. De aceton zou door de organisatie via een synthetisch proces gebruikt worden voor de productie van cocaïne. Aceton betreft een vrij verkrijgbaar product dat gebruikt kan worden in diverse productieprocessen voor synthetische drugssoorten alsook ook voor het uitwassen van cocaïne uit andere materies. Deze werkwijze is vrij nieuw in België, maar reeds langer gekend in het buitenland.

Bij de gecoördineerde tussenkomst van dinsdag zijn een 100-tal politiemensen ingezet van diverse lokale en federale politiediensten alsook verschillende steundiensten, zoals de douane en civiele bescherming. De hoofdverdachten zijn gearresteerd in de vroege ochtend door een interventie van de speciale eenheden.

Bij de verschillende huiszoekingen zijn onder meer in totaal ongeveer 770 Kg cocaïne, 600.000 euro cash geld, 1210 Liter aceton en 6 vuurwapens aangetroffen. Op 4 locaties bleken de woningen verbouwd met valse wanden alwaar drugs en cash geld in verborgen bleek. Verder zijn ook 5 voertuigen in beslag genomen waarvan er 4 voorzien bleken van professionele verborgen ruimten.

Het onderzoek wordt verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

12-03-20

In de nacht van vrijdag op zaterdag 7 maart 2020 werd een vrouw in haar woning in de Heidebergstraat in Tremelo opgeschrikt door een inbreker. Rond 1 uur werd ze wakker en zag ze een man, die in het zwart was gekleed en een muts droeg, aan het voeteneinde van haar bed staan. De vrouw gilde waarna de inbreker het op een lopen zette. De vrouw en haar man merkten dat de benedenverdieping was doorzocht en dat de handtas van de vrouw verdwenen was. De inbreker had een gaatje geboord in het raam van de eetkamer en was op die manier de woning binnen geraakt. De slachtoffers verwittigden de politie van zone BRT die meteen de omgeving uitkamde. Er werd ook een speurhond ingezet. Het dier vond een spoor dat het meer dan een uur lang volgde door tuinen en natuurgebied. Dankzij de inzet van de hond kon de verdachte uiteindelijk gevat worden. De verdachte, een Albanese man van 43 jaar, had zich verscholen in een houten hut in een veld langs de dijk van de Dijle. Hij had onder andere een zaklamp, handschoenen, een handboor en een nijptang bij zich. De veertiger bekende in zijn verhoor dat hij had ingebroken in het huis in de Heidebergstraat. Het labo trof er ook een schoenspoor aan dat met hem in verband kon gebracht worden. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de man op verdenking van diefstal met braak. De man werd voorgeleid en aangehouden. De federale gerechtelijke politie zal het onderzoek verder voeren.

10-03-20

Op zaterdag 29 februari 2020 brak een dispuut over drugs tussen twee mannen uit in een vechtpartij. Om 17 uur ging een 31-jarige man uit Hoegaarden langs in het appartement van een 27-jarige in Sint-Maartensdal in Leuven. Hij zou er naar verluidt drugs hebben willen kopen.  De 27-jarige zou gezegd hebben dat hij geen drugs had waarop een vechtpartij ontstond. De man uit Hoegaarden zou de twintiger bedreigd hebben met een mes. Deze man uit Hoegaarden zou tijdens de schermutseling gevallen zijn en zou dan zelf hebben uitgehaald met een schaar in het been van de twintiger. De twintiger sloeg een fles stuk op het hoofd van de 31-jarige toen die uit het appartement wou vluchten. Tijdens het gevecht sneuvelde ook de toegangsdeur van het appartementsgebouw. De politie arresteerde de twee vechtersbazen. Zij werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Het parket paste snelrecht toe en dagvaardde beide mannen onmiddellijk. Ze zullen zich begin april moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank op verdenking van slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg, gebruik van een voorwerp als wapen en het toebrengen van vernielingen.

02-03-20

Op maandag 17 februari rond 20.30 uur kwam een man op een scooter toe aan het Lukoiltankstation op de Tiensesteenweg in Leuven. De man wachtte tot de klanten uit de winkel waren en stapte dan op de kassatoog af. De man, die zijn helm aanhield, eiste het geld uit de kassa. Toen de uitbater dit niet onmiddellijk wilde geven, haalde hij een mes boven en bedreigde de uitbater. Die maakte de kassa open en de dader stak de gevulde geldlade in een plastiek zak. Hij vertrok hierna weer met zijn scooter. De lokale recherche van PZ Leuven voert het onderzoek. Van de dader is voorlopig geen spoor.

18-02-20

Op de Celestijnenlaan in Heverlee gebeurde op donderdagochtend 13 februari 2020 een verkeersongeval tussen een lijnbus en een voetganger. De bus reed in de richting van de Koning Boudewijnlaan. Ter hoogte van de oversteekplaats aan de Accogebouwen sprong het licht op oranje maar de bus kon niet meer tijdig stoppen. Hij reed een voetganger aan die even voorbij de oversteekplaats de straat wou oversteken. Volgens een getuige stond het licht voor de voetgangers nog niet op groen. De voetganger werd geraakt aan het hoofd en liep interne bloedingen op. In het ziekenhuis verslechterde zijn toestand. De man van 27 jaar uit Brussel verkeert in levensgevaar. Het parket stelde een verkeersdeskundige en een wetsgeneesheer aan om de omstandigheden van  het ongeval en de verwondingen van het slachtoffer te onderzoeken. De chauffeur van de bus, een 40-jarige man uit Holsbeek, legde een negatieve ademtest af.

14-02-20

Een  bewoner van de Romain Rollandstraat in Leuven merkte op woensdagavond 12 februari rond 20.20 uur geritsel op in de struiken rond een appartementsgebouw. Hij keek rond en zag een man staan op het balkon van een appartement op de eerste verdieping. Hij sprak de man aan en plots stond nog een andere man op die gehurkt verscholen zat in de tuin. De eerste man sprong van het balkon en het tweetal vluchtte weg. De getuige had een goede persoonsbeschrijving van de mannen gegeven aan de politie. Een politiepatrouille arresteerde even later twee mannen die voldeden aan deze beschrijving op de kruising van de Tivolistraat en de Tiensesteenweg.  De verdachten zijn  twee Libiërs van 30 jaar en 26 jaar die illegaal in België verblijven. De lokale onderzoeksdienst van PZ Leuven onderzoekt of het tweetal ook in aanmerking komt voor andere inbraken in dezelfde buurt die afgelopen avond werden gepleegd. Gisteren gebeurde in de omgeving een uitgebreid buurtonderzoek door de politie.

14-02-20

In de nacht van zaterdag op zondag 9 februari 2020 betrapte een jongeman een inbreker in het huis van zijn grootmoeder. De man lag op de zetel in de woonkamer te slapen toen hij wakker werd rond 3 uur en een man met een zaklamp in de woning zag staan. De man zette het meteen op een lopen. Uit de woning bleek niets gestolen. De jongeman verwittigde de politie van zone Voer en Dijle en gaf een goede persoonsbeschrijving van de inbreker. De politie arresteerde rond 4.20u een man die aan deze beschrijving voldeed. Hij fietste op dat moment met een gestolen fiets door de O.-L.-Vrouwstraat in Oud-Heverlee. De fiets was door de eigenaar gestald onder een afdakje van zijn woning in diezelfde straat en daar die nacht gestolen. Het parket dagvaardde de 37-jarige verdachte Roemeen onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij moet zich in maart verantwoorden voor diefstal van de fiets en poging tot diefstal in de woning.

10-02-20

Rond 01.50 uur kwam een gemaskerde en gewapende man een nachtwinkel op de Grote Markt in Diest binnen. De man eiste onmiddellijk geld en bedreigde de uitbater met zijn pistool. Hij gedroeg zich erg agressief. Ondertussen was ook een vriend van de uitbater in de winkel gekomen. Hij had vanuit de privéruimte het tumult opgemerkt. De overvaller begon zich steeds agressiever te gedragen omdat de uitbater en zijn vriend de kassa niet openden. Toen een klant nietsvermoedend de winkel binnenkwam, greep de verdachte hem vast en duwde zijn pistool in zijn zij. De man kon ontkomen doordat de uitbater de overvaller vroeg om het geld zelf achter de toonbank te komen halen. De uitbater en zijn vriend konden de overvaller na een schermutseling overmeesteren. Zowel de verdachte als de uitbaters raakten lichtgewond. De uitbater verwittigde de politie die de verdachte ter plaatse kon oppakken. De verdachte, een 22-jarige uit Halen, had ook twee gebruikershoeveelheden drugs op zak. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de poging diefstal met geweld en inbreuken tegen de drugswetgeving. De verdachte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter op vrijdag 7 februari. Hij werd vrijgelaten onder zeer strikte voorwaarden.Rond 01.50 uur kwam een gemaskerde en gewapende man een nachtwinkel op de Grote Markt in Diest binnen. De man eiste onmiddellijk geld en bedreigde de uitbater met zijn pistool. Hij gedroeg zich erg agressief. Ondertussen was ook een vriend van de uitbater in de winkel gekomen. Hij had vanuit de privéruimte het tumult opgemerkt. De overvaller begon zich steeds agressiever te gedragen omdat de uitbater en zijn vriend de kassa niet openden. Toen een klant nietsvermoedend de winkel binnenkwam, greep de verdachte hem vast en duwde zijn pistool in zijn zij. De man kon ontkomen doordat de uitbater de overvaller vroeg om het geld zelf achter de toonbank te komen halen. De uitbater en zijn vriend konden de overvaller na een schermutseling overmeesteren. Zowel de verdachte als de uitbaters raakten lichtgewond. De uitbater verwittigde de politie die de verdachte ter plaatse kon oppakken. De verdachte, een 22-jarige uit Halen, had ook twee gebruikershoeveelheden drugs op zak. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de poging diefstal met geweld en inbreuken tegen de drugswetgeving. De verdachte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter op vrijdag 7 februari. Hij werd vrijgelaten onder zeer strikte voorwaarden.

07-02-20

Afgelopen zaterdag 1 februari werden op verzoek van de onderzoeksrechter te Leuven een 64-jarige man uit Glabbeek en zijn 43-jarige echtgenote in een dorp in Roemenië gearresteerd op verdenking van een moord in Tienen in 2006. De aanhoudingen kaderden in een recent geopend gerechtelijk onderzoek naar deze feiten. Op dit moment loopt de procedure om het echtpaar aan ons land uit te leveren.

03-02-20

Op maandag 27 januari rond 13.30 uur wandelde een man met een trolley vol onbetaalde blikjes bier uit het warenhuis Lidl in de Fabrieksstraat in Landen. Een bediende had de winkeldiefstal in de gaten en sprak de verdachte buiten aan. De man wandelde gewoon verder. De bediende haalde haar baas erbij en opnieuw gingen ze de man achterna en spraken hem aan. De verdachte keerde zich om en toonde een mes aan de twee dames. De winkelbediendes lieten de man daarop gaan. De politie van zone Getevallei kon snel achterhalen wie de verdachte van de winkeldiefstal was. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de diefstal met geweld om de vlucht te verzekeren. De man is voorgeleid en aangehouden, hij verschijnt vrijdag voor de Raadkamer.

30-01-20

Twee meerderjarige mannen uit Aarschot hebben op zaterdagavond 25 januari 2020 rond 22.20 uur drie minderjarige jongens aangevallen en bedreigd aan het kerkhof aan de Herseltsesteenweg in Aarschot. De drie jongens, 17-jarigen uit Herselt en Aarschot, gingen naar eigen zeggen af op het geluid van bommetjes die werden afgestoken op het kerkhof. Op het kerkhof merken ze dat ze achtervolgd worden door de twee mannen. De jongens proberen weg te lopen maar worden staande gehouden door de mannen. Er ontstond een discussie waarbij twee jongens slagen krijgen. Eén van de mannen zou ook een mes getoond hebben. De derde jongen werd gedwongen om zijn gsm af te geven. Net na de feiten kwam een politiepatrouille voorbij. De jongens wenkte de politieagenten die de twee verdachten snel kon arresteren. De gestolen gsm werd teruggevonden in een gracht langs de rijbaan. Beide verdachten hadden een mes op zak. De twee verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. De 51-jarige verdachte, die de slagen zou hebben uitgedeeld, werd aangehouden. Hij ontkent betrokkenheid bij de feiten. De 36-jarige verdachte werd vrijgelaten onder voorwaarden.

28-01-20

Een patrouille van de politie van Herent-Kortenberg stootte zaterdagnacht 26 januari rond 2.40 uur op een vechtpartij ter hoogte van een café op de Mechelsesteenweg in Herent. De politiemensen zagen dat drie mannen hevig aan het trappen waren op een vierde man die op de grond lag. Ze zagen hoe twee van de drie verdachten op het hoofd van het slachtoffer stampten en dat de derde verdachte op zijn rug trapte. Ze arresteerden de drie verdachten, 51-jarige man uit Herent en twee Roemeense mannen van 28 en 20 jaar. Het slachtoffer, een 41-jarige man uit Herent, liep een bloedende hoofdwonde op en verloor enkele tanden. Hij werd verzorgd in het ziekenhuis. Het parket vorderde de onderzoeksrechter voor het toebrengen van slagen en verwondingen met werkongeschiktheid. De drie verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden.

28-01-20

Bij een brand in een appartementsgebouw op de Naamsesteenweg in Heverlee vannacht (maandag 20 januari 2020) valt een dodelijk slachtoffer te betreuren. Het vuur ontstond rond 4 uur in een appartement op de bovenste, vijfde verdieping. In het appartement sliepen op dat moment twee meisjes van 23 jaar. De meisjes werden gewekt door de rook en kropen op een plat dak naast het appartement. Ze verwittigden zelf de hulpdiensten. Volgens de eerste verklaringen wilde één van de meisjes zich dan vanuit het raam via de vensterbank naar een verdieping lager laten zakken. Het meisje, een 23-jarige studente uit Oud-Heverlee, viel echter en overleed door deze val vanaf de vijfde verdieping. Haar vriendin, de bewoonster van het appartement, werd even later door de brandweer gered van op het platte dak.

Het parket, de wetsarts, het labo en de branddeskundige stapten in de vroege ochtend af op de plaats van de feiten. De wetsarts concludeerde dat het dodelijke slachtoffer overleed door de impact van de val. De branddeskundige  verklaarde dat de brand ontstond ter hoogte van de zetel van het uitgebrande appartement. Alles wijst op een accidentele brand. Later vandaag zullen het labo en de branddetectiehond nog ter plaatse gaan om verder onderzoek te verrichten.

20-01-20

Deze namiddag, vrijdag 17 januari 2020, verschijnen twee verdachten voor de jeugdrechter op verdenking van vandalisme, beschadigingen, slagen en verwondingen, diefstal met braak en bendevorming in Tildonk (Haacht).

De politie van zone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen lichtte deze nacht een 15-jarige jongen uit Haacht uit zijn bed. Hij werd gearresteerd en ondervraagd over zijn betrokkenheid bij verschillende feiten tijdens de afgelopen maanden in Tildonk.

Hij bekende zijn aandeel bij een vijftal feiten: binnendringen in een tennisclub in oktober 2019, vandalisme in het bibliotheekgebouw in oktober 2019 en een inbraak in een vrachtwagen, vandalisme aan signalisatieborden en vuilnisbakken, het aanbrengen van graffiti op het kerkhof en een vechtpartij aan een café in Tildonk in december 2019. Er vond ook een huiszoeking plaats in zijn woning die nuttige elementen voor het onderzoek opleverde. De 15-jarige moest deze namiddag voor de jeugdrechter verschijnen. Hij moet naar een jeugdinstelling in halfopen regime. De jongen was voor deze feiten niet gekend bij het parket als pleger van misdrijven.

De recherche van PZ BHK onderzoekt of de jongeman ook in aanmerking komt voor het plegen van andere feiten van vandalisme, geweld, diefstal of het ombrengen van dieren in Tildonk tijdens de afgelopen maanden, hetgeen hij momenteel ontkent.

Deze ochtend arresteerde de politie ook een 17-jarige jongen uit Keerbergen op verdenking van zijn betrokkenheid bij de feiten. Ook hij was voorheen niet gekend bij het parket. De jongen bekende ook een klein aandeel bij enkele feiten. Ook hij verschijnt op vordering van het parket deze namiddag bij de jeugdrechter. Deze beslissing is nog niet gekend.

De recherche van PZ Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen werkt ondertussen verder aan het identificeren van de verdachten en onderzoekt hun aandeel in de feiten.

17-01-20

De recherche van PZ Demerdal-DSZ heeft op donderdag 9 januari tijdens huiszoekingen zeven personen gearresteerd die worden verdacht van inbraken en pogingen tot inbraak in scholen, winkels en clublokalen in de omgeving van Diest sinds november 2019. Twee meerderjarige verdachten worden op vrijdag 10 januari voor de onderzoeksrechter geleid, drie minderjarige verdachten moeten voor de jeugdrechter verschijnen in de loop van volgende week. De verdachten zijn jongens tussen de 19 jaar en 16 jaar uit Diest, Bekkevoort en Lummen. De groep wordt ervan verdacht de inbraken te hebben gepleegd in wisselende samenstelling.

De recherche sloot het net rond de verdachten nadat ze in de nacht van 31 december een achtergelaten auto aantrof op de Diestsebaan in Diest. Daarin lagen voorwerpen die leidden tot identificatie van de verdachten en die wezen op hun betrokkenheid bij de (pogingen tot) inbraken. Bij de verschillende huiszoekingen in de woningen van de verdachten in Diest, Bekkevoort en Lummen vond de politie gestolen goederen, aanzienlijke sommen cash geld en kledij die de vermeende inbrekers zouden gedragen hebben tijdens de feiten.

De verdachten gaven hun betrokkenheid bij zeven feiten toe. Het gaat om een inbraak in een school in Diest op 30 september ’19, inbraken in een café in het centrum van Diest op 4 november, inbraken in twee scholen in Diest op 5 november, inbraken in een café en een kantine in Schaffen op 6 november, een inbraak in een winkel in de Hasseltsestraat op 23 december, een poging tot inbraak in een winkel in de Koning Albertstraat op 26 december 2019 en een inbraak in een café in de Vervoortstraat op 5 januari 2020. Het gerechtelijk onderzoek is gevorderd voor de feiten in de Hasseltsestraat, de Koning Albertstraat en de Vervoortstraat en de verdachte handelingen in de nacht van 31 december. De verdachten werden op vrijdag 10 januari voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De 19-jarige verdachte uit Diest werd aangehouden, de 18-jarige uit Lummen werd vrijgelaten onder voorwaarden.

De recherche van PZ Demerdal-DSZ onderzoekt of de verdachten ook in aanmerking komen voor soortgelijke inbraken sinds november 2019 in Diest.

13-01-20

De winkeldetective van warenhuis Carrefour aan de Albertvest in Tienen betrapte op zaterdag 11 januari twee mannen op winkeldiefstal. Ze namen elk een pot tabak uit de winkelrekken en begaven zich naar een andere rayon. Daar goten ze de inhoud van de pot in hun binnenzakken. Wanneer de mannen de winkel wilden verlaten zonder iets af te rekenen aan de kassa, hield de detective hen tegen. Eén man kon wegvluchten. De andere, een 22-jarige Roemeen, werd staande gehouden. Hij had ook nog een pakje sigaren ter waarde van 3,80 EUR bij zich. De verdachte werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. De man moet in februari voor de rechter verschijnen.

13-01-20

De autopsie die uitgevoerd werd naar aanleiding van het overlijden van een baby in Wijgmaal liet niet toe nu reeds een doodsoorzaak te bepalen. Wel kan reeds uitgesloten worden dat er enige vorm van geweld zou zijn gebruikt.

Er wordt verder gezocht naar de doodsoorzaak en het parket heeft de onderzoeksrechter gevorderd om een gerechtelijk onderzoek te voeren. Om met zekerheid te bepalen of het al dan niet om een natuurlijk overlijden gaat, zal onder andere beroep worden gedaan op deskundigen.

10-01-20

De lokale recherche van PZ Demerdal-DSZ ontdekte afgelopen dinsdag 17 december een industriële cannabisplantage in een loods bij een woning in de Veken Blokstraat in Diest. De plantage omvatte 1864 bijna volgroeide planten en er waren aanwijzingen dat er al zeker tweemaal eerder was geoogst. De ontmanteling van de plantage kaderde in een actie met vijf huiszoekingen in een lopend gerechtelijk onderzoek. De andere huiszoekingen vonden dinsdag- en woensdagochtend plaats in Diest, Maasmechelen en Lanaken. De lokale recherche van PZ Demerdal kreeg daarbij steun van FGP Leuven,  PZ Lama, de speciale eenheden en de hondensteundienst.

Bij de huiszoekingen werden vijf mannen gearresteerd. Ze werden allen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. De 39-jarige bewoner van het pand in de Veken Blokstraat in Diest werd aangehouden, net als een 49-jarige uit Maasmechelen en een 45-jarige uit Lanaken. Zij zouden de plantage uitbaten. De onderzoeksrechter hield ook een 47-jarige uit Diest aan die als geldschieter wordt aanzien. Een 40-jarige man uit Maasmechelen werd vrijgelaten onder voorwaarden. Drie van de vier aangehouden personen verschenen vandaag voor de raadkamer. Hun voorlopige hechtenis werd gehandhaafd. De vierde aangehoudene verschijnt dinsdag voor de raadkamer.

20-12-19

De lokale recherche van de politiezone Getevallei heeft een tweede verdachte opgepakt voor de gewapende overval op supermarkt Colruyt in de Zijdelingsestraat te Tienen.  Op Sinterklaasdag rond 21 uur viel een gemaskerd duo gewapend met mes en kruisboog de winkel binnen.  Ze bedreigden personeel en aanwezige klanten en gingen met de inhoud van een kassa aan de haal.  Alerte personeelsleden en getuigen konden de politie een beschrijving doorgeven van de vluchtauto.  De interventieploegen van politie Getevallei merkten de auto op en konden de achtervolging inzetten.  Hierbij werd de wagen klemgereden en kon één verdachte worden gevat.  De 46-jarige man uit Hoeselt werd door de onderzoeksrechter aangehouden. 

Het recherchewerk heeft nu ook geleid tot de identificatie van een tweede verdachte.  Het gaat om een 39-jarige man uit Lanaken die op 18 december 2019 werd gearresteerd tijdens een huiszoeking op zijn adres.  De man beroept zich op het zwijgrecht en werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Hij verschijnt morgen voor de raadkamer.

19-12-19

Rond 4.45 uur vannacht (maandag 16 december 2019) overvielen gewapende en gemaskerde mannen het Q8-tankstation aan de Leuvensesteenweg in Tervuren. De uitbater wilde net kerstbomen buiten zetten toen hij twee overvallers zag opduiken. De overvaller brachten de man naar de kelder van het tankstation waar ze hem vastmaakten met handboeien en opsloten. De man kreeg slagen op het achterhoofd met een wapen, mogelijk een vuurwapen. Hij werd ongeveer een uur na de feiten bevrijd door zijn broer. De man werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De overvallers namen cash geld, sigaretten en lottobiljetten mee. Het totale nadeel is nog niet gekend maar loopt op in de duizenden euro’s. Het labo, de lokale recherche van PZ Voer en Dijle en de federale gerechtelijke politie van Leuven zijn ter plaatse. Er waren geen getuigen van de feiten. Er is nog niet geweten of er een vluchtvoertuig aan de overval te pas kwam of met hoeveel de daders precies waren. Van de daders is voorlopig geen spoor.

