Grootschalige actie tegen criminele witwasorganisatie

Dinsdag 28/9/21 werd een grootschalige actie gehouden in een onderzoek naar een criminele organisatie, die verdacht wordt van het witwassen van miljoenen euro’s. 6 verdachten werden gearresteerd en worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Eind 2019 werd door het parket Halle-Vilvoorde een onderzoek gestart naar aanleiding van verschillende intercepties van geldkoeriers op de luchthaven van Zaventem vanaf september 2019. Deze koeriers betroffen Belgen en Duitsers van Turkse origine, die grote hoeveelheden Euro’s en Britse Ponden van Zaventem naar Istanbul probeerden te vervoeren, maar door de douane werden betrapt en tegengehouden. Het cash geld werd telkens in beslag genomen op verdenking van witwassen.

De douane merkte op dat men steeds dezelfde werkwijze hanteerde: grote hoeveelheden Britse ponden (ongeveer 150.000 pond) werden verpakt in linnen zakken en via geldkoeriers van Turkse origine via de luchthaven vervoerd naar Istanbul. In totaal werden er zo in een eerste periode (september 2019 – januari 2020) 5 personen bij vertrek tegengehouden met cash gelden, voor een totaal bedrag van 785.615 pond. Gelet op de opvallende gelijkenis tussen deze verschillende feiten, werd er een onderzoek naar een mogelijke “criminele organisatie” geopend. In juli 2020 werd vervolgens nog een persoon tegengehouden met 150.000 pond, deze keer verpakt in plastieken zakken.

De eerste onderzoeksresultaten toonden aan dat dit vermoedelijk geldkoeriers betrof die deel uitmaakten van een witwasorganisatie die internationaal actief is, vanuit Brussel geleid wordt en voornamelijk bestaat uit Belgische onderdanen van Turkse origine.

Er werd daarom door het parket begin 2020 een onderzoeksrechter gevorderd. Intensief onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde, in samenwerking met Europol en politiediensten uit verschillende Europese landen, heeft concrete aanwijzingen opgeleverd van een uitgebreid en georganiseerd witwascircuit, beheerd door de geviseerde criminele organisatie. Deze organisatie lijkt professioneel gestructureerd en wordt ervan verdacht diensten aan te bieden ten voordele van personen, ondernemingen en criminele organisaties uit verschillende Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje, met het oog op het witwassen van gelden van illegale oorsprong. Vermoedelijk komen deze gelden voort uit o.a. de illegale handel in drugs, namaakgoederen en tabak. De organisatie wordt ervan verdacht in te staan voor de inzameling van de cash gelden in bovenvermelde landen, waarna ze witgewassen worden en/of overgebracht worden naar het buitenland, alsook het leveren van cash geld aan personen en ondernemingen in België.

Uit het onderzoek zou blijken dat op deze manier in de periode van januari 2017 tot en met juli 2021 voor minstens € 18 000 000,00 witgewassen werd door de organisatie, ten gunste van een honderdvijftigtal “klanten”.

De onderzoeksrechter heeft op 28/09/2021 in totaal 19 huiszoekingen laten uitvoeren met het oog op de inbeslagname van gelden die vermoed worden een criminele oorsprong te hebben, van documenten, wederrechtelijk verkregen vermogensvoordelen en andere bewijselementen. Het gaat om huiszoekingen in Brussel, Gent en Zele bij leden en “klanten” van de criminele organisatie, op de maatschappelijke zetels van de witwasvennootschappen die ze gebruikt en in een bankkluis van een lid van de organisatie.

Tijdens deze huiszoekingen werden diverse bewijselementen in beslag genomen (diverse documenten, 7 geldtelmachines, een groot aantal GSM’s en computers, etc.). Daarnaast werden 8 luxehorloges van het merk ROLEX en PATEK PHILIPPE en € 18 995,00 in contanten in beslag genomen, tientallen bankrekeningen van natuurlijke – en rechtspersonen bevroren en werden er 2 personenwagens en 1 motorfiets in beslag genomen en gerechtelijk getakeld. De onderzoeksrechter heeft eveneens beslist om 6 leden van de witwasorganisatie van hun vrijheid te beroven. Deze personen werden verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie en zullen vandaag voorgeleid worden voor de Onderzoeksrechter die zal beslissen over hun eventuele aanhouding of vrijlating. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. Vijf van hen zijn afkomstig uit Brussel en een persoon is afkomstig uit Zele.

De Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde kreeg hiervoor bijstand van hun collega’s uit Brussel en Gent, de speciale eenheden (DSU), hondengeleiders, een team van de scheepvaartpolitie gespecialiseerd in het opsporen van verborgen ruimtes en Europol.

Alle relevante informatie met betrekking tot buitenlandse leveranciers van cash geld en “klanten” van de witwasorganisatie werd gedeeld met Europol en de politiediensten in de betrokken landen. Op basis van deze informatie zal verder onderzoek gebeuren in deze landen.

Tegen de ondernemingen in België die cash geld ontvingen, zal er een afzonderlijk onderzoek worden gestart, wanneer er aanwijzingen bestaan dat deze weet hadden van de clandestiene herkomst van het geld of wanneer blijkt dat dit geld door hen gebruikt werd voor illegale doeleinden, zoals de betaling van niet-ingeschreven personeelsleden.