Hoe kan je jouw online privacy beschermen?

Ieder jaar staat 28 januari in het teken van privacy tijdens de Europese Dag van de Privacy. Een dag waarop wordt stilgestaan bij jouw online privacy, hoe je die verder kan verbeteren en ervoor kan zorgen dat jouw gegevens veilig zijn.  

 

Wist je dat… 

Het College van procureurs-generaal in 2000 verschillende expertisenetwerken heeft opgericht? Die netwerken zijn gespecialiseerd in een bepaalde materie. Sinds kort bestaat er ook een expertisenetwerk ‘gegevensbescherming’ dat bevoegd is voor de bescherming van persoonsgegevens. 

 

Enkele nuttige tips van Safeonweb die helpen om jouw online privacy te verbeteren: 

 

1. Bescherm je accounts 

Tweestapsverificatie  

Je online (sociale media) accounts kan je best beschermen met tweestapsverificatie. Tweestapsverificatie of Two Factor Authentification (2FA) werkt een beetje als een dubbel slot. Je gebruikt zowel iets dat je weet (zoals je wachtwoord), dat je hebt (zoals een smartphone) of dat je bent (zoals je vingerafdruk). 

Bij de eerste stap log je in op je account (bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Google, Microsoft…). Bij de tweede stap stuurt die account een code naar jouw GSM die je moet invullen om toegang te krijgen tot je account of moet je de toegang bevestigen door je vingerafdruk te gebruiken. 

Tweestapsverificatie is een eenvoudige en veilige manier om je online (sociale media) accounts te beschermen. Schakel het overal in waar mogelijk. 

 

Gebruik verschillende, lange wachtwoorden en hou ze geheim

Gebruik voor je belangrijke accounts, zoals je e-mail en je profielen op social media lange en verschillende wachtwoorden, in combinatie met tweestapsverificatie. 

 

2. Beveilig je smartphone in 5 stappen 

Een goede beveiliging van smartphone, tablet en laptop is nodig om cybercriminelen of andere indringers buiten te houden. 

  • Download enkel apps uit officiële app winkels 

Installeer nooit een app van een bron die je niet kent. Gebruik enkel veilige applicaties en programma’s van een betrouwbare app store (bijvoorbeeld: Google Play, App Store) of van een officiële verkoper (bijvoorbeeld: Samsung, Amazon…). 

  • Kijk uit voor verdachte berichten 

Wees altijd heel voorzichtig wanneer je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een minder veilige of gevaarlijke app werkt, of zelfs een virus installeert.  

  • Negeer veiligheidswaarschuwingen niet 

Krijg je een waarschuwing dat je een onveilige app wil installeren? Stop onmiddellijk met het installeren van de app.  

  • Geef alleen minimale toegang aan apps 

Als je een app installeert, wordt er vaak toegang gevraagd tot andere gegevens zoals je foto’s of je locatie. Geef enkel toestemming wanneer dat nuttig is voor het gebruik van de app. Een rekenmachine-app heeft geen toegang nodig tot je contacten, foto’s of locatie.  

  • Zorg dat je smartphone en apps steeds up-to-date zijn  

Krijg je de vraag om updates uit te voeren? Doe het zo snel mogelijk!  

 

3. Scan je computer 

Het is cruciaal om een virusscanner te installeren. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. Het zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. 

Een virusscanner kies je in de eerste plaats door de kwaliteit en de functionaliteit ervan te vergelijken. Kies in elk geval voor een virusscanner die actief wordt telkens je een bestand opent, op een link klikt en ook wanneer je er expliciet om vraagt. 

 

4. Maak back-ups 

Met een back-up maak je een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou. Bij een virus, diefstal, verlies of technische problemen kan je het hele systeem opnieuw (laten) installeren en je gegevens terugplaatsen.  

  • Maak een back-up van de bestanden die belangrijk zijn voor jou. Dit kunnen bestanden op je computer of laptop zijn, maar denk ook aan bijvoorbeeld foto’s op je GSM. 
  • Zorg dat er voldoende ‘afstand’ is tussen je bestanden en de back-up. Koppel je back-up minstens los van je computer. Een back-up in de cloud is een goede keuze omdat die voor afstand zorgt. 
  • Maak liefst meerdere back-ups (bijvoorbeeld één in de cloud en één op een externe harde schijf). 
  • Test je back-up. Kan je hem eenvoudig en kosteloos terug plaatsen? 

 

Bron: Safeonweb 

 

>> Hoe veilig ben jij? Doe de test op de website van Safeonweb

>> Benieuwd hoe cybercriminelen te werk gaan? Lees het interview met magistraat Robrecht De Keersmaecker

Ander Artikel