16-12-19

Op donderdag 5 december ’19 kwam de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven tussen in een gerechtelijk onderzoek naar huisjesmelkerij in panden in Leuven. De actie gebeurde in samenwerking met PZ Leuven, PZ Bilzen-Hoeselt-Riemst, PZ Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Vlaamse Wooninspectie. De politie voerde op zeven plaatsen huiszoekingen uit in Hoeselt, Leuven en Brussel. De actie was gericht op het doorzoeken van de privéwoningen en de vennootschapszetels van de familie die verdacht wordt van de huisjesmelkerij en op technische vaststellingen door de wooninspectie om de leefomstandigheden in de verhuurde panden in kaart te brengen.

Tijdens de huiszoekingen in Hoeselt arresteerde de politie een 37-jarige man en zijn 67-jarige vader en 69-jarige moeder. In Leuven pakte de politie een 50-jarige man op. Ze worden verdacht van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De 50-jarige man, die als klusjesman wordt beschouwd, werd vrijgelaten onder voorwaarden. De 69-jarige moeder van de familie werd eveneens vrijgelaten onder voorwaarden. De zoon en vader werden door de onderzoeksrechter aangehouden. De raadkamer handhaafde hun aanhouding op 10 december.

De actie van donderdag 5 december is een beslissende fase in een strafrechtelijk onderzoek dat werd gestart in oktober 2018. De lokale politie van Leuven en FGP Leuven verenigden hun krachten om de wanpraktijken te onderzoeken die kwamen bovendrijven in het Leuvense huurdersmilieu sinds 2010. Met de regelmaat van de klok doken er klachten op over slechte huisvesting van studenten en later van illegalen, in kamers die werden verhuurd door leden van een familie uit Limburg. Uit het onderzoek bleek onder andere dat panden die onbewoonbaar of ongeschikt werden verklaard, toch werden doorverhuurd. In sommige wooneenheden zou geen warm water, verwarming of elektriciteit zijn. Het onderzoek verliep in samenwerking met de Vlaamse Wooninspectie. Verantwoordelijken van de Stad Leuven, OCMW Leuven en de huurdersbond werden als getuigen verhoord en deelden de informatie die zich in hun dossiers bevindt met de onderzoekers.

09-12-19

Op vrijdag 6 december net voor sluitingstijd werd het Colruytfiliaal aan de Zijdelingsestraat in Tienen overvallen. Een gemaskerde dader die gewapend was met een mes kwam het warenhuis binnen begaf zich naar de eerste kassa. De dader probeerde met zijn grote mes de kassa open te wrikken. Nadat dit was gelukt, viel de dader op de grond. De muntstukken vielen uit de kassa waarna de dader moeizaam rechtstond en wegvluchtte. Tijdens de overval stond een tweede dader in de deuropening van het warenhuis. Hij was ook gemaskerd en gewapend met een kruisboog. Getuigen beschreven het vluchtvoertuig aan de politie die daardoor de achtervolging kon inzetten tussen Tienen en Sint-Truiden. De vluchtauto reed zich vast in een gracht in het doodlopende straatje Hallemaalweg in Sint-Truiden. Twee verdachten sprongen uit de gecrashte auto. De bestuurder kon wegvluchten. De passagier werd al lopend ingehaald door de politie. Het ging om een 46-jarige man uit Limburg. Hij werd op vraag van het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De man ontkende enige betrokkenheid bij de overval. De man werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. In de auto werd een groot mes gevonden. De lokale recherche van PZ Getevallei zet het onderzoek verder.

09-12-19

Op donderdagavond 5 december rond 23.00 u overvielen drie gemaskerde en gewapende mannen een gokkantoor op de Veemarkt in Tienen. De uitbater stond net op de stoep een sigaret te roken toen een auto traag voorbij het gokkantoor reed. De auto stopte een paar meter verder en één gemaskerde man stapte uit. Hij richtte meteen zijn wapen op de uitbater en loste een schot in de lucht. Hij duwde de uitbater naar binnen en dwong hem op om de grond te gaan liggen. Ondertussen kwamen twee kompanen van de overvaller de zaak binnen. Ook de twee aanwezige klanten moesten onder bedreiging van een pistool op de grond gaan liggen. De overvallers namen de dagopbrengsten en de jassen, het geld en een gsm van de uitbater en klanten mee. De daders vluchtten weg met de auto.

Een ploeg van de politie had zich opgesteld aan het op- en afrittencomplex van de E40 om uit te kijken naar de verdachte auto. De auto, die stond geseind als gestolen, reed effectief de autosnelweg op in de richting van Luik. De politie zette de achtervolging in. De vluchtauto kwam tot stilstand op de snelweg en drie mannen sprongen uit de auto. Eén man kon gevat worden. Het ging om een 21-jarige man uit Hoei. In en rond de auto lagen spullen die gestolen waren bij de overval in Tienen.

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar diefstal met geweld. De jongeman is vandaag voorgeleid en aangehouden. De federale gerechtelijke politie van Leuven zal het verdere onderzoek voeren. Het labo kwam sporen opnemen bij het gokkantoor.

06-12-19

Rond 00.20u op disndag 26 november braken twee personen in in een brasserie op de Diestsesteenweg in Rillaar (Aarschot). Ze sloegen een glazen deur aan de achterkant van het gebouw in. Het alarm ging af en de eigenaar, die vlakbij woont, kwam even later een kijkje nemen. Het kwam in de brasserie tot een confrontatie tussen de eigenaar en de inbrekers. De eigenaar kreeg klappen op het hoofd met een stok. De 51-jarige man liep een open schedelbreuk op en werd dringend geopereerd. De daders vluchtten weg.

De opgeroepen politie kon rond 01.45u een eerste verdachte arresteren. De verdachte, een jongen van 14 jaar uit Aarschot, zat verstopt in de omgeving.  Even later spoorde de speurhond van de politie de tweede verdachte op. Het ging om een jongen van 17 jaar uit Aarschot.

Het labo kwam vannacht ter plaatse om sporen te verzamelen. De jongeren werden verhoord en gaven de inbraak en het feit dat er slagen zijn toegediend, toe. Het parket vorderde de jeugdrechter tegen de twee verdachten. Ze werden in de loop van de namiddag voorgeleid. EDe jongeren verblijven in een gesloten jeugdinstelling

De lokale recherche van PZ Aarschot voert het onderzoek.

 

28-11-19

Op vrijdagavond 22 november om middernacht vond er een confrontatie plaats tussen twee groepjes jongeren in de Brusselsestraat in Leuven. De jongeren hadden afgesproken ter hoogte van een bar in de Brusselsestraat om een meningsverschil uit te klaren. Er ontstond duw- en trekwerk. Eén van de jongeren haalde een alarmpistool boven en vuurde in de richting van twee personen van het andere groepje en in de lucht. De groepjes liepen hierna weg. Achteraf bleek dat één jongen zich in het ziekenhuis had aangeboden naar aanleiding van slagen die hij tijdens de schermutseling had opgelopen. Hij had een gebroken oogkas. Later tijdens de nacht, rond 3.45u op zaterdag 23 november ’19 , zouden opnieuw slagen zijn uitgedeeld tussen twee leden van de rivaliserende groepjes. Dit gebeurde op de Oude Markt. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 20-jarige Leuvenaar die zou gevuurd hebben met het alarmpistool en tegen een 18-jarige Leuvenaar uit het andere groepje. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden. De lokale recherche van PZ Leuven zal onderzoeken wie welke rol had in de vechtpartijen.

25-11-19

Op zaterdagochtend 23 november ’19 om 5.50u liep een politietussenkomst op de Oude Markt uit de hand toen een dronken man zich enorm agressief en weerspannig opstelde. De politie werd opgeroepen omdat een man, die dronken was, verschillende mensen lastig viel in een café. De inspecteurs wilden de 27-jarige man uit Leuven, die goed gekend is bij politie en gerecht, naar het politievoertuig begeleiden om hem te controleren uit het zicht van de andere klanten van de Oude Markt. De man wilde niet meegaan en stelde zich meteen weerspannig op. Hij spande zich op en begon te slaan en te stampen naar de politie-inspecteurs. Ze konden hem met veel moeite boeien terwijl de man erg agressief bleef en wilde bijten en slaan. Hij deelde een vuistslag uit in het gezicht van een agent waardoor deze genoodzaakt was om pepperspray te gebruiken. Door het vele geweld raakten twee agenten gewond. Ze werden allebei drie dagen werkongeschikt verklaard. Ook na zijn arrestatie en in zijn cel bleef de man agressief.

Tijdens het tumult vormde zich een grote groep omstanders die het optreden van de politie bemoeilijkte. De opgeroepen bijstandsteams moesten veel moeite doen om de omstanders op een afstand te houden. Eén omstander, een 23-jarige uit Leuven die ook goed gekend is bij politie en gerecht, jutte de menigte op en praatte in de politieradio die op de grond was gevallen tijdens de tussenkomst. De agenten vroegen de man herhaaldelijk om afstand te nemen en zich te verwijderen van de politietussenkomst. Hij bleef zich echter bemoeien en stelde zich verbaal agressief en weerspannig op. Tijdens zijn arrestatie sloeg hij en trapte hij tegen het been van een agent die 4 dagen arbeidsongeschikt werd verklaard.

Beide mannen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van ongewapende weerspannigheid en slagen en verwondingen aan de politie die werkongeschiktheid tot gevolg had. De 23-jarige wordt ook verdacht van illegaal verblijf en bezit van cannabis. De mannen werden aangehouden. Ze verschijnen op vrijdag voor de raadkamer.

25-11-19

Vannacht, vrijdag 22 november om 00.30u, vielen drie gemaskerde mannen de nachtwinkel op de hoek van de Stationsstraat en de Leuvensesteenweg in Boutersem binnen. De mannen waren allen gewapend met pistolen. Ze richtten onmiddellijk hun wapen op de uitbater en dwongen hem om met zijn gezicht tegen de muur te gaan staan. Ze klemden zijn handen achter zijn rug en zetten een pistool tegen zijn nek. De daders gooiden de kassa op de grond om hem te openen en stalen de geldlade. Ze namen ook meer dan twintig fardes sigaretten en de portefeuille en gsm van de uitbater mee. Het slachtoffer zag een auto voor de nachtwinkel staan met daarin waarschijnlijk een vierde dader. De daders vluchtten na een tiental minuten weg. Het slachtoffer hield een voorbijrijdende auto tegen en kon dan de hulpdiensten verwittigen. De lokale recherche van PZ Lubbeek, FGP Leuven en het labo kwamen ter plaatse. FGP Leuven zal het onderzoek voortzetten onder leiding van het parket. Er zal onder andere onderzocht worden of er een verband is met de overval op een nachtwinkel aan de Leuvensesteenweg op zaterdagavond 16 november.

22-11-19

De onderzoeksrechter in Leuven heeft twee mannen aangehouden op verdenking van minstens zes gauwdiefstallen of pogingen tot gauwdiefstal waarbij in sommige gevallen geweld werd gebruikt. De twee mannen, meerderjarigen die illegaal in het land verblijven, werden gearresteerd in de nacht van zaterdag op zondag 17 november door een ploeg van PZ Leuven. De agenten herkenden in het tweetal de verdachten van een gauwdiefstal op vrijdag 15 november op het Herbert Hooverplein. Het slachtoffer wandelde rond 23 uur op het Hooverplein toen de twee verdachten naar hem toe kwamen.  Ze vroegen om een sigaret terwijl één verdachte tegen het slachtoffer aanliep en een snelle beenbeweging maakte, zoals bij een voetbaltackle. De gsm van het slachtoffer werd uit zijn jaszak gestolen. Een halfuurtje eerder was dezelfde tactiek toegepast in de Dirk Boutslaan door verdachten met dezelfde uiterlijke kenmerken. Ook daar werd een gsm ontvreemd. Dezelfde twee mannen zouden ook in aanmerking komen voor gauwdiefstallen op 29 oktober in de Wieringstraat en het Ladeuzeplein en op 30 oktober in de Vital Decosterstraat waarbij volgens dezelfde modus operandi onder andere een smartphone, een portefeuille, cash geld en maaltijdcheques werden gestolen. Op 1 november rond 3.45 uur zou het tweetal ook een poging tot diefstal met geweld hebben gepleegd op de Oude Markt. Het slachtoffer kreeg een schouderstoot en klappen in het gezicht. Hij raakte daarbij ernstig gewond aan het gezicht.

De twee mannen werden op maandag 18 november voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. De lokale recherche van PZ Leuven onderzoekt of de mannen nog meer feiten op hun kerfstok zouden hebben.

19-11-19

Op donderdag 14 november omstreeks 12.30u werd het gsm-toestel van een vrouw gestolen in het station van Leuven. De 30-jarige vrouw uit Aarschot merkte dat ze haar gsm niet meer had toen ze op perron 7 op de trein stond te wachten. Een man bood zijn hulp aan en liet de dame met zijn gsm-toestel bellen naar haar eigen nummer. Zo kwamen ze terecht bij een koppel dat ook op het perron stond te wachten. Het slachtoffer confronteerde de vrouw van het koppel met de vraag of zij haar gsm-toestel had gestolen. Het kwam tot een handgemeen tussen de vrouwen. Tijdens het duw- en trekwerk kon het slachtoffer haar gsm-toestel bemachtigen. Het zat verstopt in de boezem van de verdachte vrouw. De verdachte vrouw en haar man ontkennen iets met de diefstal te maken te hebben. Het koppel, een Roemeense vrouw van 26 jaar en een Roemeense man van 20 jaar, werd gearresteerd door de politie. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek. De twee verdachten werden op vrijdag 15 november voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Ze verschijnen vandaag voor de raadkamer.

19-11-19

Op zaterdagavond 16 november ’19 rond 23.40u gebeurde er een gewapende overval op een nachtwinkel aan de Leuvensesteenweg in Boutersem. De uitbater hoorde de bel van de winkeldeur gaan en wilde vanuit zijn woonkamer naar de winkel gaan. Nog voor hij in de winkel was, stonden er plots twee mannen in zijn woonkamer. Eén van de mannen was gewapend met een grijs pistool. Hij sloeg met het pistool tweemaal op het hoofd van de uitbater. De andere man gaf de uitbater een slag in de nek. De daders gingen er vandoor met drie dozen vol fardes sigaretten en graaiden in de winkel ook de inhoud van de geldlade en nog tabakswaren mee. Een klant die net aankwam, zag de daders wegvluchten in een donkere auto. Aan boord zaten nog andere personen wat het totaal aantal verdachten op vier of vijf mannen zou brengen. De uitbater moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Het labo, de lokale recherche en FGP Leuven stapten af op de plaats van de feiten. Het parket vorderde de onderzoeksrechter. Voorlopig is er geen spoor van de daders.

18-11-19

De politie van Leuven heeft op zondagavond 17 november een man gearresteerd op de parking van het ziekenhuis Gasthuisberg. De man hing al enige tijd rond op de parking en wilde de terreinen van het ziekenhuis niet verlaten. Hij stelde zich niet meewerkend op met de politiediensten. Toen de politie hem controleerde, bleek hij betaalkaarten op zak te hebben die de avond voordien waren gestolen bij een inbraak in een appartement aan het Koning Albertplein in Kessel-Lo. Op zaterdag 17 november ’19 was een inbreker binnengedrongen in het appartement terwijl de bewoonster sliep. De inbreker nam etenswaren uit de koelkast en at die op in de trappenhal van het appartementsgebouw. Hij stal ook de handtas van de bewoonster van het appartement met daarin haar portefeuille met betaalkaarten, rijbewijs en een fotokader. Naast de betaalkaarten werd ook een stuk van het fotokadertje bij de verdachte aangetroffen op het moment van zijn arrestatie. Het parket dagvaardde de verdachte, een 21-jarige illegaal, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht.

18-11-19

De winkeldetective van warenhuis Colruyt in de Lombaardenstraat in Leuven betrapte op zaterdag 16 november 2019 een 21-jarige man op winkeldiefstal. Hij zag dat de man pakjes roltabak in zijn mouwen wegstopte. Toen de man voorbij de kassa wandelde zonder te betalen, sprak hij hem aan. De man bekende de diefstal. De detective herkende de man ook van een winkeldiefstal in hetzelfde Colruytfiliaal op zaterdag 9 november. Die dag stal hij ook roltabak. Ook deze diefstal gaf de man toe. De twintiger, die illegaal in België verblijft, werd onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij zal in december voor de rechtbank moeten verschijnen.

18-11-19

In de nacht van zaterdag op zondag 3 november werd een 21-jarige jongen uit Kampenhout slachtoffer van een gauwdiefstal in een café op de Oude Markt in Leuven. Rond 1 uur voelde de jongeman geduw achter zich in het drukke café. Hij merkte snel op dat zijn portefeuille uit zijn broekzak was verdwenen. Het slachtoffer draaide zich om en stond oog in oog met de verdachte. Zijn portefeuille lag op de grond. De verdachte stampte die weg. Het slachtoffer raapte de portefeuille terug op en verwittigde de portier van het café. De politie kon de verdachte arresteren. Het gaat om een 24-jarige man die illegaal in België verblijft. Het parket dagvaardde hem meteen in toepassing van het snelrecht. De verdachte moet in december voor de rechter verschijnen.

05-11-19

In de nacht van zondag op maandag 21 oktober ’19 gebeurde er een verkeersongeval op het kruispunt van de Droogveldstraat en de F. Istasstraat in Landen. Een 46-jarige vrouw uit Landen reed met haar auto in op de gevel van een woning op de Droogveldstraat. De auto kwam tot stilstand dwars over een beek. De bestuurster legde een positieve alcoholtest af en reed met een voorlopig rijbewijs. Ze verkeerde aanvankelijk in levensgevaar maar dit is ondertussen geweken.

21-10-19

In de vroege uurtjes van zondag 20 oktober betrapte een ploeg van PZ Leuven een 26-jarige man uit Leuven met een rugzak vol gestolen goederen. De man onttrok zich in de Diestsestraat aan een controle van de politie. De agenten, die de man herkenden van eerdere interventies, achtervolgden de man die per fiets vluchtte. Ze konden hem onderscheppen op het dak van de parkeergarage van Salons Georges aan het Hogeschoolplein. De rugzak met gestolen spullen werd gevonden in een afvalcontainer aan de ingang van de trappenhal van de parkeergarage. In de rugzak vond de politie onder andere een laptop, een PlayStation controller en herenkledij. Deze spullen bleken gestolen te zijn uit een kot in de Penitentienenstraat in Leuven. Ook de fiets waarmee de man zich verplaatste, zou gestolen zijn. Het parket vorderde een onderzoeksrechter tegen de man op verdenking van diefstal met braak. De twintiger is aangehouden en verschijnt op vrijdag voor de raadkamer.

21-10-19

Op zondagavond 14 oktober rond 23 uur wandelde een 19-jarige kotstudent in de Vaartstraat in Leuven toen hij werd aangesproken door een groepje van zes mannen. Eén van de mannen vroeg wat kleingeld en een andere wilde zijn jas passen. De jongeman gaf ongeveer €1 aan kleingeld af en liet de man zijn jas passen. Hij kreeg zijn jas terug maar nadien vroeg een derde man om zijn horloge te mogen passen. De derde verdachte gaf de horloge niet terug. Het slachtoffer hield de derde verdachte even tegen waarna de verdachte dreigde om het slachtoffer te slaan. De mannen gingen er vandoor met het horloge van het slachtoffer. Door de goede persoonsbeschrijving van de verdachten door het slachtoffer en het alerte optreden van de politie, kon een politieploeg enkele uren later één van de verdachten arresteren in de Brouwersstraat in Leuven.  Het gaat om een 19-jarige man uit Lubbeek die aan het slachtoffer zou gevraagd hebben om zijn jas te passen. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek tegen de man op verdenking van afpersing  bij nacht door twee of meer personen. De verdachte werd vandaag voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden.

De lokale recherche van PZ Leuven voert het onderzoek.

15-10-19

Het parket dagvaardde vier jongeren in toepassing van het snelrecht nadat ze zondagnacht 13 oktober een diefstal met geweld hadden gepleegd in het station van Tienen. Het slachtoffer en zijn vriend, twee mannen uit Tienen, kwamen rond 1 uur toe met de trein vanuit Brussel . De man zette zich op een bankje op het perron om zijn spullen in zijn tas op te bergen toen de vier jongeren rond hem kwamen staan.  De jongeren vroegen om een sigaret en bleven rond het slachtoffer hangen. Nadat ze weg waren, merkte de man dat zijn smartphone was verdwenen. Hij liep de jongeren achterna in de Vierde Lansierslaan en confronteerde hen met de diefstal .Eén van de jongeren gaf het slachtoffer een duw en een andere stampte hem. Daarna ontstond er een gevecht tussen de jongeren en het slachtoffer. Het slachtoffer verwittigde de politie vanop de spoedafdeling van het ziekenhuis. De politie kon het viertal een halfuur later arresteren in de Leuvenselaan. De verdachten werden herkend door het slachtoffer en zijn vriend. Ze beweerden minderjarig te zijn maar een leeftijdsonderzoek wees uit dat ze meerderjarig zijn. De vier jongeren moeten zich in november voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

15-10-19

Op vrijdag 11 oktober brak er rond 15.40u brand uit in een appartementsgebouw aan de Dreef in Begijnendijk;:/ De brand ontstond in het appartement in de rechter bovenhoek van het gebouw en breidde zich uit over het hele gebouw. De bewoners werden allemaal tijdig geëvacueerd. Het parket stelde de branddeskundige en het labo aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Zij kwamen in hun eerste bevindingen tot het besluit dat kortsluiting aan de basis lag van de brand en er dus geen kwaad opzet mee was gemoeid.

14-10-19

Op zondagochtend 29 september 2019 rond 5.45u merkte een overlastpatrouille van PZ Leuven een schermutseling op voor een café op de Oude Markt in Leuven. Een 22-jarige Leuvenaar had het aan de stok met een man die zijn vriendin zou lastig gevallen hebben. De politie merkte op dat de Leuvenaar een bloedende wonde had in zijn buik. Hij zou gestoken zijn met een schroevendraaier die de verdachte op zak had. De verdachte is een man van 32 jaar die illegaal in België verblijft. Hij werd kort na de feiten gearresteerd door de politie. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 32-jarige man op verdenking van aanranding en het toebrengen van slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid tot gevolg. Hij werd aangehouden en verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

Het slachtoffer van de messteek werd overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeerde nooit in levensgevaar. De wetsdokter werd aangesteld om zijn verwondingen in te schatten.

01-10-19

Het parket heeft een 23-jarige Roemeense man onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht nadat hij betrapt werd bij een wisseltruc. De man was rond 12.40u in de Carrefourwinkel in de Brusselsestraat in Leuven. Hij vroeg aan de kassa om een biljet van 100 euro te wisselen in briefjes van 20 euro. Hij vroeg vervolgens om de biljetten van 20 euro te wisselen in kleingeld. Toen dat niet mogelijk bleek, wilde de man de briefjes van 20 euro weer wisselen voor zijn biljet van 100 euro. Hij gaf maar drie gevouwen briefjes van 20 euro terug aan de winkelbediende. De bediende had dit door en hield de verdachte aan de praat tot de politie ter plaatse was.

