Persbericht

Er werd recent een opsporingsbericht geplaatst op de website van de federale politie[1] om eventuele slachtoffers van diefstallen met geweld of braak op te sporen.

Dit bericht is gerelateerd aan enkele lopende opsporingsonderzoeken waarin juweliers van eenzelfde wijk in Brussel verdacht worden van het aankopen van juwelen die afkomstig zijn van diefstallen met geweld (bijvoorbeeld halskettingdiefstal op straat) of braak (inbraak) met het oog op doorverkoop. In dit verband willen we erop wijzen dat het constitutief element van kennis van de strafbare herkomst van een voorwerp vereist is bij het misdrijf van heling. Deze kennis kan worden afgeleid uit alle feitelijke omstandigheden die de achterdocht zouden moeten opwekken van de persoon die het voorwerp in bezit neemt, in dit geval een juwelier aan wie juwelen worden aangeboden.

Het parket van Brussel wil met dit soort onderzoeken de strijd aangaan tegen inbraken en juwelendiefstallen op straat door de circuits droog te leggen waarin gestolen voorwerpen worden verhandeld.

Personen die een juweel herkennen op de foto’s van het opsporingsbericht worden verzocht contact op te nemen met de dienst VIRTUS van de lokale politie van de zone Zuid (PZ Zuid) via het e-mailadres virtus@polbrumidi.be of via het telefoonnummer 02 559 80 96 tussen 8.00 u en 21.00 u.

Het doel is om de juwelen terug te bezorgen aan hun eigenaars en de helers te vervolgen.

Pierre GEERINCKX - Woordvoerder