Nationale actie 'afleiding achter het stuur'

Van 1 mei tot en met 30 juni 2022 kregen alle politiezones van het arrondissement Halle-Vilvoorde de toelating van de procureur des Konings, om het rijbewijs onmiddellijk in te trekken voor een duur van 8 dagen, wanneer een bestuurder wordt betrapt op het gebruiken van een mobiele telefoon of ander elektronisch scherm achter het stuur. Deze actie werd erg positief onthaald en leverde mooie resultaten op.

 

Dit jaar loopt een nieuwe nationale actie ‘afleiding in het verkeer’. Op initiatief van de politie en met de steun van het parket Halle-Vilvoorde zal er op 24 en 25 mei extra gecontroleerd worden op het gebruik van gsmtoestellen achter het stuur. Chauffeurs die al rijdend betrapt worden op het gebruik van hun gsm achter het stuur en/of zich hierdoor schuldig maken aan verkeersonveilig gedrag riskeren een onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs voor een periode van acht dagen. Dit geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers en gebruikers van (e-)steps, monowheels en dergelijke.

 

De bestuurders van wie de rijbewijzen onmiddellijk worden ingetrokken, zullen zich in de maand september moeten verantwoorden voor de politierechtbanken van Vilvoorde en Halle.  Zij riskeren een geldboete van 240 tot 4.000 EUR en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar.

 

De laatste jaren is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen.  VIAS geeft hierover volgende cijfers mee: “De meest voorzichtige schattingen gaan ervan uit dat 5% van alle verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft, te wijten zijn aan het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Dat zorgt dus jaarlijks voor minstens dertig doden en 2.500 gewonden in ons land.”    (Bron: https://www.vias.be/nl/newsroom/driekwart-van-de-belgen-stoort-zich-aan… 

Ander Artikel