De politie kon de verdachte ook verbinden aan een melding vanuit de Colruytwinkel in de Lombaardenstraat in Leuven waar hij dezelfde wisseltruc had geprobeerd om 12.15u. De winkelbediende had het biljet van 100 euro niet willen wisselen. Op 26 september had de verdachte op deze manier wel 50 euro buitgemaakt in de Colruytwinkel in Nossegem en op 28 september had hij hetzelfde gepoogd in de Colruyt van Sint-Truiden.

De verdachte zal zich voor al deze feiten in november moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Leuven.

01-10-19

Op maandag 30 september rond 11.30 uur is een fietser ten val gekomen op Grasbos in Diest. De wielertoerist reed de helling naar beneden en kwam vermoedelijk ten val over een verkeersdrempel. De 67-jarige man uit Alken liep een zwaar hoofdletsel op en verkeert nog steeds in levensgevaar. De verkeersdeskundige onderzocht ter plaatse de omstandigheden van het ongeval. Hij stelde vast dat er geen aanwijzingen zijn dat de fietser zou aangereden zijn. Hij bevestigde de hypothese van de val en vermoedt dat de fietser aan een snelheid van ongeveer 30 km/u reed. Het parket stelde ook de wetsarts aan om de verwondingen van de fietser te onderzoeken.

01-10-19

Het parket van Leuven heeft een 28-jarige man onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. De man was rond middernacht naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gebracht nadat hij erg dronken in de Naamsestraat in Leuven was aangetroffen. Tussen zijn spullen vond de verpleging verschillende zaken die gestolen leken te zijn. Zo had de man een Brits paspoort, een laptop, een gsm-toestel, een bril, een bankcheque en verschillende gsm-opladers bij. Deze zaken waren eerder op de dag gestolen bij een diefstal op de trein van Brussel naar Leuven. De man was na deze feiten al gecontroleerd door de politie maar omdat hij toen geen gestolen waar bij zich had, moest de politie hem laten gaan.

De verdachte zal zich in november voor de rechtbank moeten verantwoorden.

26-09-19

De lokale recherche van de politiezone Getevallei heeft na een doorgedreven onderzoek, dat geleid werd door de onderzoeksrechter te Leuven, een Roemeens koppel geïdentificeerd dat verdacht wordt van een reeks woninginbraken in de regio Brussel, Leuven en Tienen van maart tot juni dit jaar. Het onderzoek heeft tot dusver uitgewezen dat het koppel in aanmerking komt voor een vijftiental feiten. De meeste feiten werden gepleegd in de rand rond Brussel  maar de verdachten kwamen in beeld na een inbraak in Kumtich op 16 april 2019. Eén van hun voertuigen werd op het tijdstip van de feiten opgemerkt in de omgeving van de getroffen woning.

Op donderdag 8 augustus voerde de politiezone Getevallei in samenwerking met de politiezone Brussel-Zuid een huiszoeking uit in de verblijfplaats van de verdachten in Anderlecht. De verdachten, een Roemeense man van 29 jaar en zijn vriendin van 20 jaar, werden ter plaatse gearresteerd. De raadkamer verlengde ondertussen reeds tweemaal hun aanhouding.

Tijdens de huiszoeking werden er onder meer verschillende gsm-toestellen, cash geld en juwelen in beslag genomen. De verdachten werden na verhoor door de onderzoeksrechter aangehouden en de raadkamer bevestigde deze aanhouding. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het koppel nog in verband kan gebracht worden met andere feiten. De politie zal de teruggevonden juwelen aan de slachtoffers van de inbraken voorleggen met het oog op herkenning en teruggave.

24-09-19

Op maandag 23 september rond 19.15 uur gebeurde er een zwaar verkeersongeval in de Langestraat in Neerijse (Huldenberg). De Langestraat is een lange, rechte weg waar de maximumsnelheid 70 km/u bedraagt en waar veldwegen op uitgeven waar voorrang van rechts moet worden verleend. De motorrijder reed in de richting van Leefdaal. Ter hoogte van het kruispunt met de Kleine Puystraat verleende hij geen voorrang aan een auto die traag de Langestraat kwam opgereden. De motorrijder reed in op de auto en werd tientallen meters weg gekatapulteerd. De 50-jarige man uit Huldenberg raakte levensgevaarlijk gewond. Inmiddels is het levensgevaar geweken. Hij legde een negatieve alcohol- en drugstest af. Ook de bestuurder van de auto, een 48-jarige man uit Huldenberg, verkeerde niet onder invloed. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Hij stelde in zijn eerste bevindingen dat het ongeval te wijten was aan het niet-verlenen van de voorrang van rechts. De motorrijder zou ook iets te snel hebben gereden.

24-09-19

Het parket van Leuven vorderde een gerechtelijk onderzoek voor een brandstichting aan een chalet op zondag 22 september in Messelbroek (Scherpenheuvel-Zichem). Rond 17 uur ging de 28-jarige verdachte, een man uit Scherpenheuvel-Zichem, naar de chalet in de Binnenstraat. Hij vroeg een aansteker aan een buurman en stak een doos met papier en een gevulde PMD-zak in brand aan de voordeur van de houten chalet. De voordeur raakte zwartgeblakerd. Een buurvrouw zag wat er gaande was en probeerde het vuur uit te doven. De opgeroepen brandweer had de situatie daardoor snel onder controle. De buurvrouw joeg de verdachte weg van de brand. Hij liet op de plaats van de feiten een samoeraizwaard achter. De politie trof de man aan op zijn adres in Scherpenheuvel-Zichem. Hij bekende de brandstichting. Hij wilde wraak nemen op de bewoner van de chalet die een relatie zou begonnen zijn met de ex-vriendin van de verdachte. De bewoner van de chalet was niet thuis op het moment van de feiten. De verdachte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden.

24-09-19

Op donderdag 19 september ’19 om 8.30u gebeurde een ernstig verkeersongeval op de Oude Nethensebaan in Oud-Heverlee. Een bestelwagen met achter het stuur een dronken man van 31 jaar reed frontaal in op een personenwagen. In de personenwagen zaten een vrouw van 65 jaar een man van 66 jaar met hun kleinkinderen van 4 en  2 jaar oud. De klap was hevig. De 31-jarige aanrijder raakte het zwaarst gewond. Ook de man en de vrouw die werden aangereden, raakten gewond. Eén van de kleinkinderen werd in het ziekenhuis opgenomen. Niemand verkeerde in levensgevaar. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om het ongeval te onderzoeken. Het rijbewijs van de aanrijder werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen.

20-09-19

Op donderdagavond 19 september 2019 betrapte de winkeluitbater van de Carrefour Express in de Brusselsestraat in Leuven een dame op winkeldiefstal. De 38-jarige vrouw laadde winkelwaar in haar mandje en in haar rugzak maar ze rekende aan de kassa alleen de producten uit het mandje af. De winkeluitbater hield haar tegen. De dame, die bekend staat als veelpleger bij politie en parket, beweerde dat ze uit vergetelheid de goederen uit de rugzak niet had afgerekend. Ze had echter niet genoeg geld bij om de goederen, kousen en toiletartikelen ter waarde van €147, te betalen. Het parket dagvaardde haar onmiddellijk in toepassing van he snelrecht. Ze moet in november voor de rechter verschijnen.

20-09-19

De politie van Leuven was in de nacht van vrijdag op zaterdag 14 september getuige van een drugsdeal aan de Dijleterrassen op de Dirk Boutslaan in Leuven. Een patrouillerende ploeg zag dat een jongeman een pakje overhandigde aan een meisje. De politie hield de betrokkene tegen en vond het pakje met de gebruikershoeveelheid XTC dat door het meisje op de grond werd gegooid. Een huiszoeking op het adres van de 18-jarige jongen in Leuven leverde 40 paxons van in totaal 18 gram cocaïne, 35 gram cannabis en 53 gram van een onbekend kruid op. De 18-jarige Afghaanse jongen die in Leuven woont, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.

16-09-19

Op donderdagochtend 12 september rond 4.25u brak er brand uit in het tuinhuis van een woning aan de Schoonderbuekenweg in Rillaar (Aarschot). Het vuur verwoestte het tuinhuis volledig en sloeg over naar het dak van de woning. Ook het dak liep grote schade op. Het parket stelde de branddeskundige aan omdat de oorzaak van de brand onbekend was. De deskundige en het labo gingen donderdagochtend ter plaatse maar konden de exacte oorzaak van de brand niet achterhalen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de brand werd aangestoken.

13-09-19

Vrijdagavond 6 september kon de Leuvense politie twee verdachten van diefstal inrekenen in de Leuvense binnenstad. Het tweetal begon aan het station aan een reeks diefstallen. In een café op het Martelarenplein gingen ze met een portefeuille en een mobiele telefoon aan de haal. Toen ze hiermee geconfronteerd werden, deelden ze klappen uit aan de eigenares van de telefoon en namen de vlucht. Daarna gingen ze via de Bondgenotenlaan naar het stadscentrum en onderweg grepen ze nog een rugzak mee uit een ander café. De verschillende slachtoffers verwittigden de politie en gaven een beschrijving van het tweetal. De politie ging naar hen op zoek en kon hen wat later inrekenen in een café aan het Ladeuzeplein. Ze bleken een hele reeks gestolen goederen op zak te hebben en achtergelaten op de Bondgenotenlaan. Het parket dagvaardde de twee mannen van 33 jaar en 37 jaar die illegaal in België verblijven, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Ze moeten zich begin oktober voor de rechter verantwoorden.

10-09-19

Op zaterdag 7 september liep een jarenlange vete tussen kraampjeshouders aan de basiliek van Scherpenheuvel uit op een incident. Eén van de marktkraamsters, een 53-jarige vrouw uit Scherpenheuvel-Zichem, spoot met een waterpistool een vloeistof naar twee andere marktkramers, een echtpaar uit Tielt-Winge. De man kreeg de vloeistof op zijn hoofd, de vrouw in haar gezicht. Na een tijdje begon het gezicht van de vrouw te gloeien en begaf ze zich naar het ziekenhuis. Daar stelde men roodheid vast op de plaats waar de vloeistof terecht was gekomen. Het parket stelde de wetsarts aan en de politie ondervroeg de vrouw die de vloeistof spoot en haar dochter, die ook een kraam aan de basiliek uitbaat. De dochter, een vrouw van 25 jaar uit Heusen-Zolder, gaf toe dat ze het waterpistool vulde met urine en dat haar moeder het echtpaar daarmee had bespoten. Het gebruikte waterpistool rook ook duidelijk naar urine. Het parket zal het gepaste gevolg verlenen aan dit incident.

10-09-19

Op woensdag 4 september raakte een 91-jarige man uit Diest levensgevaarlijk gewond toen hij werd aangereden door een auto van de post. De postbode kwam uit de richting van de Michel Theysstraat en draaide achterwaarts en tegen de richting in de Ossekopstraat in. Ter hoogte van de parking van het bankkantoor reed de postbode de bejaarde man aan. Hij wilde waarschijnlijk net de straat oversteken. Het slachtoffer liep een hoofdwonde op en verkeert in kritieke toestand. Zijn toestand wordt opgevolgd door de wetsarts die door het parket werd aangesteld. Het rijbewijs van de postbode, een dame van 52 jaar uit Scherpenheuvel-Zichem, werd ingetrokken voor vijftien dagen.

05-09-19

Rond 17.45u op maandag 2 september 2019 gebeurde er een verkeersongeval op de Breisemstraat in Tienen. Een 64-jarige man uit Tienen raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. De man stak ter hoogte van zijn geparkeerde wagen de straat over. Hij werd opgeschept door een auto die net de Breisemstraat was ingedraaid van op de Aarschotsesteenweg. De bestuurster van de auto, een 47-jarige dame uit Tienen, legde een negatieve adem- en speekseltest af. Ze reed volgens getuigen langzaam. Het parket stelde de verkeersdeskundige en de wetsarts aan. Zij onderzoeken hoe het ongeval is kunnen gebeuren.

03-09-19

De politie van Leuven heeft op vrijdag 30 augustus 2019 een 27-jarige man gearresteerd die verdacht wordt van verschillende fietsdiefstallen. Een patrouilleploeg merkte rond 15.30u op vrijdag een fietsdiefstal op in de Bondgenotenlaan. De agenten hielden de man tegen toen hij met de fiets wilde wegrijden. De man werd ook herkend van een fietsdiefstal in het gerechtsgebouw van Leuven op 6 augustus. Hij bekende deze feiten. Omdat er aanwijzingen zijn dat de man op georganiseerde wijze fietsen steelt en verhandelt, werd een gerechtelijk onderzoek geopend. De onderzoeksrechter liet de 27-jarige verdachte , die illegaal in het land verblijft, voorleiden en plaatste hem onder aanhoudingsmandaat.

03-09-19

Omstreeks 21.20u kreeg de politie van zone Lubbeek een oproep vanuit de Zandveldstraat in deelgemeente Linden. Een 79-jarige man met gezondheidsproblemen had zich met een vuurwapen verschanst in een kamer van zijn woning. De man nam nooit een dreigende houding aan naar andere personen maar wilde zijn woning niet verlaten. De speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse om de lokale politie bij te staan. Zij slaagden er rond 00.30 uur in om de man zonder verdere incidenten uit zijn woning te halen. Ook het parket stapte af aan de woning. Er werden verder geen strafbare feiten gepleegd. De zeventiger werd onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt nu geconcentreerd op de medische verzorging van de bejaarde man.

30-08-19

Gisterennamiddag omstreeks 16u40 vond in Aalter op de N44 in de richting van Maldegem een dodelijk verkeersongeval plaats.

Een personenwagen Citroên met 2 inzittenden raakte voor een nog ongekende reden van de weg. De wagen kwam daarbij in aanrijding met een personenwagen KIA die in dezelfde richting reed en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom rechts van de weg. De bestuurster, een 82-jarige vrouw uit Sint-Genesius-Rode, was licht gewond en in shock. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging.

Haar echtgenoot, een 89-jarige man uit Sint-Genesius-Rode, die passagier was, overleefde de klap niet. Hij zat gekneld in het voertuig en overleed ter plaatse.

De bestuurster van het aangereden voertuig Kia, een 27-jarige vrouw uit Aalter, was licht gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Het voertuig Citroên werd inbeslaggenomen voor verder onderzoek.

De bestuurster zal worden onderworpen aan een rijgeschiktheidsonderzoek.

Katrien Borms, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

28-08-19

Op zondagochtend 25 augustus merkte een bewoonster van de Duivenstraat in Oud-Heverlee verdachte gedragingen op in de straat. Twee jongemannen zouden rond voertuigen hangen. Wanneer de politie ter plaatse ging, zagen de agenten onderweg twee mannen die aan de beschrijving voldeden. Ze controleerden hen en de jongemannen hadden een rugzak met kledij, een identiteitskaart en een bankkaart bij zich die op naam stonden van bewoners van de Duivenstraat. De politie belde aan bij het huis van de bewoners in kwestie en merkte dat de auto van het gezin was doorzocht. Er waren onder andere handtassen, bankkaarten, cash geld, een rugzak en kledij verdwenen. Het parket dagvaardde het tweetal, een 31-jarige man en een 16-jarige jongen zonder adres in België, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Zij moeten in oktober voor de rechter verschijnen.

Op zaterdag 24 augustus wilde de politie van Brussel-Noord twee mannen  controleren die met een fiets aan de hand wandelden in het station Brussel-Noord. De twee mannen zetten het meteen op een lopen. Eén van hen kon gevat worden. De 18-jarige man bekende dat hij samen met zijn kompaan de twee fietsen had gestolen op het Martelarenplein in Leuven. Het ging om een elektrische fiets en een gewone fiets. De man werd onmiddellijk gedagvaard. Hij moet zich in oktober voor de rechter komen verantwoorden voor de fietsendiefstal.

26-08-19

Op de kermisfuif in Binkom heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag 20 augustus ’19 een incident voorgedaan waarbij de DJ ernstig gewond is geraakt. Rond 4.20 uur kreeg de 38-jarige man uit Boutersem het aan de stok met een groepje jongeren. Toen de jongeren het podium beklommen en de DJ hen daarop aansprak, haalde één van de jongens uit met zijn bierglas. Hij sloeg het glas kapot in de hals van de DJ. De dertiger liep een zware wonde op aan de hals die potentieel levensgevaarlijk was. Het parket stelde een wetsarts aan om de aard van de verwondingen te onderzoeken. De 17-jarige verdachte, een jongen uit Boutersem, raakte zelf gewond aan de hand maar kon inmiddels verhoord worden. Het parket vorderde de jeugdrechter tegen de minderjarige verdachte op verdenking van poging tot doodslag. De jongen wordt morgen voorgeleid bij de jeugdrechter.Op de kermisfuif in Binkom heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag 20 augustus ’19 een incident voorgedaan waarbij de DJ ernstig gewond is geraakt. Rond 4.20 uur kreeg de 38-jarige man uit Boutersem het aan de stok met een groepje jongeren. Toen de jongeren het podium beklommen en de DJ hen daarop aansprak, haalde één van de jongens uit met zijn bierglas. Hij sloeg het glas kapot in de hals van de DJ. De dertiger liep een zware wonde op aan de hals die potentieel levensgevaarlijk was. Het parket stelde een wetsarts aan om de aard van de verwondingen te onderzoeken. De 17-jarige verdachte, een jongen uit Boutersem, raakte zelf gewond aan de hand maar kon inmiddels verhoord worden. Het parket vorderde de jeugdrechter tegen de minderjarige verdachte op verdenking van poging tot doodslag. De jongen wordt morgen voorgeleid bij de jeugdrechter.

20-08-19

Op woensdag 7 augustus rond 14.45u betrapte de winkeldetective van warenhuis Inno in de Dieststestraat in Leuven twee mannen op winkeldiefstal. De detective had gezien dat de mannen rondhingen op de parfumerieafdeling. Hij zag dat één van de mannen uiteindelijk drie flacons onder zijn trui verstopte en naar de bovenverdieping ging. Daar verwijderde de verdachte de beveiligingstrips van de verpakking van de parfums. Toen de man naar buiten wilde wandelen zonder de parfums te betalen, hield de detective hem en zijn kompaan tegen.

Omdat één van de mannen splinternieuwe schoenen aan had waar het prijskaartje nog aan hing en er in de rugzak van de verdachten nog twee powerbanks en nieuwe sokken werden gevonden, besloot de politie langs te gaan bij de winkels die deze producten verkochten. Zowel bij Hema, Kruidvat als schoenwinkel Van Haren bleken deze producten uit de stock te ontbreken en werden de verdachten herkend.

De winkeldetective van Inno herkende de 26-jarige verdachte ook van een winkeldiefstal van parfums op 22 juni. Ook Supermarkt Spar kreeg op 6 en 9 juni ongenood bezoek van de twee verdachten.

Het parket dagvaardde de twee mannen, Roemenen van 20 jaar en 26 jaar, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Zij zullen in september voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van al deze winkeldiefstallen.

09-08-19

Op vrijdag 2 augustus 2019 paste de politie van zone Hageland de procedure van de onmiddellijke minnelijke schikking toe tijdens het evenement Bunktek dat hoort bij de Strandfuif in Glabbeek. De politie kreeg versterking van twee drughonden, de federale politie en PZ Leuven. De politie controleerde bij de ingang of de fuifgangers drugs bij zich hadden. De politie stelde naar aanleiding van deze controles 21 processen-verbaal voor drugsbezit op. Eén 17-jarige had 4,9 gram cannabis bij zich. Hij zal door het jeugdparket worden vervolgd. De overige 20 personen die werden betrapt bij de controles kregen een onmiddellijke minnelijke schikking voorgeschoteld van 75 tot 400 euro. Zij konden ter plaatse betalen via de betaalterminal of kregen een overschrijvingsformulier mee.

De betrapte personen waren allen mannen tussen de 21 jaar en de 50 jaar. Negen mannen hadden alleen cannabis mee. Het ging telkens om minder dan 5 gram. De overige mannen hadden XTC-pillen, hasj of cocaïne in gebruikershoeveelheden bij. Eén twintiger had 0,3 gram ketamine en 1 pil XTC mee.

Tijdens de Strandfuif op zaterdag 3 augustus werden twee tieners gearresteerd die er van verdacht worden drugs te dealen. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Aarschot en een 16-jarig meisje uit Glabbeek. De tieners werden op maandag 5 augustus voor de jeugdrechter geleid. De jongen wordt vandaag ondergebracht in de gesloten jeugdinstelling in Everberg. Het meisje werd onder toezicht geplaatst van de jeugdrechter in Leuven. De feiten kwamen aan het licht toen een 15-jarige meisje rond middernacht onwel werd op de Strandfuif nadat ze een XTC-pil had genomen. Het meisje zou de pil hebben gekregen van de twee 16-jarigen. De verdachten werden gefouilleerd en de jongen had 23 XTC-pillen op zak. Het 15-jarige meisje dat onwel werd, werd overgebracht naar het ziekenhuis maar haar toestand is gunstig geëvolueerd.

06-08-19

De politie van Demerdal-DSZ heeft op zaterdag 3 augustus een 15-jarig meisje uit Diest gearresteerd dat er van verdacht wordt drugs te dealen. Het meisje was met 6 andere jongeren op zaterdagavond in park Cerckel in de Michel Theysstraat. Omdat de jongeren zich verdacht gedroegen, besloot de politiepatrouille hen aan een controle te onderwerpen. Vlakbij de plek waar de jongeren stonden, vond de politie een paar zakjes met cannabis. Wat verderop lag een zwarte draagtas met een grote zak met daarin een zak met 42 gram cannabis, een opbergdoos, een grote hoeveelheid gripzakjes en een precisieweegschaal. Ook uit de uitlezing van haar gsm bleek dat ze zich mogelijk inliet met het dealen van drugs. De andere jongeren, vier minderjarigen en twee meerderjarigen, werden voor korte duur gearresteerd door de politie. Ze mochten vrij snel naar huis. Ze zullen worden uitgenodigd voor verhoor. Het 15-jarige meisje werd op maandag 5 augustus voorgeleid bij de jeugdrechter in Leuven. Ze kreeg huisarrest en moet een leerproject volgen over het omgaan met drugs.

06-08-19

De Federale Gerechtelijke Politie van Leuven heeft in samenwerking met lokale en federale politiediensten een Servische vereniging van misdadigers opgerold, die actief was in het plegen van woninginbraken.  Op 17 juni 2019 kwamen deze politiediensten tussen tijdens huiszoekingen op meerdere plaatsen in Luik.  Zes verdachten werden van hun vrijheid beroofd, waarvan vier vrouwen van 42, 41, 39 en 19 jaar werden aangehouden door de onderzoeksrechter te Leuven. Eén minderjarige werd geplaatst door de jeugdrechter in Luik.  Meerdere verdachten worden nog opgespoord.

Het onderzoek is gestart met een diefstal met braak in Leuven op 13 september 2018. De minderjarige verdachten werden geïdentificeerd.  Uit verder onderzoek bleek dat ze deel uitmaakten van een Servische bende die verbleef in Luik en sinds maart 2018 naar België was gekomen.  Ze pleegden diefstallen met braak in woningen binnen en buiten het arrondissement Leuven.  De rechercheurs konden minstens 70 feiten aan de bende linken. In het arrondissement Leuven werden inbraken gepleegd in Leuven, Aarschot, Tienen, Bierbeek, Bertem, Scherpenheuvel-Zichem en Landen. De diefstallen in woningen bleven niet beperkt tot België, maar er kwam ook aan het licht dat de bende naar de buurlanden trok om daar gelijkaardige feiten te gaan plegen.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat de bende zowel minderjarige familieleden als jonge meerderjarigen op pad stuurde om diefstallen in woningen te gaan plegen. De bende kon lange tijd onder de radar blijven door het inzetten van jonge minderjarigen die illegaal in het land verbleven en op pad werden gestuurd zonder identiteitsdocumenten of rijbewijs.
Bij controles gaven ze telkens valse namen en adressen op. Ze maakten gebruik van voertuigen die meestal werden aangekocht in het buitenland en die niet ingeschreven noch verzekerd waren.

Door een uitgebreid onderzoek konden de opdrachtgevers en hun kompanen geïdentificeerd worden en kon de rol van éénieder in kaart gebracht worden. De vier vrouwen die door de onderzoeksrechter zijn aangehouden, stuurden de inbraken aan.

Bij de huiszoekingen op 17 juni 2019 werden diverse juwelen, horloges, cash geld, en een geldtelmachine in beslag genomen.  Drie voertuigen die de bende gebruikte, werden eveneens in beslag genomen.

Het onderzoek wordt verder gezet door de Leuvense Federale Gerechtelijke Politie.

11-07-19

In de nacht van zondag op maandag 8 juli 2019 rond 03.30u zag een ploeg van PZ Leuven een verdacht voertuig uit een veldwegje aan de Meerdaalboslaan in Leuven komen. De politieploeg reed de auto achterna en wilde dit tegenhouden om het te controleren maar de auto zette zijn weg verder naar de E40 in Haasrode. Op de E40 startte een achtervolging van het voertuig in de richting van Brussel. De auto reed tegen hoge snelheden richting en door Brussel en negeerde verschillende rode lichten. Het kwam uiteindelijk tot stilstand toen het over een rotonde op de Schaarbeeklei in Vilvoorde reed en paaltjes raakte. De auto was te zwaar beschadigd om door te rijden. De drie inzittenden vluchtten weg maar konden snel ingerekend worden door de politie van Vilvoorde en Leuven. In de auto lagen koperen kabels en werkmateriaal zoals kniptangen, schroevendraaiers en dopsleutels.

Aan de spoorlijn aan de Meerdaalboslaan in Leuven bleken verschillende meters koperen kabel gestolen te zijn. De politie vond er restanten van kabels, ijzeren frames en lege bekleding van de kabels. Op de plaats van de diefstal leidde een spoor in het gras naar het veldwegje waar de verdachte auto werd opgemerkt. Het parket van Leuven vorderde een gerechtelijk onderzoek tegen de drie verdachten, Roemeense mannen van 35 en 37, op verdenking van de koperdiefstal. Ze werden voor de onderzoeksrechter geleid op 9 juli en aangehouden.

11-07-19

Een anonieme ploeg van de politie van Leuven zag tijdens haar patrouille een drugsdeal gebeuren in het Erasmuspark aan de Maria-Theresiastraat op zaterdag 6 juli rond 15 uur. Een 22-jarige man uit Leuven wilde cannabis verkopen aan een 37-jarige man die in Leuven verblijft. De dertiger herkende echter de politie en besloot geen cannabis te kopen. De politie controleerde echter de twee mannen en vond bij de dertiger één pakje cannabis en bij de twintiger drie pakjes met gebruikershoeveelheden. In de plooifiets van de twintiger vond de politie later nog zeven pakjes die verstopt zaten in de holle buizen van de fiets. Bij de huiszoeking op het adres van de twintiger in Leuven werden 126 gram cannabis in een strijkzak, 18 voorverpakte gebruikershoeveelheden cannabis van in totaal 35 gram, gripzakjes en een precisieweegschaal gevonden. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek. De man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

11-07-19

In de nacht van zondag 7 op maandag 8 juli omstreeks 3.20 kreeg de politie van PZ Hageland melding van het feit dat er verschillende alarmen van winkel ICI Paris XL op het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge afgingen. Toen de politie ter plaatse kwam, kon ze vaststellen dat er een ramkraak had plaatsgevonden. De verdachten hebben vermoedelijk enkele betonnen platen van de omheining van de parking verwijderd om zich zo toegang tot de parking te verschaffen. Vervolgens hebben de verdachten meerdere keren hun voertuig achterwaarts doen inrijden op de etalage van de winkel. Dit had zware schade tot gevolg, onder andere het metalen rolluik dat dient ter beveiliging van de winkel vertoont zeer zware schade.

De verdachten hadden de verschillende toegangswegen geblokkeerd met winkelkarren om het de politie moeilijker te maken om tot bij de parfumerie te raken. Zo was de weg richting de Ici Paris XL geblokkeerd door 7 winkelkarren en werd de weg richting N223 versperd door 13 karretjes. De daders verlieten de plaats met hun auto via het weggetje dat ze hadden vrijgemaakt door de betonnen platen op de parking weg te nemen.

De lokale recherche van PZ Hageland, de Federale Gerechtelijke Politie, het labo en het parket stapten ter plaatse af en deden de eerste vaststellingen. De daders vluchtten met hun buit weg in de richting van Tienen maar op dit ogenblik ontbreekt elk spoor van de daders. De juiste omvang van de buit moet nog bepaald worden. Het onderzoek zal verdergezet worden door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

11-07-19

Op woensdag 3 juli 2019 rond 18.30u kreeg de politie melding dat er zich een dronken man bevond op de trein die zou toekomen in het station van Landen. Hij zou in het bezit zijn van een steekwapen. De ambulanciers die ook ter plaatse kwamen, konden de man niet tegenhouden toen hij zich wou onttrekken van medische zorgen. De ambulanciers vertelden de politieploeg dat de man naar de krantenwinkel in het station was gestapt. De politie ging de krantenwinkel binnen en zag dat de man de uitbaatster lastigviel en een dreigende houding aannam. Hij wilde twee blikjes bier meenemen maar kon niet betalen en toonde zijn mes. Het vouwmes lag op de toonbank toen de politie de krantenwinkel binnenkwam. De man, een 31-jarige uit Hannuit, werd onmiddellijk gearresteerd. Het parket dagvaardde de verdachte meteen in toepassing van het snelrecht. Hij zal begin september voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen op verdenking van poging tot winkeldiefstal met geweld, bezit van een verboden wapen en bedreiging.

04-07-19

Rond 10 uur op maandag 24 juni stal een 43-jarige man uit Leuven zes blikjes bier uit warenhuis Spar in de Diestsestraat in Leuven. De man nam de blikjes eenvoudigweg uit het rek, stak ze in zijn rugzak en wandelde buiten. De kassierster riep hem achterna maar de man liep de winkel Zeeman binnen die naast de Spar gelegen is. De medewerkster van de Zeeman wilde de man tegenhouden en de deuren sluiten maar de verdachte nam haar bij de arm, kneep haar en liep buiten. Hij had zijn rugzak in de winkel achtergelaten met zijn identiteitskaart in. De politie van Leuven trof de man thuis aan en arresteerde hem. Hij bekende dat hij de blikken bier had gestolen en gaf toe dat hij rond 8 uur ’s ochtends ook al bier had gestolen in de Spar. De man werd gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij moet in juli voor de rechter verschijnen.

De winkeldetective van warenhuis Carrefour aan de Albertvest in Tienen heeft op maandag 24 juni 2019 rond 16.20u een dame betrapt die winkeldiefstallen had gepleegd. De 50-jarige vrouw uit Jodoigne had enkele spullen afgerekend aan de kassa. Toen ze voorbij de kassa was, vroeg de winkeldetective om haar handtas te openen. De vrouw had in haar tas verschillende goederen verborgen die ze niet had betaald. Ook in haar bh had ze spullen verstopt. Het ging om make up, sieraden, een bikini en ondergoed met een totale waarde van €534. De vrouw, die goed gekend is voor winkeldiefstallen, werd meteen gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Ze zal in juli voor de rechter moeten verschijnen.

25-06-19

Rond 15.30u op vrijdag 21 juni kwamen drie personen de Superdry-winkel in de Diestsestraat in Leuven binnen. De verkoopsters merkten dat twee van hen kleren wegmoffelden en ze spraken hen aan. De twee gaven de weggestoken spullen terug. De derde verdachte maakte van deze situatie gebruik om een jas te stelen en de winkel uit te lopen. Hij verwondde daarbij een winkeldame door haar hardhandig aan de kant te duwen. Zijn twee kompanen vertrokken ook. Een uurtje later kwam de melding binnen dat drie personen die aan dezelfde beschrijving voldeden, parfum hadden gestolen in warenhuis Inno in de Diestsestraat. Een ploeg van PZ Leuven herkende twee van de verdachten tijdens hun patrouille op de Bondgenotenlaan. Ze hadden een deel van de gestolen parfums uit Inno bij zich. De twee mannen, twintigers  die geen vaste woonplaats in België hebben, werden op verdenking van winkeldiefstal met geweld voor de onderzoeksrechter in Leuven geleid en aangehouden. De derde verdachte, die de duw aan het winkelmeisje gaf, is nog niet gevonden. De lokale recherche van PZ Leuven onderzoekt de zaak.

25-06-19

Op vrijdag 21 juni rond 20 uur kwamen twee meisjes een gewonde man tegen op de Naamsestraat in Leuven. De man bloedde hevig aan de buik. De twee meisjes brachten de man naar het ziekenhuis waar hij later moest geopereerd worden als gevolg van de messteek in zijn buik. Zijn verwondingen waren niet levensbedreigend. De man, een 38-jarige man zonder vast adres,  vertelde dat hij eerder cocaïne had gekocht bij twee Afghaanse mannen. Hij had in ruil daarvoor zijn tablet afgegeven. Omdat de drugs van slechte kwaliteit waren, wilde hij zijn tablet terug gaan opeisen. De drugsverkopers hadden dit geweigerd en staken de man in de buik. De lokale recherchedienst van PZ Leuven heeft inmiddels een verdachte opgepakt, een 19-jarige man uit Leuven van Afghaanse origine. Hij werd op maandag 24 juni voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

25-06-19

Op vrijdagavond 21 juni om 23.30 brandde een auto uit die al enkele dagen geparkeerd stond op een parking in de Kapitein A. Tobbackstraat in Boortmeerbeek.  Het parket stelde de branddeskundige en het labo aan om de oorzaak van de brand te achterhalen. Uit hun onderzoek bleek dat er brandversnellers werden gebruikt en dat het om brandstichting gaat. De dader is niet gekend. De recherche van zone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen onderzoekt de brand.

Op zaterdag 22 juni rond 22 uur brak er brand uit in een chalet in de Terheidestraat in Nieuwrode (Holsbeek). De eigenaars waren op het moment van de brand niet thuis. Het parket vorderde de branddeskundige die samen met de branddetectiehond en het labo ter plaatse afstapte. Volgens de bevindingen van de deskundige en het labo werden er brandversnellers gebruikt en is er kwaad opzet in het spel. De chalet is onbewoonbaar na de brand. De recherche van PZ Lubbeek onderzoekt de brand en zoekt de daders.

24-06-19

Op zaterdag 22 juni betrapte de winkeldetective van warenhuis Colruyt in de Lombaardenstraat in Leuven een man die vijf pakjes tabak had gestolen. De man verstopte de tabak in zijn ondergoed en betaalde enkel een zakje chips aan de kassa. Voorbij de kassa werd hij tegengehouden door de winkeldetective. De man wordt ook verdacht van winkeldiefstallen van tabak in de Colruytfilialen in de Lombaardenstraat en de Tiensesteenweg op 17 juni, 15 juni, 14 juni en 27 mei. De 31-jarige Leuvenaar werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij moet in juli voor de rechter verschijnen.

24-06-19

Op donderdag 20 juni rond 22.30u werd een auto gegrepen door een goederentrein aan de overweg in de Winterstraat in Aarschot. De auto werd meer dan honderd meter meegesleurd. Een jongeman van bijna 21 jaar uit Aarschot liet het leven. Hij was de bestuurder van de auto die werd gegrepen. Zijn twee passagiers, een meisje van 18 jaar uit Herselt en een man van 21 jaar uit Aarschot, raakten lichtgewond.

Volgens een getuige waren de slagbomen niet gesloten en waren de witte lichten in werking op het moment van het ongeval.  Dit stemt overeen met de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige die door het parket werd aangesteld. Het parket stelde ook het labo en de wetsarts aan. Het onderzoek zal moeten uitwijzen waarom de seinen niet werkten.

21-06-19

Op zaterdag 15 juni 2019 rond 17u20 arresteerde een politieploeg van zone Getevallei drie Roemenen die verdacht worden van pogingen tot woninginbraak in Linter en Geetbets diezelfde namiddag. De politieploeg was opgeroepen omdat een alerte voorbijganger verdachte gedragingen zag aan een woning in de Stationsstraat in Linter. Hij zag twee verdachte mannen rond het huis. Eén deed alsof hij plaste tegen een vrachtwagen die op de oprit stond geparkeerd, een andere zat verstopt achter een struik tussen het huis en het huis ernaast. De getuige sprak de man die stond te urineren aan, waarna hij en zijn kompaan onmiddellijk werden opgehaald door een auto met Franse nummerplaat. De getuige gaf het signalement van de auto en de drie inzittenden meteen door aan de politie. Die kon de auto enkele minuten later tegenhouden op de Neerlintersesteenweg. De drie inzitten waren Roemeense mannen van 27, 24 en 21 jaar. In hun auto trof de politie inbrekersmateriaal aan zoals schroevendraaiers, een koevoet, werkhandschoenen en een lampje. Dezelfde auto was even voordien ook gezien door een getuige van een poging tot inbraak in de Verdaelstraat in Geetbets. Enkele mannen namen daar de vlucht toen ze werden opgemerkt door een buurtbewoner. De drie mannen werden op maandag 17 juni voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van pogingen tot woninginbraak en vereniging van misdadigers.

 

17-06-19

De winkeldetective van het Colruytwarenhuis aan de Groenveldstraat in Heverlee merkte op vrijdag 14 juni ’19 verdachte gedragingen op in de winkel. Hij hield twee mannen in de gaten die pakjes roltabak wilden stelen. De mannen merkten dat ze in de gaten werden gehouden en verlieten de winkel. De  detective reed daarop naar het Colruytfiliaal aan de Tiensesteenweg in Kessel-Lo. Daar stalen ze 26 pakken roltabak door ze te verbergen in de mouw van hun jas. Toen ze zonder te betalen voorbij de kassa liepen, hield de winkeldetective hen tegen. In hun auto vond de politie nog 23 pakken tabak, werkmateriaal, usb-sticks en zakken met kledij. In de GPS van de auto stonden tientallen adressen van Colruyt-, Delhaize-, Lidl- en Aldi-winkel geprogrammeerd. Het parket vorderde de onderzoeksrechter voor de twee verdachten op verdenking van winkeldiefstal, poging winkeldiefstal en vereniging van misdadigers. De twee Georgiërs van 39 en 30 jaar werden voorgeleid en aangehouden.

17-06-19

Twee Roemeense mannen van 19 en 20 jaar werden op vrijdag 14 juni op heterdaad betrapt op winkeldiefstal in warenhuis Aldi aan de Tildonksesteenweg in Herent. De manager van de winkel hield de twee in de gaten omdat een kassierster vermoedde dat de mannen al eerder spullen hadden gestolen in de winkel. De manager zag dat de mannen scheermesjes wegmoffelden in een rugzak. Hij sprak hen aan toen ze voorbij de kassa waren.  De twee hadden naast de scheermesjes ook t-shirts, deodorants, douchegel en koffie gestolen. Het parket dagvaardde de twee verdachten onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Zij moeten in juli voor de rechter verschijnen.

17-06-19

Op donderdag 13 juni ’19 rond 22.55u hoorde een 76-jarige dame uit de Kloosterstraat in Hoegaarden een luide slag in haar woning. Ze stond op om te kijken maar zag niets. Tien minuten later hoorde ze opnieuw een harde slag en kwam er een man de woonkamer binnen waar de vrouw tv aan het kijken was. De man legde zijn hand op haar mond en nam haar polshorloge af. Er kwamen nog twee mannen de trap af, gevolgd door de 55-jarige zoon van de vrouw. De overvallers nemen ook het horloge van de zoon af. De zoon, die een beperking heeft, lag boven te slapen en had de twee mannen betrapt terwijl ze de slaapkamer van zijn moeder doorzochten. De daders sloegen op de vlucht via een raam dat ze hadden geforceerd. Nadat de mannen weg waren, bleek dat grote delen van het huis doorzocht waren en dat er vooral veel juwelen gestolen waren uit de kamer van de vrouw. Het precieze nadeel is nog niet gekend. De daders spraken Frans en waren in het zwart gekleed. Minstens één dader droeg een bivakmuts en handschoenen. Het labo kwam ter plaatse om sporen op te nemen. De lokale recherche van PZ Getevallei onderzoekt de diefstal met geweld en braak. De slachtoffers liepen lichte verwondingen op doordat de mannen hen in bedwang hielden. Ze waren zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen.

14-06-19

Rond 18 uur op maandag 10 juni pleegde een man een diefstal in de kleedkamer van het personeel van de Brasserie Abdijmolen in de Abdij van ’t Park. Hij stal een gsm en autosleutels en nam ook nog een beamer mee uit een publieke ruimte. Niemand van het personeel merkte de diefstal op. Een fietser die buiten de abdij reed, vond het echter vreemd dat een man met een beamer rondliep en verwittigde de politie. Die stelde de diefstallen vast maar kon de verdachte niet meer aantreffen. Rond 22.45u verwittigde het personeel van de brasserie opnieuw de politie omdat ze de verdachte hadden zien lopen. Ze gingen hem zelf achterna en konden hem, samen met de politie onderscheppen op het kruispunt van de Geldenaaksebaan en de Abdijstraat. De verdachte had de autosleutels, de gsm en de beamer nog bij zich. Het parket dagvaardde de verdachte, een Duitser van 22 jaar, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. De man verschijnt in juli voor de rechter.

13-06-19

Op donderdag 6 juni werd een 65-jarige vrouw uit Bierbeek overvallen in haar eigen huis aan de Bergenlaan. Rond 14.45 uur werd er aangebeld aan de voordeur van haar huis. De bewoonster was in de woning, haar man in de tuin. De vrouw keek op het beeldscherm van de bel en besloot om de deur niet de openen voor de onbekende man die had aangebeld. De man drong via een vliegenraam toch de woning binnen. De vrouw komt de man tegen in huis waarna hij haar vastpakt en opsluit in de badkamer. Hij deelt slagen uit aan de vrouw en berooft haar van enkele juwelen die ze draagt. De inbreker doorzocht ook de benedenverdieping en stal nog andere juwelen en vermoedelijk ook de smartphone van de bewoonster. Wanneer de vrouw haar man om hulp kan roepen, is de inbreker al verdwenen. De dader, een zwarte man die Frans sprak, kon ontkomen. Het labo, de lokale recherche van PZ Lubbeek en het afstappingsteam van de federale gerechtelijke politie kwamen ter plaatse. De lokale recherche van PZ Lubbeek voert het onderzoek.

07-06-19

Een 29-jarige man die in Antwerpen verblijft en die zaterdagnamiddag enkele flesjes parfum ter waarde van 450 Euro had gestolen in de Inno in de Diestsestraat, werd daarbij betrapt door een bewakingsagent. De securitymedewerker had op het scherm van een bewakingscamera gezien hoe de man de fles verstopte in een zak die aan de binnenkant was voorzien van aluminiumfolie om het winkelalarm te omzeilen. Toen de winkeldief met de buit naar buiten stapte, ging de bewakingsagent hem achterna. Op de hoek van de Diestsestraat en de Vital Decosterstraat kon de bewakingsagent de winkeldief tegenhouden. Het kwam tot een schermutseling waarbij de bewakingsagent met het achterhoofd tegen een verkeerspaaltje terecht kwam met een bloedende hoofdwonde als gevolg. Samen met enkele omstaanders kon de winkeldief toch worden vastgehouden tot de politie ter plaatse was.  (Politie Leuven)

Het parket dagvaardde de verdachte onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij moet in juli al voor de rechter verschijnen op verdenking van winkeldiefstal met geweld.

03-06-19

Op zaterdag 4 mei ’19 arresteerde de politie van Leuven een 22-jarige Libiër omdat hij twee shorts had proberen te stelen in kledingzaak Bershka in de Diestsestraat in Leuven. Het winkelpersoneel had hem betrapt toen hij in de pashokjes de beveiliging van de broeken haalde. Hij probeerde nog weg te komen maar het personeel overhaalde hem om in de winkel op de politie te wachten. De twintiger was een uur eerder pas vrijgelaten nadat hij op vrijdag was betrapt toen hij vier gestolen fietsen op de trein aan het zetten was. Het parket dagvaardde de man na de nieuwe diefstal onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij zal in juni voor de rechter moeten verschijnen.

20-05-19

Op 23 februari 2019 rond 5.30 uur werden vier fietsen gestolen aan het station van Aarschot Na onderzoek en analyse van de camerabeelden werden uiteindelijk vier verdachten geïdentificeerd. Het ging om één 18-jarige jongen uit Rotselaar, een 17-jarige uit Begijnendijk die ondertussen meerderjarig is, een  15-jarige uit Testelt en een 17-jarige uit Aarschot.

Op 25 april ’19 ging de recherche van de PZ Aarschot over tot arrestatie van de drie minderjarigen. Er werden huiszoekingen op hun woonplaats uitgevoerd. Bij de 17-jarige uit Aarschot werden verkoophoeveelheden cannabis aangetroffen en uit verder onderzoek bleek ook dat hij cannabis verkocht aan onder meer minderjarigen. Ook de 15-jarige uit Testelt zou cannabis verkopen. De meerderjarige verdachte bood zich op 27 april 2019 aan bij de politie van Aarschot.

De vier verdachten bekennen tientallen fietsdiefstallen gepleegd te hebben aan het station van Aarschot. De fietsen werden steeds kort gebruikt en telkens achtergelaten op diverse plaatsen. De 15-jarige uit Testelt en de 17-jarige verdachte uit Aarschot bekenden drugs te verkopen aan andere minderjarigen. Zij werden voorgeleid bij de jeugdrechter.  De 17-jarige werd 3 maanden in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. De 15-jarige verdachte kreeg strenge voorwaarden opgelegd van de jeugdrechter. De twee meerderjarige verdachten mochten na verhoor beschikken en zullen later worden gedagvaard.

30-04-19

De Leuvense politie heeft afgelopen paasweekend verschillende fiets- en bromfietsdieven gevat. Er werd reeds enige tijd een opvallende stijging opgemerkt in het aantal diefstallen van fietsen en bromfietsen in het Leuvense. De dieven hadden het vooral op garageboxen gemunt. Afgelopen weekend ging de bal dan aan het rollen door twee tips van burgers over vermoedelijk gestolen fietsen.

Eén tip leidde de speurders naar een huis in Leefdaal en een garagebox in de Tervuursestraat in Leuven.  Op deze locaties werden tal van gestolen fietsen en bromfietsen aangetroffen. In het kader van dit onderzoek werd een 27-jarige man voor de onderzoeksrechter in Leuven geleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Een andere tip ging over een appartementsgebouw in Kessel-lo. In de garages van dit gebouw trof de politie meer dan tien fietsen en bromfietsen aan. Voor een aantal van deze fietsen en bromfietsen werd in het verleden reeds aangifte gedaan voor diefstal. In een diepvries in één van de garages werd ook 100 gram amfetamines gevonden. Uit de eerste onderzoekdaden blijkt dat het hier zou gaan om een lokale dadergroep die samenwerkte om de diefstallen te plegen. Een 27-jarige bewoner van het gebouw en zijn 31-jarige kompaan werden voor de onderzoeksrechter in Leuven geleid. Ook zij werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het onderzoek wordt verdergezet door de lokale onderzoeksdienst van de politiezone Leuven. De speurders proberen nu te achterhalen welke fietsen waar gestolen zijn en zoeken actief naar de eigenaars van de gestolen goederen.

25-04-19

Op donderdag 4 april dagvaardde het parket van Leuven drie persoon die betrapt zijn op winkeldiefstal onmiddellijk in toepassing van het snelrecht.

Een ongeruste handelaar meldde verdachte gedragingen aan de politie van Leuven. Die hield in de Vital Decosterstraat twee personen tegen die aan de beschrijving van de melder voldeden. Het ging om een 51-jarige Roemeense man en een 56-jarige Roemeense vrouw die twee jassen bij zich hadden die gestolen waren. Uit camerabeelden bleek dat ze de jassen ter waarde van elk €305 hadden ontvreemd bij Maison 1-2-3 in de Diestestraat. Ze hadden ook een kniptang en schaar bij zich. Uit verder  onderzoek kwam naar voor dat ze op 20 maart al een paar schoenen hadden gestolen in schoenenwinkel New Versailles in Leuven. De verdachten zullen zich in mei voor beide diefstallen moeten verantwoorden voor de strafrechter in Leuven.

Rond 13.30 uur werd een 35-jarige man uit Leuven betrapt op winkeldiefstal in warenhuis Inno in de Diestsestraat in Leuven. De winkeldetective had de man betrapt toen hij een pet en een portefeuille verstopte onder zijn kleding en naar buiten wandelde zonder ze te betalen. De man bleek een uurtje eerder ook bij Hema een pen, make up en een kettinkje weggenomen te hebben. Ook hij moet zich in mei verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

05-04-19

In de loop van afgelopen week werden er op verschillende plaatsen in Landen-Centrum diefstallen gepleegd. De diefstallen gebeurden zowel in woningen als uit een aantal voertuigen. 

Op zondag 31 maart 2019 in de vroege ochtend betrapte de bewoner van een huis in de Verminktenlaan in Landen een minderjarige jongen op heterdaad in zijn woning. De man kon de 16-jarige verdachte in bedwang houden tot de politie ter plaatse was. Hij werd dadelijk gearresteerd. In de tuin lagen drie sportzakken die gevuld waren met persoonlijke bezittingen van de bewoners van het huis.

Op de oprit van de woning vonden de agenten de rugzak van de jongeman. In deze rugzak zaten een trui en een elektronische sigaret. Deze spullen waren gestolen uit een auto die geparkeerd stond in dezelfde straat en waarin was ingebroken.  Een andere getuige herkende de verdachte ook formeel als de jongeman die in een krantenwinkel betalingen had verricht met een gestolen bankkaart. Die bankkaart was enkele dagen eerder ontvreemd uit een geparkeerde auto in de Raatshovenstraat in Landen. Aan de hand van opgenomen sporen zou blijken dat de jonge verdachte eveneens in aanmerking kan komen voor nog andere diefstallen in de stad.

De lokale recherchedienst van de zone Getevallei onderzoekt de zaak intensief verder. De minderjarige werd ter beschikking gesteld van het parket van Leuven die de jeugdrechter vorderde.

05-04-19

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar twee mannen die verdacht worden van gauwdiefstallen in café De Blokhut en een diefstal in een appartementsgebouw aan het Smoldersplein in Leuven in de nacht van zaterdag op zondag 31 maart 2019. Eén van de slachtoffers van de gauwdiefstallen in café De Blokhut meldde zich rond 1.30u bij een politiepatrouille op de Oude Markt. Haar jas en handtas waren gestolen, net als twee jassen en een trui van haar vrienden. Op de stadscamera’s zag de politie twee verdachten van het terras van De Blokhut wegwandelen met kledij in hun handen. Rond 4.30 uur trof de politieploeg de twee verdachten aan in de Bondgenotenlaan. Beiden hadden spullen op zak die onder andere toebehoorden aan de slachtoffers van de diefstal in De Blokhut. In hun nabijheid vond de politie twee reiskoffers en twee fietsen. Op de stadscamera’s waren de twee mannen te zien in de Vaartstraat met elk een koffer en een fiets. Ze begaven zich ermee naar de Bondgenotenlaan waar ze werden aangetroffen door de politie. De koffers en de fietsen werden tijdens de nacht gestolen uit een appartementsgebouw aan het Smoldersplein. De koffers waren gevuld met kledij en schoenen. De twee mannen, twintigers die geen vast adres in België hebben, werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden op verdenking van de diefstallen.Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar twee mannen die verdacht worden van gauwdiefstallen in café De Blokhut en een diefstal in een appartementsgebouw aan het Smoldersplein in Leuven in de nacht van zaterdag op zondag 31 maart 2019. Eén van de slachtoffers van de gauwdiefstallen in café De Blokhut meldde zich rond 1.30u bij een politiepatrouille op de Oude Markt. Haar jas en handtas waren gestolen, net als twee jassen en een trui van haar vrienden. Op de stadscamera’s zag de politie twee verdachten van het terras van De Blokhut wegwandelen met kledij in hun handen. Rond 4.30 uur trof de politieploeg de twee verdachten aan in de Bondgenotenlaan. Beiden hadden spullen op zak die onder andere toebehoorden aan de slachtoffers van de diefstal in De Blokhut. In hun nabijheid vond de politie twee reiskoffers en twee fietsen. Op de stadscamera’s waren de twee mannen te zien in de Vaartstraat met elk een koffer en een fiets. Ze begaven zich ermee naar de Bondgenotenlaan waar ze werden aangetroffen door de politie. De koffers en de fietsen werden tijdens de nacht gestolen uit een appartementsgebouw aan het Smoldersplein. De koffers waren gevuld met kledij en schoenen. De twee mannen, twintigers die geen vast adres in België hebben, werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden op verdenking van de diefstallen.

05-04-19

De afgelopen maanden wordt het gerechtelijk arrondissement Leuven geteisterd door een plaag van gps- en airbagdiefstallen uit auto’s. Sinds januari 2018 werden 221 feiten geregistreerd. In januari 2019 vielen de diefstallen stil maar sinds het einde van die maand is het fenomeen opnieuw opgeflakkerd. Sinds eind januari 2019 tot op vandaag werden al opnieuw 35 diefstallen vastgesteld.

Het is opvallend dat het overgrote deel van de gps- en airbagdiefstallen wordt gepleegd in de politiezones Voer En Dijle (Tervuren, Oud-Heverlee, Bertem en Huldenberg), Herent-Kortenberg en Haacht-Boortmeerbeek-Keerbergen. Deze zones grenzen aan het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde dat ook geconfronteerd wordt met dit fenomeen.

De diefstallen gebeuren steeds ’s avonds of ’s nachts en op weekdagen. Er zijn amper feiten geregistreerd in het weekend. De daders slaan een ruitje van een auto in of gebruiken een keyless systeem waarbij geen braak wordt gepleegd. Ze gaan aan de haal met ingebouwde navigatiesystemen en airbags maar soms ook met het stuur van de auto. De merken die het meest getroffen worden zijn BMW, Mercedes, Volkswagen en Skoda. Vooral BMW’s worden geviseerd.

Uit onderzoek komt naar voor dat het zou gaan om jonge daders die zich meestal zouden verplaatsen met het openbaar vervoer of met huurwagens. Ze nemen de laatste trein of bus, plegen diefstallen en keren met de eerste bus of trein terug. De buit wordt verstopt en later opgehaald door mededaders. De wagens die geparkeerd staan op opritten of langs de openbare weg in de nabijheid van bushaltes of stations zijn voor die reden extra kwetsbaar voor deze diefstallen. De lokale en federale politie brengen de feiten in kaart en zetten onder andere wegencamera’s en extra patrouilles in om de daders van deze diefstallen op te sporen.

De politie vraagt om elke verdachte gedraging rond geparkeerde auto’s tijdens de nacht te melden en aandacht te hebben voor traag rijdende auto’s met buitenlandse nummerplaten die op verkenning kunnen zijn of verstopte buit komen ophalen. De daders zouden meestal met twee op pad zijn en zouden erg jong zijn (18-25 jaar). Overdag kan u verdachte gedragingen melden bij uw lokale politiedienst, ’s nachts via het nummer voor dringende politiehulp 101.

29-03-19

De Federale Gerechtelijke Politie te Leuven heeft in de nacht van 18 op 19 maart ’19 een grootschalig actie gehouden waarbij een bende mensensmokkelaars is opgerold.  De politie zette een actie op touw op de snelwegparkings van Heverlee, Heusden-Zolder en Ciney. Acht verdachten werden gearresteerd toen ze op heterdaad betrapt werden bij het smokkelen van groepen transmigranten via deze parkings en tijdens de daaropvolgende huiszoekingen. Een negende verdachte werd tijdens een actie van een andere politiedienst de week voordien al bij toeval gearresteerd.

De FGP trof maandagnacht 41 transmigranten aan die verstopt zaten op vrachtwagens met bestemming Verenigd Koninkrijk. Elf van hen waren minderjarig. De transmigranten van voornamelijk Soedanese, Eritrese en Somalische  nationaliteit werden bestuurlijk aangehouden en toevertrouwd aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze zouden tussen de € 3.000 en € 6.000 per persoon aan de smokkelaars moeten betalen.

Na de acties op de snelwegparkings volgden er vijf gelijktijdige huiszoekingen in Leuven, Schaarbeek, Ukkel en Anderlecht. Het ging om locaties die door de bende smokkelaars gebruikt werden om hun smokkelactiviteiten te organiseren. De succesvolle actie werd tot stand gebracht door een optimale samenwerking  tussen de gespecialiseerde eenheden van de federale politie, hondensteun, luchtsteun, de wegpolitie en eenheden van de lokale politie.

Het onderzoek naar de mensensmokkelbende ging begin oktober 2018 van start. Uit analyse van de transmigratieproblematiek in het arrondissement Leuven bleek dat de parking van de E40  in Heverlee zowat dagelijks werd bezocht door een bende die transmigranten hielp bij het selecteren van vrachtwagens om hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De bende opereerde vanuit Brusselse kraakpanden en in het Brussels Noordstation. Ze rekruteerde in Brussel transmigranten om ze via het openbaar vervoer naar de bewuste parkings te begeleiden. Overige leden van de bende breidden hun territorium uit naar parkings in het zuiden van het land, zoals Ciney en Aarlen. 

De leden van de smokkelbende zijn van Soedanese en Eritrese herkomst. Eén van de gearresteerden is een Belg van Soedanese afkomst die in Leuven woont. Ook in zijn woning werd een huiszoeking uitgevoerd. Hij wordt ervan verdacht te helpen bij de mensensmokkelactiviteiten en het doorsluizen van criminele gelden naar Soedan.

Acht van de negen arrestanten werden in de loop van dinsdag en woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Ze werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gaat om acht mannen tussen 18 en 39 jaar. Ze verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Het onderzoek wordt verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

21-03-19

Vorige week vrijdag 15 maart 2019 leidde de onderzoeksrechter in Leuven een 26-jarige man voor op verdenking van de verkrachting van een 55-jarige vrouw na de carnavalsfuif in Zichem  op 6 maart. Op woensdag 6 maart ’19 tussen 3.30u en 5 uur werd de 55-jarige verkracht langs de openbare weg in Ter Elzen in Zichem. De vrouw had kort daarvoor te voet de carnavalsfuif op de Markt in Zichem verlaten. Het slachtoffer maakte meteen melding van de feiten bij de politiemensen die toezicht hielden op het carnavalsgebeuren op de Markt. De politie van Demerdal-DSZ startte onmiddellijk een uitgebreid onderzoek, hoorde getuigen en bestudeerde camerabeelden. Na negen dagen kon de recherche een verdachte identificeren. Op donderdag 14 maart vorderde het parket de onderzoeksrechter die dezelfde dag een huiszoeking beval in de woning in Scherpenheuvel-Zichem waar de verdachte zou verblijven. De 26-jarige man werd tijdens de huiszoeking gearresteerd. Hij werd op vrijdag 15 maart 2019 verhoord door de politie en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De verdachte ontkent dat hij de vrouw zou verkracht hebben. De man werd aangehouden door de onderzoeksrechter en verschijnt morgen voor de raadkamer.

18-03-19

Twee mannen van 25 jaar en 22 jaar moeten begin april voor de rechter verschijnen nadat ze eergisteren, woensdag 13 maart 2019, een zwaar verkeersongeval veroorzaakten op de Leuvenselaan in Tienen en daarna slagen uitdeelden aan de politieagenten die ter plaatse kwamen. De bestuurder, een 25-jarige man uit Koekelberg, verkeerde onder invloed van drank en drugs. Zijn passagier was een 22-jarige man uit Bierbeek.

Rond 20.30 uur botste de auto van de verdachten met hoge snelheid tegen zijn voorligger op de Leuvenselaan in Tienen. De twee auto’s belandden in de voortuin van een woning. Geen van de betrokken inzittenden raakten bij de botsing gewond. Toen de politie ter plaatse kwam, reageerden de bestuurder en de passagier van de aanrijdende auto erg agressief. Ze verzetten zich op gewelddadige manier tegen hun arrestatie. Eén vrouwelijke agente kreeg een kopstoot, de andere agenten kregen slagen en stampen terwijl ze hen probeerden te bedwingen. De twee mannen worden ook verdacht van een ander geval van verkeersagressie dat plaatsvond rond 20.30u op de Leuvensesteenweg in Boutersem. Ze zouden hinderlijk kort achter een andere auto hebben gereden en met de lichten geflikkerd om de andere auto uit de weg te laten gaan. Toen de bestuurster van de andere auto zich parkeerde bij een broodautomaat, stopten de verdachten ook. Volgens de verklaring van de bestuurster, trokken de verdachten aan de gesloten portieren van de auto en stampten ze tegen de carrosserie.

15-03-19

Vandaag verschenen twee mannen opnieuw voor de raadkamer nadat zij al verschillende malen in verdenking werden gesteld van autodiefstal.  Het eerste feit dateert al van 3 december 2018. Tijdens de nacht werd een Landrover gestolen die op de Valleilaan in Diest geparkeerd stond. Uit de woning van het slachtoffer verdwenen ook nog een handtas met de autosleutels en een bankkaart en twee laptops. De recherche van PZ Demerdal-DSZ kwam een verdachte op het spoor toen die met de gestolen bankkaart van het slachtoffer een krantenabonnement had afgesloten.  Na een positieve huiszoeking op het adres van de verdachte in Diest werd hij op 18 december voor de eerste keer voorgeleid door de onderzoeksrechter en aangehouden. Het gaat om een 21-jarige inwoner van Diest. Op 29 januari 2019 werd de man door de raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden. Daags nadien, op 30 januari 2019, verdween een Mercedes die ook op de Valleilaan in Diest stond geparkeerd. Uit het onderzoek bleek dat dezelfde verdachte in aanmerking kwam voor deze diefstal. Op 31 januari werd de twintiger opnieuw gearresteerd. Hij verscheen op 1 februari voor de onderzoeksrechter die hem opnieuw aanhield omdat hij zijn voorwaarden had geschonden. Vandaag verscheen hij opnieuw voor de raadkamer. De gestolen Mercedes werd gelokaliseerd bij een 33-jarige man uit Geetbets die de auto wilde verhandelen. Ook hij werd op 1 februari aangehouden en verscheen vandaag opnieuw voor de raadkamer. De raadkamer handhaafde hun voorlopige hechtenis.

05-03-19

Twee Georgische mannen van 33 jaar en 42 jaar moeten begin april voor de strafrechter in Leuven verschijnen op verdenking van drie winkeldiefstallen in de Colruyt van Tienen. Op 26 februari, 1 maart en 2 maart 2019 werden ze gezien toen ze fardes sigaretten stalen. Op camerabeelden van 26 februari en op 2 maart was te zien dat één van de mannen het personeel aan de kassa afleidde terwijl de andere de sigaretten onder zijn kleding verstopte. Op 1 maart was de 33-jarige verdachte alleen in de winkel en zou hij opnieuw een farde sigaretten onder zijn kledij hebben verstopt en niet afgerekend. Op 2 maart betrapte de winkeldetective de 33-jarige verdachte op heterdaad toen hij opnieuw een farde sigaretten had verstopt en niet betaald. De winkeldetective hield de man tegen aan de uitgang. Zijn 42-jarige kompaan werd even later gearresteerd aan het station van Tienen. Ook hij had een farde tabakswaren bij zich die niet betaald was.

04-03-19

Een 42-jarige Bulgaarse is onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht omdat ze een portefeuille had gestolen uit een handtas in warenhuis Aldi in Herent. Het slachtoffer, een 75-jarige dame uit Herent, was op maandag 25 februari ’19 met haar dochter aan het winkel rond 10 uur in de ochtend. Ze had haar handtas rond haar winkelkarretje geknoopt. Op een gegeven moment kwam de verdachte naast het tweetal lopen, liet iets vallen en stal de portefeuille uit de handtas. Ze liet de portefeuille achter in een bak in de winkel. Het slachtoffer en haar dochter merkten de diefstal snel op en verwittigden het winkelpersoneel. De verdachte werd staande gehouden op de parking. Ze ontkent de diefstal.

26-02-19

In de nacht van zaterdag op zondag 17 februari betrapte de security van een fuif in de Dancehall in Diest een 20-jarige man met 17 pakjes van 1 gram cocaïne en 39 XTC-pillen. Verschillende fuifgangers duidden de man aan als dealer. Zelf ontkent hij dat hij drugs zou verkopen. De huiszoeking op zijn adres in Elsene was negatief. De man werd voor de onderzoeksrechter in Leuven geleid en aangehouden.

18-02-19

In de nacht van vrijdag op zaterdag 16 februari rond 01.00 uur brak er brand uit in een chalet in de Kaaskorf in Tielt-Winge. De bewoonster van de chalet, een vrouw van 49 jaar, kon het pand niet tijdig verlaten en overleed. Ook elf van haar katten kwamen om in de brand. De branddeskundige, het labo, de wetsarts, het afstappingsteam van de FGP en het parket kwamen ter plaatse om de oorzaak van de brand en het overlijden te onderzoeken. Volgens de eerste bevindingen zou er geen kwaad opzet in het spel zijn en zou de brand ontstaan zijn door een kacheltje in de veranda. Vandaag volgde er nog een autopsie die volgens de eerste resultaten eveneens geen inmenging van derden blootlegde en aantoonde dat ze hoogstwaarschijnlijk stierf door de brand. Er zullen nog brandstalen worden geanalyseerd.

18-02-19

Op dinsdag 5 februari ’19 rond 01.30u ’s nachts betrapte de bewoner van een huis aan de Waversebaan in Heverlee drie inbrekers in zijn huis. De man verwittigde de politie die in de nabije omgeving twee verdachten aantrof. De agenten arresteerden de jongemannen. Eén van hen wist zich los te rukken en weg te lopen. Hij werd enige tijd later opnieuw gevat in Heverleebos.  Een derde verdachte werd niet meer aangetroffen. De twee 19-jarige mannen uit Waver en Manage werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. De raadkamer verlengde hun aanhouding reeds met een maand.  

Ondertussen werd ook de derde verdachte geïdentificeerd. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Jodoigne. Hij werd voor de jeugdrechter in Nijvel geleid en in een gesloten instelling geplaatst.

18-02-19

De Federale Gerechtelijke Politie van Leuven heeft in samenwerking met lokale en federale politiediensten en Europol een Albanees-Belgische dadergroepering opgerold. Op 4, 5 en 6 februari ’19 kwamen deze politiediensten tussen tijdens een grote actie op verschillende plaatsen in België en Zwitserland. Zes personen werden inmiddels aangehouden door de onderzoeksrechter.

Het onderzoek werd gestart in het najaar van 2017 op basis van informatie dat een Belgisch-Albanese organisatie op grote schaal bezig was met de in- en uitvoer van verdovende middelen. Deze vaststellingen hebben geleid tot een gecoördineerde tussenkomst die op maandag 4 februari 2019 van start ging. In totaal werden in België 24 huiszoekingen uitgevoerd. Simultaan vonden er ook acties plaats in Zwitserland. Uit het onderzoek bleek immers dat de organisatie Europese vertakkingen zou hebben.

De acties leidden tot de ontdekking van zes cannabisplantages met in totaal ongeveer 4500 cannabisplanten. Zo troffen de speurders onder meer een actieve cannabisplantage aan in de voormalige stripteasebar EXIT in Aarschot, waar een 1000-tal volgroeide cannabisplanten werden aangetroffen. De plantage werd bewaakt door twee verdachten van Albanese origine. Ook bij andere plantages werden onder meer Albanezen die illegaal in het land verblijven, ingezet voor het onderhoud en de bewaking van de planten.

In Rillaar, Tielt-Winge, Charleroi, Wielsbeke en Strombeek-Bever werden actieve cannabisplantages ontdekt en ontmanteld. Daarnaast werden nog grote hoeveelheden cannabis, vuurwapens, kogelwerende vesten en tienduizenden euro’s cash geld in beslag genomen. Het verdere onderzoek moet uitwijzen hoeveel geld de cannabisplantages en de activiteiten van de criminele organisatie precies opbrachten.

In totaal werden 22 verdachten gearresteerd. Zes verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter te Leuven. Vier mannen tussen 23 jaar en 36 jaar en allen van Albanese origine, verschenen op vrijdag 8 februari voor de raadkamer die hun voorlopige hechtenis bevestigde. Eén vrouw, een 57-jarige Griekse uit Aarschot, verscheen dinsdag 12 februari voor de raadkamer. Zij blijft ook in de cel.  Eén persoon, een 32-jarige Albanees die in Zwitserland verbleef, werd inmiddels uitgeleverd aan België en verschijnt op vrijdag 15 februari voor de raadkamer. Drie Albanezen die illegaal in België verbleven, werden na beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken opgesloten in een gesloten instelling met het oog op repatriëring.

Dankzij de betrokkenheid en de uitstekende samenwerking met de lokale politiezones,  de centrale diensten, de speciale eenheden van de Federale Politie en de vlotte informatie-uitwisseling met Europol was het een geslaagde operatie tegen deze Belgisch-Albanese dadergroepering die vanuit Aarschot haar criminele activiteiten ontplooide. Het onderzoek wordt verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

15-02-19

Op vrijdag 8 februari hield een oplettende verkoopster in de kledingwinkel Guess in de Diestsestraat in Leuven twee verdachte winkeldieven staande. Het koppel bevond zich rond het middaguur in de winkel, samen met een ander koppel. Beide koppels lieten zich verschillende keren helpen door de verkoopster. Toen de verkoopster achterin de winkel een zonnebril wilde halen, herkende ze op beveiligingsfoto’s de twee mannen en één vrouw van de koppels als verdachten van diefstallen in Guessfilialen in Antwerpen en Brussel. Ze verwittigde de politie en hield de koppels zolang mogelijk aan de praat. Eén koppel verliet de winkel voor de politie ter plaatse was. Het andere koppel, een Zuid-Amerikaanse man van 38 jaar en vrouw van 37 jaar, werd gefouilleerd. Ze hadden onder andere een loper van vitrine- en juwelenkastjes van de Guesswinkels bij zich. Ze komen ook in aanmerking voor diefstallen in de Guesswinkels in Antwerpen op 27 december 2018 en in Brussel op 5 januari 2019. Ze worden eveneens verdacht van de diefstal van €924 cash en ecocheques in boekhandel de Slegte in Leuven op 4 januari 2019. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek voor de diefstallen en vereniging van misdadigers. De beide verdachten werden aangehouden.

15-02-19

In de nacht van donderdag op vrijdag 8 februari rond 1 uur vielen twee gemaskerde mannen een huis aan de Tiensestraat in Kortenaken binnen. In het huis waren twee zussen van 32 en 20 jaar en hun broertje van 12 jaar en een neefje van 3 jaar aanwezig. Ze drongen bruusk de woning binnen, eisten geld en juwelen en haalden het hele huis overhoop. Omdat ze niets van waarde vonden, zouden ze de oudste zus bedreigd hebben. Volgens hun verklaringen zouden de slachtoffers tijdens de overval vastgebonden zijn in de keuken. Uiteindelijk raakte niemand gewond maar de slachtoffers zijn erg onder de indruk.

De daders verdwenen met een televisietoestel, een ketting, een gsm-toestel en een auto die op de oprit geparkeerd stond. Het is deze auto die de politie op het spoor van de verdachten bracht. Een ploeg van PZ Demerdal die ter plaatse kwam, kruiste de gestolen auto op de E314 in de richting van Hasselt. De gestolen auto volgde een andere auto met Nederlandse nummerplaten. De politie liet de twee auto’s halthouden. De bestuurders, twee Bosniërs van 29 jaar en van 35 jaar, werden gearresteerd. Eén van de verdachten ontkent enige betrokkenheid bij de feiten. De andere man erkent de diefstal van het voertuig op de oprit maar zegt geen geweld te hebben gebruikt of bedreigingen te hebben geuit tegen de slachtoffers.

Beide verdachten werden op vrijdag 8 februari voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Ze verschijnen morgen voor de raadkamer. De federale gerechtelijke politie van Leuven voert het onderzoek.

11-02-19

Op dinsdag 29 januari rond 21.45u betrapten enkele studentes twee jongemannen die een autoruit verbrijzelden en aan de haal gingen met een sleutel, een deken, een laken en een jas die in de auto lagen. De auto stond geparkeerd op de Diestsevest in Leuven. De politie ging onmiddellijk ter plaatse en kon twee verdachten inrekenen. Het gaat om minderjarige jongens die illegaal in het land verblijven. Eén van hen geeft de feiten toe. Het parket dagvaardde hem onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij moet in maart voor de jeugdrechter in Leuven verschijnen. Zijn vriend ontkent enig aandeel in de diefstal met braak. Hij stond al onder toezicht van de jeugdrechtbank in Brussel en werd daar vandaag opnieuw voor de jeugdrechter geleid.

31-01-19

Twee twintigers uit Leuven zijn in de nacht van zaterdag op zondag 27 januari ’19 betrapt met 300 gram cannabis aan boord van hun auto. De twee reden op de E314 ter hoogte van Houthalen-Helchteren. Een politieagent zette hen aan de kant omdat ze reden aan een te hoge snelheid. Bij de controle overhandigden ze de zak met cannabis aan de agent. Ze verklaarden dat ze elk 150 gram hadden gekocht in Nederland om zelf te verbruiken. Omdat er aanwijzingen waren dat de twee toch zouden dealen, werd de onderzoeksrechter gevorderd. De 28- en 24-jarige Leuvenaars werden voorgeleid op verdenking van bezit, invoer en handel van drugs. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden.

28-01-19

Het parket dagvaardde een Roemeense man en vrouw onmiddellijk in toepassing van het snelrecht nadat ze waren betrapt op een winkeldiefstal in het Colruytwarenhuis in Heverlee op zaterdag 26 januari. De man laadde scheermesjes en bestek in een winkelkar en liet de kar achter in de winkel. De vrouw nam de spullen uit de kar en verstopte ze in haar handtas. De gestolen spullen hadden een waarde van €350. Dezelfde verdachten komen ook in aanmerking voor een winkeldiefstal in de Colruyt op de Tiensesteenweg in Kessel-Lo de dag voordien. Ze gingen er op dezelfde manier te werk en zouden scheermesjes en make up ter waarde van bijna €400 gestolen hebben. Diezelfde dag ontvreemdden  ze op dezelfde manier scheermesjes ter waarde van €350 in de Colruyt van Tienen. De 28-jarige vrouw en 30-jarige man moeten in februari voor de rechter verschijnen.

28-01-19

De buren van een woning in de Koning Albertlaan in Leuven hebben op donderdagochtend 24 januari rond 10.30 uur inbrekers betrapt. De naaste buurvrouw zag twee verdachte mannen rond het huis en hoorde even later glasgerinkel. Ze verwittigde de eigenaar van de woning en de politie. De politie merkte een verdachte man op die uit de zijtuin van de getroffen woning kwam gewandeld. Hij had een deel van de buit uit de woning op zak. Het ging onder andere om juwelen, een fototoestel en een gsm. De 33-jarige man die in Luik verblijft, gaf de diefstal met braak toe. Zijn vermeende kompaan werd niet teruggevonden ondanks een doorgedreven zoekactie van de politie. Uit het huis verdween ook een grote som geld die niet werd teruggevonden. De 33-jarige verdachte zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

25-01-19

Het fenomeenteam van de lokale politie van Leuven heeft tijdens een patrouille op donderdag 17 januari 2019 een verdachte drugsdealer gevat. Rond 15 uur reed de politieploeg patrouille in de omgeving van de J.P. Minckelersstraat. De ploeg kruiste een auto met twee inzittenden die de politie schijnbaar argwanend in de gaten hielden en hun snelheid verhoogden. De politiepatrouille volgde de auto en hield hem tegen toen de passagier aan een woning uitstapte. Bij de fouille van de auto vond de politie 130 EURO in kleine coupures en drie gsm-toestellen die verstopt zaten onder de bekleding van het dak.  Op één van de gsm’s kwamen voortdurend oproepen binnen. De politie liet een drugshond de auto doorzoeken. Die vond in de behuizing tussen de achteruitkijkspiegel en het dak een zwarte sok terug die gevuld was met 55 pakjes cocaïne met een totaal gewicht van bijna 45 gram. De bestuurder van de auto, een 31-jarige man uit Antwerpen, werd gearresteerd. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van bezit van en handel in drugs. Hij werd aangehouden.

22-01-19

Op donderdag 10 januari ging een politieploeg langs bij de twee bewoners van een appartement in Sint-Maartensdal in Leuven. Verschillende buren hadden zich bij de wijkagent beklaagd over de overlast die bezoekers van deze bewoners veroorzaakten. De bezoekers zouden mensen lastig vallen in de gangen en de liften. In het appartement, waar de twee bewoners thuis waren, vond de politieploeg verschillende attributen terug die gebruikt worden om drugs te verbruiken. Tijdens het bezoek belde een man aan die ongeveer 70 gram speed, een precisieweegschaal en twintig gripzakjes bij zich had. Hij gaf in zijn verhoor bij de politie toe dat hij speed dealde. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek tegen deze 37-jarige Leuvenaar op verdenking van bezit en verkoop van speed.

11-01-19

In de nacht van zaterdag op zondag 6 januari rond 01.15u merkte een buurtbewoner van de Kammestraat in Erps-Kwerps een brand op in een nabijgelegen bosje. Een houten schuurtje dat als speelkamp door buurtkinderen werd gebruikt, was in vlammen opgegaan. Volgens de brandweer was de brand duidelijk aangestoken.

Op maandag 7 januari kwamen twee minderjarigen in beeld als verdachten van de brand. Het gaat om twee 17-jarigen uit Kortenberg. Ze erkenden hun aandeel in de brand maar stelden dat ze niet opzettelijk brand stichtten. De twee jongens moesten vandaag, vrijdag 11 januari, voor de jeugdrechter verschijnen. Ze werden onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst voor zes maanden en kregen een leerproject opgelegd. De recherche van PZ HerKo onderzoekt of  er ook een verband is met  andere branden in de buurt sinds begin december 2018.

11-01-19

In de nacht van zaterdag op zondag 6 januari rond 01.15u merkte een buurtbewoner van de Kammestraat in Erps-Kwerps een brand op in een nabijgelegen bosje. Een houten schuurtje dat als speelkamp door buurtkinderen werd gebruikt, was in vlammen opgegaan. Volgens de brandweer was de brand duidelijk aangestoken. Er stond ook een bus benzine in de buurt van de brand. Het parket stelde geen deskundige aan. Voorlopig zijn er geen verdachten in beeld.

07-01-19

In de vroege ochtend van zaterdag 5 januari werd een 20-jarige jongeman overvallen door een groepje jongeren in de Prosper Pouletlaan in Leuven. De man was zijn belagers eerder tegengekomen op de Oude Markt. Toen ze samen in de Prosper Pouletlaan liepen, werd hij opeens geslagen en tegen de grond geduwd. De aanvallers maakten zijn gsm en portefeuille afhandig. Het slachtoffer zou ook een mes hebben gezien. Twee van de vier vermoedelijke aanvallers werden gearresteerd Het ging om een minderjarige uit Leuven die na verhoor geen aandeel in de feiten bleek te hebben en werd vrijgelaten. De andere verdachte, een minderjarige uit Sint-Pieters-Leeuw, werd ter beschikking gesteld van de jeugdrechter in Brussel. Hij bekende de slagen.

07-01-19

Twee overheidsambtenaren van het Agentschap van Natuur en Bos en Landbouw en Visserij zijn officieel in verdenking gesteld van omkoping in het kader van hun ambt. Beide ambtenaren, waarvan één officier van gerechtelijke politie is, zouden zich volgens het onderzoek schuldig hebben gemaakt aan corruptie, inbreuken op de wapenwet en inbreuken op het milieu-, soorten- en jachtdecreet. Het gaat om een 44-jarige man uit Laakdal en een 40-jarige man uit Herselt.

Het onderzoek is opgestart door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven naar aanleiding van een melding van het Agentschap van Natuur en Bos over wantoestanden binnen hun organisatie. Twee ambtenaren zouden misbruik maken van hun functie om zelf illegale jachtpartijen met bevriende jagers te organiseren. Buiten de jachtpartijen zelf zouden de betrokken ambtenaren er een lucratieve hobby van maken om het geschoten wild te verwerken in vleesbereidingen en te verkopen. 

Het gevoerde onderzoek wees uit dat er op locaties in de regio Aarschot en Laakdal Chinese muntjakken gekweekt werden, vermoedelijk om hen in de natuur vrij te laten. De Chinese muntjak is een diersoort die hier normaal niet voorkomt en ook niet mag vrijgelaten worden.

Bij een gecoördineerde actie op woensdag 12 en donderdag 13 december heeft de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven in nauwe samenwerking met de diensten van het Agentschap van Natuur en Bos en FAV tien huiszoekingen uitgevoerd in woningen en op terreinen waar onder andere muntjakken gekweekt werden. De huiszoekingen vonden plaats in Leuven, Herselt, Langdorp en Laakdal. De actie werd uitgevoerd door 45 politiemensen, gesteund door een tiental mensen van FAVV en Agentschap Natuur en Bos. Op diverse locaties werden effectief tientallen illegale muntjakken aangetroffen. Om redenen van natuurbeheer moesten deze dieren worden gedood. Op twee locaties werd ook effectief wild, vlees en vleesbereidingen aangetroffen, vermoedelijk met het oog op de verkoop ervan. Dit houdt mogelijk ernstige risico’s in voor de algemene voedselveiligheid. Het FAVV, verantwoordelijk voor de controle op de voedselveiligheid, verrichtte de nodige vaststellingen en stelde de inbreuken vast.

Beide ambtenaren werden gearresteerd en voorgeleid bij de behandelend onderzoeksrechter te Leuven. Ze werden aangehouden en verschijnen volgende week dinsdag voor de raadkamer.

14-12-18

Vanochtend, op vrijdag 14 december 2018, werd de Carrefour Market aan de Maria Christinastraat in Kortenberg overvallen door twee gemaskerde mannen.  De mannen kwamen rond 8 uur toe aan de supermarkt. Ze waren gemaskerd door sjaals voor hun gezicht te binden en waren in het zwart gekleed. In de supermarkt waren al ongeveer twintig werknemers aanwezig. Vijf personen kwamen daadwerkelijk in contact met de overvallers. Ze verklaren dat ze op de knieën werden gezet en bedreigd met een vuurwapen. Niemand raakte fysiek gewond maar de slachtoffers zijn onder de indruk van de  gebeurtenissen. De overvallers konden geen buit maken. Er wordt momenteel onderzocht of er ook effectief gevuurd werd en wat de aard is van het wapen.  De daders vluchtten weg voor de politie toekwam. De recherche van PZ HerKo onderzoekt de zaak en ook FGP en het labo kwamen ter plaatse.

14-12-18

Op zondag 9 december rond 8.15 uur betrapte de politie van Leuven een man die een fiets wilde stelen in de fietsenstalling onder het station. De verdachte had de zadelpen van een andere fiets losgemaakt en probeerde met deze pen het fietsslot van een andere fiets stuk te draaien. Hij werd hierbij op heterdaad betrapt door de politie. De 23-jarige man uit Leuven is bij de politie en het gerecht gekend voor gelijkaardige feiten. Het parket dagvaardde hem daarom onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. De man zal begin januari voor de rechter in Leuven moeten verschijnen op verdenking van diefstal van de zadelpen en poging fietsdiefstal.

10-12-18

Gisterennamiddag, maandag 26 november, kon een personeelslid van warenhuis Colruyt aan de Putsebaan in Keerbergen een verdachte van winkeldiefstal staande houden. De 23-jarige man van Roemeense afkomst werd betrapt op het stelen van een vijftal flessen sterke drank, fardes sigaretten en usb-sticks. De politie kwam ter plaatse en de verdachte winkeldief werd gearresteerd. Blijkbaar was hij nog vergezeld van twee medeverdachten die even voordien er met hun auto met Duitse nummerplaat vandoor gingen. De totale buit had een waarde van meer dan € 2000.

De medeverdachten konden later op de avond ook door de politie gearresteerd worden. Het ging om de 43-jarige moeder en de  19-jarige broer van de eerste verdachte. Ze kregen allen een snelle dagvaarding van het parket. Dit betekent dat ze zich al begin januari 2019 voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Het voertuig werd in beslag genomen.

27-11-18

Op woensdag 21 november betrapten buurtbewoners van de Meendijkstraat in Tienen twee mannen die er van verdacht worden diefstallen te plegen uit een onbewoond appartement in deze straat. Eén verdachte hield op straat de wacht terwijl de andere het appartement was binnengedrongen. De man in het appartement gaf twee dozen aan de man die buiten stond te wachten. Toen de twee mannen zich betrapt voelden, keerden ze terug naar het appartement waar ze verbleven in de Minderbroederstraat.

De getuigen volgden hen en verwittigden de politie. Die arresteerde in het appartement in de Minderbroederstraat een man van 28 jaar en een vrouw van 27 jaar. Buiten het gebouw hield de politie de andere verdachte, een 23-jarige man, tegen. Bij de huiszoeking in het appartement trof de politie kledij en elektronica aan die waarschijnlijk gestolen waren uit het leegstaande appartement in de Meendijkstraat op 30 oktober en op 21 november. Ze troffen ook sleutels en een kluisje aan die begin oktober gestolen waren in het Overkophuis in de  Ooievaarstraat in Tienen.

De 28-jarige man die gearresteerd werd in de Minderbroederstraat wordt verdacht van vier diefstallen of diefstallen met braak in Tienen in de periode oktober – november 2018.  Hij werd op donderdag 22 november voorgeleid en aangehouden. Hij verscheen vandaag voor de raadkamer. De recherche van PZ Tienen-Hoegaarden onderzoekt het aandeel van de andere verdachten en of zij ook in aanmerking komen voor andere feiten.

27-11-18

Een alerte buurtbewoner van de Viaductstraat in Tienen heeft op vrijdag 23 november 2018 gezorgd voor de opheldering van een inbraak in de Mulkstraat. De melder gaf rond 12 uur ’s middags door aan de politie dat een auto met Duitse nummerplaten drie keer aan lage snelheid door de buurt was gereden. De politie kwam ter plaatse en hield het voertuig discreet in de gaten. De auto stond op het kruispunt van de Mulkstraat en de Biezenstraat geparkeerd. Eén vrouw en drie mannen kwamen toe aan de auto en rommelden wat in de koffer. Toen ze de politie opmerkten, wilden ze wegrijden maar de politie kon hen tegenhouden. In de auto lag inbrekersmateriaal zoals schroevendraaiers, tangen en handschoenen, en een groot aantal juwelen, camera’s en een gsm. 

De drie mannen, Roemenen van 31, 19 en 37 jaar, en de vrouw, een Roemeense van 23 jaar, werden gearresteerd. Vlak daarna liep bij de politie een melding binnen van een inbraak in een huis in de Mulkstraat die gebeurd was tussen 11.15u en 11.40u. Toen de dochter des huizes boven aan het douchen was, werd het schuifraam opengebroken en de lades doorzocht. Een deel van de buit die werd gestolen in het huis, kwam overeen met de goederen die in de auto met Duitse nummerplaten werd gevonden. De vier Roemenen werden op zaterdag 24 november voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Ze verschenen vandaag voor de raadkamer. De recherche van PZ Tienen-Hoegaarden onderzoekt of ze nog voor andere feiten in aanmerking komen.

27-11-18

Op zaterdag 24 november 2018 rond 00.20u botste de politie van PZ Tienen-Hoegaarden op de Leuvenselaan in Tienen op twee mannen die per fiets verschillende zakken en een wasmand vol kledij versjouwden. De mannen waren in de weer om kledij die van de fiets gevallen was opnieuw bij elkaar te rapen. De twee Noord-Afrikaanse mannen van 20 en 22 jaar hadden geen verblijfplaats in België en waren duidelijk dronken. De politie nam hen samen met de zakken vol kledij mee naar het commissariaat. De fiets paste niet in het politievoertuig en werd ter plaatse gelaten.

De ochtend nadien liepen bij de politie van Tienen twee klachten binnen over een fiets die gestolen was uit een tuin in de Leuvenselaan en een auto-inbraak op de Raeymaeckersvest waarbij veel kledij was ontvreemd. De tuin op de Leuvenselaan waaruit de fiets was verdwenen, grensde vlak aan de Raeymaeckervest. Uit de auto met ingeslagen ruit waren naast kledij ook een handtas, zonnebril en gps gestolen. Een deel van de kledij en de handtas uit de auto werden teruggevonden bij de twee gearresteerde mannen. De fiets waarmee ze reden, was echter verdwenen op de plaats waar de politie hem had moeten achterlaten. 

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de twee verdachten op verdenking van deze twee diefstallen.  De 22-jarige verdachte werd ook aangehouden voor zijn aandeel in een winkeldiefstal in warenhuis Carrefour in Tienen op  20 november.

De beide verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. ze verschijnen vrijdag voor de raadkamer. De recherche van PZ Tienen-Hoegaarden onderzoekt of ze nog voor andere feiten in aanmerking komen.

27-11-18

Een 20-jarige Somaliër werd op zaterdagochtend 24 november van de trein geplukt in het station van Mechelen omdat hij geen ticket had betaald. De spoorwegagenten hadden gezien hoe hij net voordien een aantal spullen in de vuilbak gooide.  Het ging onder andere om een iPad en bankkaarten die tijdens de nacht gestolen waren bij diefstallen in Aarschot. De spoorwegpolitie van Antwerpen contacteerde op zaterdagochtend de politie van Aarschot omdat de man in aanmerking zou komen voor drie diefstallen in Aarschot de nacht voordien.

De bankkaarten waren verdwenen bij een inbraak in een woning in de Twintig Augustusstraat. De bewoner was gewekt rond 5 uur ’s ochtends en had gezien dat zijn hele huis doorzocht was. Uit het huis waren onder andere een laptop, Nintendo, bankkaarten, een rugzak en een elektrische fiets verdwenen. Even later betrapte een man een inbreker in zijn bestelwagen die geparkeerd stond op de Steenweg op Wint-Joris-Winge. De man liet de motor van zijn camionette al draaien terwijl hij binnen zijn spullen pakte. Toen hij weer buiten kwam, betrapte hij een onbekende man in de bestelwagen. De verdachte bedreigde de man met een mes en probeerde te vluchten. Het slachtoffer stampte het mes uit de handen van de verdachte en liep hem achterna. De verdachte wees de man een rugzak en elektrische fiets aan en vluchtte verder weg. De rugzak en fiets bleken afkomstig van de inbraak in de Twintig Augustusstraat. Uit de bestelwagen waren uiteindelijk een iPad en een rugzak met onder meer portefeuille, powerbank, gsm en spelconsole verdwenen. Kleefbriefjes van dit slachtoffer werden teruggevonden in een auto in de Boudewijnlaan in Aarschot waarin diezelfde nacht ook werd ingebroken. Daaruit verdwenen vooral kledij en schoenen.

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de twee diefstallen en de diefstal met geweld. De verdachte, die geen vast adres heeft in België, werd voorgeleid en aangehouden. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

27-11-18

Op donderdagochtend 22 november 2018 rond 9 uur liep de gemoederen hoog op in een fruitbedrijf aan de Vinnestraat in Zoutleeuw. De ploegbaas vroeg aan één van zijn werknemers om van band te wisselen maar de werknemer was niet akkoord en startte een verhitte discussie. Er ontstond duw- en trekwerk waarbij de werknemer opeens een mes pakte en uithaalde naar de ploegbaas. De ploegbaas moest verschillende steekpogingen ontwijken. Hij raakte uiteindelijk niet gewond. Enkele andere werknemers kwamen tussenbeide en slaagden erin de verdachte in bedwang te houden. Een van hen kreeg daarbij verschillende steken in zijn hand. Dit slachtoffer, een 28-jarige Belg zonder vast adres, werd 16 dagen arbeidsongeschikt verklaard. De verdachte, een 36-jarige Albanees die in Antwerpen woont, werd onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij moet zich in januari voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor het toebrengen van slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

23-11-18

Een 36-jarige man uit Leuven wordt verdacht van twee gewapende overvallen op studenten in de nacht van donderdag op vrijdag 16 november 2018. Rond 3 uur sprak hij een meisje en haar vriend aan op de hoek van de Brusselsestraat en de Fonteinstraat. Hij bedreigde het meisje met twee messen die hij plaatste ter hoogte van haar slapen. De 18-jarige studente moest de inhoud van haar handtas, cash geld, haar smartphone en autosleutels, afgeven aan de overvaller. Het meisje kon aan de politie een goede beschrijving geven van de dader.

Een halfuur later werd een 19-jarige studente langs achter aangevallen op de hoek van de Tervuursestraat en de Monseigneur Van Waeyenberghlaan. Een man gaf de studente enkele slagen op het achterhoofd, trok haar de grond op en stampte enkele keren tegen haar hoofd. De overvaller ging er vandoor met de handtas van het slachtoffer. Een getuige zag de overvaller een appartementsgebouw in de Van Waeyenberghlaan binnen gaan. De politie deed daar een huiszoeking op heterdaad en trof de verdachte aan in bed. De dertiger verkeerde onder invloed. In zijn appartement werd onder andere de gestolen handtas van het tweede slachtoffer en de gsm van het eerste slachtoffer teruggevonden.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter op verdenking van diefstal met geweld. De lokale onderzoeksdienst van PZ Leuven onderzoekt de zaak en bekijkt of de man ook in verband kan gebracht worden met andere feiten. De verdachte werd aangehouden en verscheen op dinsdag 20 november 2018 voor de raadkamer.

20-11-18

Agenten van PZ Tienen-Hoegaarden werden op vrijdag 2 november rond 1u ‘s nachts opgeroepen voor nachtlawaai in een appartement in  het Park Passionisten in Tienen. In het appartement treffen zij drie personen aan, de bewoonster en twee meerderjarige mannen (haar 19-jarige vriend en een 36-jarige kennis). Daarnaast zien zij in het appartement materiaal liggen van het Wit-Gele Kruis.

De 36-jarige man wordt meegenomen wegens illegaal verblijf. Wanneer, enkele uren later, de verpleegster van het Wit-Gele Kruis aangifte komt doen van een diefstal uit haar auto worden ook de bewoonster en haar 19-jarige vriend opgepakt. Naast de goederen van het Wit-Gele Kruis ziet de politie tijdens de huiszoeking nog andere goederen van verdachte oorsprong in het appartement, zijnde een elektrische fiets, een gewone fiets en een bosmaaier. Verder onderzoek wees snel uit dat ook de elektrische fiets gestolen was. De bewoonster wordt verdacht van heling, de twee mannen van diefstal. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. De drie verdachten verschenen vandaag, dinsdag 6 november, voor de raadkamer. De vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden, de mannen blijven aangehouden.

06-11-18

Buurtbewoners van de Kerkvoetweg en de Rillaarsebaan in Gelrode hebben op donderdagochtend 25 oktober de politie gebeld. Ze zagen een verdachte auto in de straat staan en er liepen mannen rond die opvallend veel aandacht voor de huizen leken te hebben. De politie van Aarschot onderschepte twee mannen die op de Rillaarsebaan stapten en één man op de Gelrodestraat. Het ging om een Mexicaan van 32 jaar en twee Colombianen van 38 en 33 jaar. In de auto met Franse nummerplaten die op de hoek van de Kerkvoetweg en de Pastoor Dergentstraat geparkeerd stond, trof de politie eerder een Colombiaan van 26 jaar aan. Hij mocht beschikken.

 De politie en het parket vermoedden dat de drie opgepakte mannen, die illegaal in België verblijven, iets te maken hebben met een poging tot inbraak in een woning in de Kerkvoetweg diezelfde voormiddag. Tussen 9.30u en 11u werd het slot van achterdeur van het huis geforceerd. De dieven raakten niet binnen. Achteraan de tuin van de woning werd een rugzak met inbrekersmateriaal gevonden naast een omgeplooide tuindraad. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek voor de poging tot inbraak. De drie Zuid-Amerikanen werden voorgeleid en aangehouden. De verdachten werden ook in verdenking gesteld van een diefstal met braak op 25 oktober in Holsbeek en van bendevorming. De raadkamer handhaafde op vrijdag 30 oktober hun aanhouding.

06-11-18

Op dinsdag 23 oktober merkte de bewoonster van een woning in de Eugeen Vanhoorenbekelaan in Kessel-Lo op dat er was ingebroken in haar huis. De vrouw was thuis vertrokken rond 9.30u en toen ze weer thuiskwam om 13.30u was het schuifraam achteraan de woning opengebroken. De daders hadden wat vreemde valuta gestolen die lagen opgeslagen in de kamer van de zoon des huizes. De politie van Leuven kon rond 15.30u twee verdachten van de inbraak arresteren. Een man die in de buurt van de getroffen woning woonde, had de politie verwittigd dat twee verdachte jongedames bij hem waren komen aanbellen. De politie controleerde twee meisjes die aan zijn beschrijving voldeden in de Woodrow Wilsonlaan. Eén dame had een deel van de buit uit de Eugeen Vanhoorenbekelaan op zak. Ze had ook schroevendraaiers bij en bekende de diefstal. Haar vriendin ontkende. De twee jongedames zijn minderjarig. Het meisje dat ontkende werd ter beschikking gesteld van de jeugdrechter in Bergen die haar reeds opvolgde. De andere jongedame werd in toepassing van het snelrecht door het parket van Leuven onmiddellijk gedagvaard om te verschijnen voor de jeugdrechtbank.

25-10-18

Op vrijdag 5 oktober ’18 werd een vrouw uit Boutersem slachtoffer van een diefstal terwijl ze boodschappen deed in warenhuis Aldi aan de Leuvenselaan in Tienen. De vrouw had haar handtas in het kinderzitje van haar winkelkar geplaatst. Ze werd afgeleid door een man die haar aansprak terwijl een tweede man haar portefeuille uit haar handtas stal. De eerste verdachte vluchtte te voet weg, de tweede werd opgepikt door een auto. De politie van zones Tienen-Hoegaarden, Landen en Lubbeek deden, onder andere via de ANPR-camera’s, nazicht naar het voertuig. Het voertuig met twee inzittende verdachten werd even later tegengehouden op de Leuvensesteenweg in Boutersem.  Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek. De twee mannen, Polen van 30 jaar en 60 jaar, werden vrijgelaten na verhoor bij de politie. De portefeuille werd teruggevonden op de parking van het warenhuis. De recherche van PZ Tienen-Hoegaarden bekijkt of het duo nog in aanmerking komt voor andere feiten.

09-10-18

Op zaterdag 6 oktober ’18 rond 16 uur belde de achterbuurvrouw van een woning in de Eksterstraat in Boutersem naar de politie. De dame had gezien hoe een paar jongeren een raam hadden ingegooid bij haar buren. De politie kon één meerderjarige man uit heterdaad betrappen toen die wegvluchtte uit de woning. Hij had zijn been bezeerd aan het kapotte raam en stelpte het bloed met een handdoek uit de woning. De politiediensten van Lubbeek en Tienen-Hoegaarden arresteerden ook nog twee minderjarige verdachten die zich verstopten in de woning. Het parket van Leuven vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de diefstal met braak. De meerderjarige verdachte, een 18-jarige uit Seraing, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden.

De minderjarige verdachten wonen in het Sint-Jans-Molenbeek en Etterbeek en werden ter beschikking gesteld van de jeugdrechter in Brussel. Zij mochten na verhoor beschikken.

09-10-18

Op woensdag 3 oktober ontmantelde de politie van zone Hageland een cannabisplantage in een woning aan de Grote Steenweg in Geetbets. De politie was de plantage al enige tijd op het spoor. Nadat er voldoende elementen waren verzameld vorderde het parket eerder deze week een gerechtelijk onderzoek. De onderzoeksrechter beval een huiszoeking in de woning met aanpalende opslagplaats en kebabzaak. In deze opslagplaats werd een grote hoeveelheid cannabisplanten gevonden. De politie arresteerde één verdachte, een man van 44 jaar uit Overpelt die zich  nu wilde laten domiciliëren in de woning in Geetbets. De man werd voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij verscheen vandaag voor de raadkamer. Het onderzoek zal worden voortgezet door de recherche van PZ Hageland en de federale gerechtelijke politie van Leuven.

05-10-18

De bewoonster van een huis in de Gelegstraat in Begijnendijk merkte gisterenochtend, donderdag 27 september, rond 8 uur een man op in haar tuin.Ze sprak de man aan maar hij leek haar niet te verstaan, sprong over het tuinmuurtje en liep weg. De dame ontdekte dat de man de nacht had doorgebracht in het tuinhuis achteraan de tuin en dat hij de sleutel van het tuinhuis en de reservesleutels van de woning en de buurwoningen had meegenomen. De vrouw belde de politie die op hetzelfde moment een melding kreeg van verdachte gedragingen op de  Betekomsesteenweg die vlakbij gelegen is. Een man, die aan dezelfde beschrijving voldeed, had verdacht veel aandacht voor de woningen. De politie kon de man, een Oost-Europeaan van 31 jaar die illegaal in België verblijft, onderscheppen op de Betekomsesteenweg. Het parket dagvaardde hem onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij zal zich in november moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank op verdenking van diefstal met inklimming.

28-09-18

De 20-jarige bewoner van een huis in de Spoorwegstraat in Diest betrapte op maandag 24 september rond 10 uur een man in zijn huis. De verdachte bleek de woning te zijn binnengebroken en grotendeels reeds te hebben doorzocht, hij bleek ook enkele goederen te hebben klaargezet om vermoedelijk mee te nemen. De man kon uit de woning vluchten, waarop de bewoner de politie verwittigde. Die trof op het perron van het station van Zichem een man aan die voldeed aan de persoonsbeschrijving van de inbreker. De man, een 23-jarige Albanees, had juwelen bij zich die waren gestolen in het huis in de Spoorwegstraat. Ook het slachtoffer herkende de verdachte uit een fotocollage. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de diefstal met braak. De 23-jarige verdachte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

25-09-18

Op zondag 23 september 2018 rond 19.20u werd de politie van PZ Zaventem gebeld door een bewoner van de Voskapelstraat in Zaventem. Even daarvoor was een verwarde, natgeregende man komen aanbellen aan zijn woning. Wanneer de politie ter plaatse kwam, vertelde de man ten einde te zijn en reeds enige tijd op de dool te zijn. Hij overhandigde de agenten een zak met ongeveer 112 gram amfetamines en enkele kleine zakjes met in totaal zo’n 6 gram cannabis. Verder onderzoek van zijn gsm bracht aan het licht dat de man, een 32-jarige uit Leuven, naar alle waarschijnlijkheid drugs dealde. Hij was al ook gekend bij politie en parket voor de handel in drugs. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek De dertiger werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

25-09-18

Op maandag 17 september rond 14.30u controleerde de politie van Tienen-Hoegaarden een auto die geparkeerd stond op het Martelarenplein in Tienen. In de auto, die bestuurd werd door een 18-jarige jongeman uit Tienen, vond de politie ongeveer 10 gram cannabis maar ook meer dan 100 zakjes met druksluiting, twee precisieweegschalen, €230 cash geld en een airsoft wapen. In zijn verhoor bekende de jongen dat hij sinds augustus cannabis dealde in onder andere Tienen, Boutersem, Hasselt en Leuven. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de jongeman op verdenking van de handel in drugs. Hij werd aangehouden en verschijnt morgen voor de raadkamer.

De recherche van PZ Tienen-Hoegaarden voert het verdere onderzoek.

20-09-18

Een 47-jarige man zonder vast adres in België zal in oktober voor de rechter verschijnen nadat hij gisteren, op woensdag 19 september 2018, werd betrapt op winkeldiefstal in warenhuis Colruyt. Een medewerker van Colruyt kreeg de man in de gaten omdat hij zich verdacht gedroeg. De man haalde eerst drie fardes sigaretten uit het sigarettenrek en verborg ze onder zijn kledij. Daarna haalde hij nog een pot tabak uit het rek. De pot rekende hij af aan de kassa. De man werd voorbij de kassa tegengehouden door het personeel van Colruyt. De gestolen fardes sigaretten ter waarde van 260 EURO werden teruggenomen door de winkel. Het parket paste snelrecht toe en dagvaardde de man onmiddellijk.

20-09-18

Op dinsdag 11 september rond 10 uur werd de politie van zone Haacht-Boortmeerbeek-Keerbergen verwittigd dat er een voertuig was ingereden in een woning aan de Vossekot in Keerbergen. Volgens een getuige is de man in de woning ingereden waarbij het voertuig zich deels in de gevel en woonkamer boorde. Hij heeft vervolgens brandstof uitgegoten in de woning en heeft deze in brand gestoken. De man is zelf in de brand overleden. In de woning werd een crèche uitgebaat maar die was vandaag gesloten. De overleden man is een 36-jarige uit Keerbergen, hij is de ex-partner van de bewoonster van de getroffen woning.  Ook de twee aanpalende huizen raakten beschadigd bij de brand. Het onderzoek wordt verdergezet door de recherche van PZ Haacht-Boortmeerbeek-Keerbergen. Het parket stelde een wetsdokter, het labo en een branddeskundige aan en zal ter plaatse afstappen.

11-09-18

Op vrijdag 7 september ’18 rond 16.40u zag een bewoner van de Groeneweg in Heverlee verdachte gedragingen rond het huis van zijn buren. Hij zag dat twee jonge vrouwen meermaals aanbelden en een kijkje namen rond het huis. De man belde de politie toen hij de twee vrouwen over de omheining van de woning zag kruipen. De politie betrapte twee vrouwen op heterdaad in de tuin. Aan drie ramen vond men braaksporen maar het huis werd niet betreden. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar de poging tot inbraak. De twee dames, twintigers van Oost-Europese afkomst, werden door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

11-09-18

Een 27-jarige man uit Tielt-Winge is onmiddellijk gedagvaard door het parket nadat hij op maandag 3 september ’18 slagen uitdeelde aan agenten en zich weerspannig opstelde. De man, die de jaarmarkt in Leuven bezocht, ging door het lint toen de politie zijn vriendin wilde controleren op de aanwezigheid van verdovende middelen. De vrouw was een joint aan het rollen in een portiek in de Vital Decosterstraat. Toen de politie haar wilde aanspreken, stelde de man zich voor haar op. Hij begon de agenten uit te dagen, uitte dreigende taal en maakte een kopstootbeweging naar een agent. Ook toen de politiemannen hem aanmaanden om te stoppen, bleef hij doorgaan. De politie moest de twintiger tegen de grond dwingen en uiteindelijk zelfs pepperspray gebruiken om hem tot bedaren te brengen. De man bleef zich fysiek verzetten tijdens zijn arrestatie en overbrenging naar het politiehuis. De agenten liepen lichte verwondingen op aan de ledematen en een radio, polshorloge en politie-uniform raakten beschadigd. De verdachte hield een lichte kwetsuur aan het gezicht over aan de feiten en ook zijn gsm en horloge liepen schade op.

04-09-18

Op zaterdag 1 september merkte een patrouille van PZ Tienen-Hoegaarden een verdachte man op die met een fiets aan de hand wandelde in de Gilainstraat in Tienen. De man had een kap over zijn hoofd en keerde zijn gezicht naar de muur toen de politiewagen hem passeerde. Hij moest het achterwiel van de slotvaste fiets optillen om vooruit te kunnen stappen. De ploeg hield de man tegen voor een controle. Hij zei dat hij de fiets van zijn broer aan het ziekenhuis was gaan ophalen. Even later bood de eigenaar van de fiets zich echter ook aan bij de politieploeg. De verdachte, een 45-jarige man die op de dool is, is gekend als veelpleger bij politie en parket. Het parket besloot hem onmiddellijk te dagvaarden in toepassing van het snelrecht. Hij zal begin oktober voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.

04-09-18

Het parket heeft gisteren een gerechtelijk onderzoek gevorderd naar aanleiding van een vechtpartij op het treinperron van het station van Aarschot op zondag 26 augustus rond 15.45u. Twee vrouwen en één man belaagden een minderjarige jongen die op de trein naar Leuven stond te wachten. De man gaf hem een duw en één van de vrouwen maakte een racistische opmerking. Ze bleven de 15-jarige jongen verbaal en fysiek uitdagen en er ontstond een gevecht waarbij de man de jongen op de sporen duwde. De jongen trok de man mee. Het gevecht ging verder op de sporen en ook de vrouwen mengden zich in de debatten. De oudere zus van het slachtoffer greep in om haar broer weer op het perron te helpen. Ze kreeg zelf ook enkele slagen. De drie aanvallers werden geïdentificeerd dankzij een filmpje dat de zus maakte van de feiten. De mannelijke verdachten een 35-jairge uit Aarschot, werd opgepakt in de toiletten van het station. Eén van de vrouwelijke verdachten, een 43-jarige vrouw uit Aarschot, bood zich ’s avonds zelf aan bij de politie. Beiden waren onder invloed van drank of drugs. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief. Beide verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De man werd aangehouden, en de vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden.

De derde verdachte, een 31-jarige vrouw uit Aarschot, werd deze ochtend gearresteerd en werd deze middag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Zij werd vrijgelaten.

29-08-18

 

Vorige week maandag, op 11 juni 2018, werd er overdag ingebroken in een woning in de Ruisbroekstraat in Bierbeek. Een getuige zag dat drie vrouwen uit een auto stapten die geparkeerd stond op de parking van een feestzaal in dezelfde straat en zich naar de woning begaven. Toen de bewoonster va het huis even later toekwam merkte ze dat het venster van de keuken was opengebroken en kwam ze oog in oog te staand met een onbekende vrouw. De vrouw begon luid te roepen en vluchtte uit het huis. De getuige zag drie vrouwen uit het huis weglopen in de richting van het achtergelegen bos. De politie van PZ Lubbeek hield onmiddellijk een intensieve zoektocht naar de dames. Ook ploegen van nabijgelegen politiezones en de politiehelikopter werden ingezet. De politie trof in het bos twee dames aan. Na leeftijdsonderzoek bleek het om een minderjarige en een meerderjarige te gaan. De minderjarige vrouw werd ter beschikking gesteld van het parket van Bergen. Tegen de meerderjarige verdachte vorderde het parket van Leuven een gerechtelijk onderzoek op verdenking van diefstal met braak en bendevorming.

18-06-18

Vanochtend, maandag 18 juni 2018, om 8.20u werd het Aldi-filiaal aan de J.P. Minckelersstraat in Leuven overvallen. Eén man kwam met de bromfiets of motorfiets toe aan de winkel en bedreigde op de parking meteen een vrachtwagenchauffeur die zijn vracht stond te lossen. De vrachtwagenchauffeur moest onder bedreiging van een vuurwapen mee de winkel binnengaan. Binnen was al één winkelbediende aanwezig. Ze moesten samen wachten op de aankomst van de winkelverantwoordelijke om de kluis te openen. Dit lukte echter niet. De dader kon wel een bedrag uit de kassa buit maken voor hij wegvluchtte met zijn brom- of motorfiets. De lokale recherche van politie Leuven, de federale gerechtelijke politie van Leuven en het labo gingen ter plaatse. Op dit moment is de politie volop aan het werk om de dader op te sporen.

18-06-18

De recherche van politiezone Demerdal-DSZ voert sinds dit voorjaar onderzoek naar een Nederlandse bende die in België panden huurde en er cannabisplantages in onderbracht. De bal ging aan het rollen toen de eigenaar van een huurhuis aan de Tessenderloseweg in Diest onraad rook. De man verwittigde  op 6 maart 2018 de politie omdat de huurders de ramen van zijn woning en aanpalende loods hadden afgeplakt, er extra elektrische bedrading hadden voorzien en er ’s nachts verdachte activiteiten werden waargenomen. Dezelfde dag onderschepte de politie twee broers met de Nederlandse nationaliteit die in een huurwagen naar de woning waren gekomen. In hun auto werd materiaal gevonden dat aan een cannabisplantage kon gelinkt worden. Bij een huiszoeking in de woning en de loods in Diest stootte de politie op een professionele plantage met ongeveer 1000 planten. Op 7 maart vorderde het parket een gerechtelijk onderzoek naar de teelt van cannabis en hield de onderzoeksrechter de twee Nederlandse broers van 30 en 33 jaar aan. Zij verbleven twee maanden in voorlopige hechtenis en werden midden mei vrijgelaten onder voorwaarden.

Verder onderzoek leidde de recherche naar twee andere Nederlanders die onder verschillende aliassen panden blijken te huren in onder andere Tessenderlo, Leuven, Kortenberg en Balen waar in de daaropvolgende weken verschillende huiszoekingen werden uitgevoerd. In een huis in Tessenderlo werd een plantage met ongeveer 500 planten gevonden. Op twee adressen in Kortenberg waren plantages met telkens ongeveer 1100 planten ondergebracht en op een adres in de Arthur De Greefstraat in Leuven vond de politie een plantage van ongeveer 1100 planten. In de Ossenberg in Balen werd tenslotte een plantage van ongeveer 460 cannabisplanten uitgebaat.

De vrouwelijke hoofdverdachte, een Nederlandse dame van 42 jaar, werd op 11 maart 2018 aangehouden door de onderzoeksrechter in Leuven nadat ze een dag eerder in Diest was opgedaagd. Eind april werd nog een 22-jarige Nederlander aangehouden die in verband kon gebracht worden met de plantage in Balen. Beiden verblijven nog in voorlopige hechtenis. Voor de mannelijke hoofdverdachte, een Nederlander van 63 jaar, is de overlevering uit Nederland gevraagd. De recherche van PZ Demerdal-DSZ zet het onderzoek voort onder leiding van de onderzoeksrechter.

08-06-18

Een 30-jarige vrouw uit Leuven  wordt er van verdacht haar eigen woning in de Ridderstraat in brand gestoken te hebben op dinsdagavond 5 juni. Rond 20u kwam er een oproep binnen bij de politie en hulpdiensten. Familie en buren van de vrouw waren al ter plaatse om de brand te proberen blussen. De twee kinderen van de vrouw, 11 en 5 jaar oud, en haar moeder waren op het ogenblik van de brand thuis. Zij konden ongedeerd ontkomen. De vrouw zelf was weggevlucht voor de brandweer en de politie toekwamen. Ze werd even later gearresteerd. De branddeskundige en het labo vonden minstens drie brandhaarden in het huis. De woning is onbewoonbaar door de grote schade die de vlammen veroorzaakten. De vrouw werd op woensdag 6 juni voor de onderzoeksrechter geleid. Ze werd aangehouden op verdenking van opzettelijke brandstichting. Ze ontkent.

08-06-18

330 kilogram cocaïne onderschept in haven Antwerpen

Afgelopen week werden twaalf verdachten gearresteerd en ondertussen onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de behandelend onderzoeksrechter.  Een dertiende verdachte werd aangehouden in de luchthaven van Schiphol en zal aan de Belgische autoriteiten overgeleverd worden. Een viertiende verdachte wordt actief internationaal opgespoord. De aanhoudingen kaderen in twee gelijklopende gerechtelijke onderzoeken inzake teelt van cannabis, invoer van verdovende middelen en lidmaatschap van een vereniging die drugsinbreuken pleegt.

 In het najaar van 2016 startte de federaal gerechtelijke politie van Leuven een doorgedreven onderzoek op een zaad- en tuinwinkel uit Tremelo die zowel via een webwinkel als via de winkel zelf op grootschalige schaal cannabisplantages faciliteerde. Op een professionele manier voorzagen zij diverse verdachten van teeltmaterialen en stelden zij contactpersonen ter beschikking met knowhow voor het opzetten, onderhouden en oogsten van cannabisplantages. De diverse betrokkenen werden geïdentificeerd en afgelopen maandag 14 mei ’18 gearresteerd tijdens een gecoördineerde actie in samenwerking met de hondensteun van de federale politie en de lokale politiezones BRT, Leuven, Heusden-Zolder en Haacht.

Gedurende het onderzoek naar de growshop uit Tremelo werden meerdere cannabisplantages ontdekt die gelinkt zijn aan de organisatie. Onder andere in Haacht en Herent werden maandag plantages ontmanteld van 870 en 650 planten. Bij de tussenkomst op 14 mei werden nog niet eerder gekende cannabisplantages en hoeveelheden gedroogde cannabis ontdekt, onder andere in Heusden-Zolder. Drie personen werden gearresteerd op 14 mei en ondertussen onder aanhoudingsmandaat geplaatst, namelijk de 35-jarige man uit Leuven die de growshop in Tremelo uitbaatte, een 30-jarige Nederlander uit Heusden-Zolder die in de shop werkte en samen met de uitbater cannabisplantages zou helpen opzetten en een 35-jarige man uit Haacht die thuis een cannabisplantage had opgezet. Op vrijdag 11 mei werd al een 28-jarige man uit Hoegaarden gearresteerd die via de uitbater van de growshop in contact zou worden gebracht met personen die een cannabisplantage willen opzetten en die hen bij het opzetten en uitbaten van de plantages helpt. Deze vier verdachten verschijnen vandaag voor de raadkamer. Drie verdachten vroegen uitstel tot de zitting van vrijdag 25 mei, één verdachte krijgt vandaag te horen of zijn hechtenis al dan niet gehandhaafd blijft.

Bij negen huiszoekingen in België en Nederland werd 35.500 euro cash geld, drie voertuigen en ICT-materiaal in beslag genomen. In Amsterdam werden ook nog waardevolle kunstobjecten in beslag genomen. De zaad- en tuinwinkel uit Tremelo werd gesloten en de aangetroffen materialen werden eveneens in beslag genomen.

Naar aanleiding van informatie die uit dit gerechtelijk onderzoek naar boven kwam, startte de FGP Leuven een onderzoek naar de invoer van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika naar de haven van Antwerpen. Een van de verdachten uit het onderzoek in Tremelo, de 28-jarige man uit Hoegaarden, vatte het plan op om samen met enkele Nederlanders uit Utrecht  een drugslijn op te zetten vanuit Latijns-Amerika naar Antwerpen. Via hun contacten zetten zij een samenwerking op met een Marokkaans-Albanese organisatie die er van verdacht wordt grote hoeveelheden cocaïne te smokkelen naar onder meer België en Nederland. De organisatie opereerde vanuit Antwerpen en onderhield contacten met een drugskartel uit Colombia. Dankzij een optimale samenwerking tussen de diverse federale politiediensten en punctuele bijstand van de Nederlandse politiediensten werd afgelopen weekend de organisatie ontmanteld.

 Op 11 en 12 mei 2018 werd er uiteindelijk gecoördineerd tussengekomen op deze Albanees – Marokkaanse organisatie met steun van de gespecialiseerde eenheden van de federale politie, de federale hondensteun, de federale gerechtelijke politie van Antwerpen en de lokale politie PZ Leuven en PZ Tienen-Hoegaarden.

Bij de actie in het havengebied van Antwerpen werd 330 kg cocaïne in beslag genomen. De illegale lading was verborgen in 15 dozen met bananen en heeft een bruto straatwaarde van 16 miljoen Euro. Ter plaatse werden 9 verdachten geïntercepteerd. Het gaat om de 28-jarige man uit Hoegaarden waarvan eerder sprake. Verder gaat het om een Albanese man van 37 jaar uit Nijlen die een leidende rol in de organisatie zou hebben, Albanezen van 23 jaar en 26 jaar zonder adres in België en verschillende mannen van Marokkaanse origine: een 45-jarige uit Antwerpen, een 34-jarige en een 32-jarige uit Utrecht, een 29-jarige uit Wommelgem en een 28-jarige uit Zwijndrecht. De acht verdachten van Albanese en Marokkaanse origine verschenen dinsdag 15 mei voor de raadkamer. De hechtenis van drie verdachten werd voor een maand gehandhaafd, vijf anderen kregen uitstel tot de zitting van de raadkamer  op dinsdag 22 mei.

Tijdens de actie werd 18 500 Euro cash geld, valse documenten en zes voertuigen in beslag genomen.  Vier van de zes voertuigen waren voorzien van vernuftig verborgen bergruimtes waarmee de cocaïne zou vervoerd worden naar Nederland.

Navolgende huiszoekingen in beide gerechtelijke onderzoeken vonden plaats in het Antwerpse Nijlen, Wommelgem en Zwijndrecht en in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden en Leuven. Ook in Nederland vonden huiszoekingen plaats.

Het succesvolle onderzoek is te danken aan de professionele inzet en samenwerking tussen FGP Leuven, de gespecialiseerde eenheden van de Federale Politie (DSU) en FGP Antwerpen. Het onderzoek zal worden verder gezet door FGP Leuven.

 

 

 

18-05-18

Rond 14.30u op woensdagmiddag 18 brak er brand uit in een loods aan de André Emondstraat in Wilsele. De loods waarin oud medisch materiaal lag opgeslagen, brandde volledig uit. De brand veroorzaakte een grote rookpluim waardoor bewoners van huizen in de wijde omtrek hun ramen en deuren gesloten moesten houden. Het parket stapte ter plaatse af en stelde het labo en een branddeskundige aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Volgens hun eerste bevindingen werd de brand aangestoken. De recherche van politie Leuven onderzoekt de zaak.

19-04-18

Op zondag 15 april merkte het personeel van het Krëfel-filiaal aan het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge een man en een vrouw op die zich verdacht gedroegen. Het personeel herkende het tweetal ook als de verdachten van een winkeldiefstal op 8 april. Die dag maakten dieven elektronicaproducten ter waarde van €1000 buit. De 34-jarige man uit Ans en zijn 24-jarige echtgenote uit Anderlecht ontkennen dat zij iets met de winkeldiefstallen te maken hebben. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek voor de poging tot diefstal op 15 april en de diefstal op 8 april. De recherche van zone Hageland onderzoekt of de twee nog voor andere feiten in aanmerking komen. De man en de vrouw  werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

19-04-18

Op zaterdag 14 april rond 21 uur werd een 30-jarige man uit Beringen betrapt op een werf op de Molenberg in Diest. De auto van de man was al eerder door een getuige in de buurt van deze plaats gezien. Op enkele werven in de buurt werden in de afgelopen maanden verschillende diefstallen gepleegd. Er werd steeds werkmateriaal en grote hoeveelheden brandstof gestolen. In de auto van de 30-jarige werd zaterdag werkmateriaal en lopers van werfvoertuigen aangetroffen. De auto rook ook heel erg naar mazout. Bij een huiszoeking op het adres van de man in Beringen werden meer dan tien bidons met brandstoffen en oliën gevonden. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar drie feiten van werfdiefstallen en één poging tot diefstal in de periode van eind februari 2018 tot 14 april 2018. De 30-jarige verdachte werd op 16 april voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden

19-04-18

Op zondag 25 maart rond 17 uur merkten veiligheidsagenten van het spoor verdachte gedragingen op in het station van Leuven. Een man werd gesignaleerd met verschillende fietsen terwijl hij rondreed op de perrons. De spoorwegpolitie onderschepte de man op perron 4. Hij zou op verschillende plaatsen in het station vijf fietsen verstopt hebben die hij mee op de trein naar Brussel wilde nemen. De fietsen waren gestolen in het station. De 24-jarige Molenbekenaar bekende de diefstallen. Het parket dagvaardde de man onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. De verdachte zal in juni voor de correctionele rechtbank verschijnen.

26-03-18

De onderzoeksrechter heeft op vrijdag 16 maart en zaterdag 17 maart vier personen aangehouden die er van verdacht worden drugs in de gevangenis te hebben binnengebracht. Minstens vier gevangenen werden onwel nadat ze van het flesje dronken.

Op zondag 4 maart rond 16 uur werd een flesje met een doorzichtige vloeistof over de muren gegooid van gevangenis Leuven-Hulp in de Maria-Theresiastraat in Leuven. Het flesje werd meteen onderschept door een vijftiental gevangenen. Enkele gedetineerden dronken van het goedje waarna zeker vier mannen snel onwel werden. Eén gevangene, een man van 35 jaar die in voorhechtenis zat, werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij mocht dezelfde avond het ziekenhuis weer verlaten. Het toxicologische onderzoek is nog niet afgerond maar volgens alle verklaringen bevatte het flesje GHB.

Uit verder onderzoek bleek dat één van de gevangenen, een 29-jarige uit Leuven, aan een vriend buiten de gevangenis had gevraagd om hem GHB te bezorgen. De drugs zou nog in het huis van zijn ouders liggen. De vriend, een 41-jarige uit Leuven, ging het flesje ophalen bij de ouders van de gedetineerde. Hij zou er zelf nog een hoeveelheid speed rond gebonden hebben. De man gooide het flesje over de gevangenismuur. De veertiger werd herkend op de camerabeelden van de gevangenis en door een getuige. Hij gaf dit ook zelf toe. De man is aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van het afleveren van verboden middelen.

De 29-jarige gedetineerde die inmiddels vrij was onder voorwaarden in een andere zaak, werd op vrijdag 16 maart opnieuw gearresteerd op verdenking van deze feiten. Hij nam vlak voor zijn arrestatie een hoge dosis drugs in en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De man verblijft inmiddels ook opnieuw in de gevangenis. Ook zijn ouders werden opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van het afleveren van verboden middelen.

Morgen verschijnen de vier aangehoudenen voor de raadkamer.

19-03-18

Op dinsdag 13 maart zag de uitbater van supermarkt Spar in de Diestsestraat in Leuven dat een man een stuk zeep wilde stelen. De twintiger bekende dit meteen. Toen de winkelier de politie er wilde bijhalen, verstopte de verdachte een breekmes en een kniptang. Hij bleek uiteindelijk nog veel meer spullen op zak te hebben die gestolen leken te zijn in verschillende winkels. Het ging onder meer over twee flessen whisky, jassen, een jeansbroek en een smartphone.

Dezelfde verdachte werd ook herkend op camerabeelden van diefstallen in Inno en De Witte Duif op zaterdag 10 maart.

De twintiger die gekend is onder verschillende aliassen en geen gekende woonst in België heeft, werd op woensdag 14 maart voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Zij plaatste hem onder aanhoudingsmandaat onder verdenking van winkeldiefstallen. De lokale recherche van politie Leuven voert het onderzoek.

15-03-18

Een hoogbejaarde dame die in de Keistraat in Bertem woont, is op vrijdag 9 maart het slachtoffer geworden van mannen die met een list haar woning binnendrongen en het huis doorzochten. Eerst belde een man aan die zich uitgaf als man van de watermaatschappij. De vrouw en haar poetsvrouw lieten de man binnen en wezen hem de weg naar de watermeter. Even later belden twee Franstalige mannen aan die gekleed waren in politie-uniform. Zij zeiden dat de vrouw bestolen werd en dat ze graag binnenkwamen om het huis te controleren. De poetsvrouw en het slachtoffer roken onraad, zeker toen de agenten aandrongen om de kluis in huis te openen. Toen de gealarmeerde tuinman het huis binnen kwam, verlieten de drie mannen de woning. Boven bleek een slaapkamer volledig doorzocht te zijn. Op het eerste zicht bleek er niets gestolen te zijn. Van de drie mannen is voorlopig geen spoor.

13-03-18

De winkeldetective van warenhuis Inno in de Diestsestraat in Leuven betrapte op zaterdag 10 maart een man die twee flesjes parfum had gestolen. De man had de flesjes verstopt in zijn schoudertas en was buiten gelopen zonder te betalen. De detective hield de man tegen op straat. Hij moest de 18-jarige die geen adres heeft in België, tegen de grond werken. De verdachte had ook nog een jeansbroek bij ter waarde van €300 die gestolen bleek te zijn in een kledingzaak in de Parijsstraat. Camerabeelden maakten duidelijk dat de man ook in aanmerking komt voor deze diefstal. Het parket dagvaardde hem onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij zal in april voor de rechter verschijnen. Zijn kompaan, die er ook van verdacht wordt een jeansbroek en parfum gestolen te hebben, kon ontkomen.

13-03-18

De voorbije weken heeft de lokale recherche van politie Tienen zes mannen tussen 44 jaar en 24 jaar opgepakt die verdacht worden van cannabisteelt.  Twee cannabisplantages, één te Tienen en één te Meise, werden opgedoekt.

De drugsrecherche werd in november 2017 via de wijkwerking ingelicht over een verdachte toestand aan een woning in de Wijngaardestraat te Tienen.  Zo zouden er regelmatig personen langskomen die witte zakken en bidons uitladen, was er vaak activiteit aan de achterzijde van de woning en was er een zoemend geluid te horen. 

Het parket van Leuven vorderde de onderzoeksrechter voor het verdere onderzoek te verrichten; dit leidde op 31 januari 2018 tot een inval in de woning.  Er werd vastgesteld dat er een cannabisplantage in bedrijf was die vijf kweekruimtes en een droogkamer omvatte.  Niet minder dan 2100 cannabisplanten en ruim 3,5 kg geoogste cannabis werden aangetroffen.  Drie Albanezen die aan het werk waren in de plantage en een Belg van Albanese origine werden ter plaatse gearresteerd.  Tijdens de vaststellingen van de politie kwam nog een vijfde man ter plaatse toe.  Ook hij werd gearresteerd.  De man, die in Meise woont, ontkende alle betrokkenheid.  Bij een huiszoeking in zijn woning en domein te Meise troffen de speurders opnieuw een Albanese man aan die bezig was om cannabisplanten te vernietigen.  In de hoeve werd opnieuw een cannabisplantage met een geschatte capaciteit van een tweeduizendtal planten aangetroffen.  De plantage omvatte 8 kweekruimtes waarvan de helft al volledig opgeruimd was.  375 cannabisplanten konden nog worden in beslag genomen.

Op beide locaties bleek op illegale wijze stroom afgetakt om de cannabisplantages van elektriciteit te voorzien.

De zes verdachten werden door de Leuvense onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst op verdenking van bezit, verkoop en vervaardiging van verdovende middelen in vereniging en elektriciteitsdiefstal.  De raadkamer handhaafde hun voorlopige hechtenis

23-02-18

De onderzoeksrechter heeft een man en een vrouw aangehouden die verdacht worden van verschillende winkeldiefstallen in supermarkten. Het tweetal werd gearresteerd op dinsdag 6 februari ’18 toen ze betrapt werden bij een winkeldiefstal in de Delhaize in de Pastorijweg in Leuven. Rond de middag kwamen de twee de winkel binnen. De vrouw begaf zich naar de afdeling cosmetica en verstopte verschillende goederen in haar handtas. De man stond op de uitkijk. De winkeluitbaatster had de diefstal in de gaten. Ze hield de vrouw tegen toen ze de winkel verliet. De man werd tegengehouden aan de kassa waar hij enkele spullen afrekende. De verdachten hadden drie autosleutels op zak. Eén auto werd teruggevonden in de omgeving van de winkel. In de auto lag een sportzak vol met cosmetica-artikelen die vermoedelijk gestolen waren. In de GPS van de wagen waren verschillende adressen van grootwarenhuizen opgeslagen. Het parket vorderde de onderzoeksrechter. De 39-jarige Spaanse vrouw en de 38-jarige Roemeense man werden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en bendevorming.

09-02-18

Om 02.55u vannacht werd de politie opgeroepen naar aanleiding van een inbraakalarm in warenhuis Aldi in de Blandenstraat in Haasrode. Ter plaatse bleek dat een muur van het kantoorgebouw van de Aldi omver was gereden of getrokken door een vrachtwagen. De vrachtwagen werd vermoedelijk gestolen door de daders. Onder het puin van de omvergevallen muur werd het lichaam van een man gevonden. Het was duidelijk dat de persoon was overleden. Over zijn identiteit is nog niets bekend. Op dit moment wordt het kantoorgebouw gestut en pas daarna zal het lichaam geborgen worden. In de omgeving van de feiten werd een verdacht voertuig tegengehouden. De inzittenden zijn op de vlucht geslagen. Er is een zoekactie met speurhonden georganiseerd maar voorlopig heeft deze nog niets opgeleverd. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of deze gevluchte personen betrokken zouden zijn bij de feiten. Het parket vorderde de onderzoeksrechter. Verschillende lokale politiezones, het afstappingsteam van de federale gerechtelijke politie van Leuven, het labo en de wetsarts zijn ter plaatse gekomen om onderzoek ter verrichten.

06-02-18

Op woensdagavond 31 januari rond 21 uur overvielen twee mannen een 27-jarige vrouw op de Naamsesteenweg, in de buurt van het station van Heverlee. De vrouw merkte dat ze achtervolgd werd door twee mannen. Toen ze het zebrapad aan het station wou oversteken, werd de vrouw omver geduwd door één van de mannen. Hij trok haar weer recht en bedreigde haar met een mes. De man nam de gsm van de vrouw af en eiste geld. De vrouw vroeg haar gsm terug maar gaf in de plaats enkele honderden euro’s cash. Een toevallige passant joeg de overvallers weg en ontfermde zich over de vrouw.

Een halfuurtje later wilden vermoedelijk dezelfde mannen nog een slachtoffer maken. Ze bedreigden een 26-jarige vrouw die aan het wandelen was in de Hoveniersdreef in Leuven. Eén man toonde een mes en eiste de gsm van de vrouw. Toen de vrouw duidelijk maakte dat ze haar gsm niet bij had, liepen de overvallers weg. De vrouw verwittigde een buurman en de politie. Dankzij de goede persoonsbeschrijving die het slachtoffer gaf, kon de politie van Leuven snel twee verdachten arresteren in de buurt van de feiten. Het gaat om twee mannen van 22 jaar en 25 jaar die illegaal in België verblijven. Het parket vorderde de onderzoeksrechter. Beide verdachten werden aangehouden.

02-02-18

De politie van Aarschot merkte op donderdag 1 februari ’18 op de Westelijke Ring in Aarschot een autobestuurder op die er een erg onverantwoorde rijstijl op na hield. De politie maande de man aan om te stoppen maar hij negeerde dit bevel. Na een korte achtervolging werd de man klemgereden in de Soelstraat in Aarschot. De autobestuurder weigerde uit zijn auto te stappen en omzeilde de politie alsnog door rakelings langs de politieauto te rijden. In de Dreef in Begijnendijk kon de politie hem uiteindelijk toch laten stoppen. De 60-jarige man uit Heist-op-den-Berg gedroeg zich verbaal en fysiek weerspannig naar de agenten en weigerde mee te werken. Het parket  dagvaardde de man meteen in toepassing van het snelrecht. Hij moet zich begin maart voor de rechter verantwoorden voor weerspannigheid. Het parket trok ook het rijbewijs van de man onmiddellijk in voor vijftien dagen omwille van zijn gevaarlijke rijstijl.

02-02-18

In het kader van de actie ‘Nightvision’ in de nacht van zaterdag op zondag 21 januari betrapten politieagenten van de zone Leuven een 22-jarige man uit Leuven die in een café op de Oude Markt een joint aan het rollen was. De man werd gecontroleerd en bleek grote hoeveelheden drugs op zak te hebben. Het ging onder meer over 26 XTC-pillen en verschillende grammen speed, MDMA, ketamine en marihuana. De man had ook een weegschaaltje op zak. Bij een huiszoeking in zijn woning ontdekte de politie bijna een kilogram marihuana, meer dan 500 XTC-pillen, meer dan 200 gram hasj en kleinere hoeveelheden MDMA, ketamine, LSD en heroïne. De politie trof bovendien een aanzienlijke som cash geld en verschillende verboden wapens zoals knotsen, messen, een stootdolk en kraaienpoten aan. De 22-jarige Leuvenaar werd op maandag 22 januari voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden.

De politie van Leuven voerde op maandag 22 januari ’18 in de namiddag een anti-overlastcontrole uit in de omgeving van Sint-Maartensdal in Leuven. In één appartement trof de politie 85 gram cannabis aan die vermoedelijk bestemd was voor verkoop. De bewoner van het appartement, een man van 22 jaar, werd voor de onderzoeksrechter geleid. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden.

01-02-18

Glabbeek – Twee aanhoudingen na vondst cannabisplantage

Op donderdag 10 augustus werden twee Nederlanders van Turkse origine voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. De twee mannen van 40 jaar en 28 jaar werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het tweetal werd op woensdag  9 augustus  gearresteerd bij een huiszoeking in een woning in de Kapelstraat in Glabbeek. Bij de huiszoeking in en rond het huis werd een aanzienlijk aantal cannabisplanten teruggevonden. De recherche van zone Hageland voert het verdere onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter.

 

10-08-17

Glabbeek – Twee aanhoudingen na vondst cannabisplantage

Op donderdag 10 augustus werden twee Nederlanders van Turkse origine voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. De twee mannen van 40 jaar en 28 jaar werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het tweetal werd op woensdag  9 augustus  gearresteerd bij een huiszoeking in een woning in de Kapelstraat in Glabbeek. Bij de huiszoeking in en rond het huis werd een aanzienlijk aantal cannabisplanten teruggevonden. De recherche van zone Hageland voert het verdere onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter.

 

10-08-17

Leuven – Inbrekers dringen via dak binnen in tankstation

Inbrekers zijn vannacht, maandag 7 augustus 2017, rond 3.30u binnengedrongen in een tankstation op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. De daders klommen op het dak via opeengestapelde paletten. Ze maakten een gat in de dakbekleding en raakten op die manier binnen in het gebouw. De daders gingen aan de haal met een lade van de kassa en met sigaretten. Het precieze nadeel is nog niet gekend. Hoewel de politie snel ter plaatse was doordat het rook- en geluidsalarm werd geactiveerd, konden de inbrekers ontkomen. Het parket stelde het labo aan om sporen op te nemen. De lokale recherche van PZ Leuven voert het onderzoek.

 

07-08-17

Leuven – Inbrekers dringen via dak binnen in tankstation

Inbrekers zijn vannacht, maandag 7 augustus 2017, rond 3.30u binnengedrongen in een tankstation op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. De daders klommen op het dak via opeengestapelde paletten. Ze maakten een gat in de dakbekleding en raakten op die manier binnen in het gebouw. De daders gingen aan de haal met een lade van de kassa en met sigaretten. Het precieze nadeel is nog niet gekend. Hoewel de politie snel ter plaatse was doordat het rook- en geluidsalarm werd geactiveerd, konden de inbrekers ontkomen. Het parket stelde het labo aan om sporen op te nemen. De lokale recherche van PZ Leuven voert het onderzoek.

 

07-08-17