Persbericht

Op 26 december 2016 werden de hulpdiensten verwittigd voor een kind dat het bewustzijn zou zijn verloren. Omstreeks 20u treffen de hulpdiensten een bewusteloos, onderkoeld jongetje aan. Het is ook meteen duidelijk dat de jongen van 6 duidelijke tekenen vertoont van zware ondervoeding. Zijn tweelingzusje is eveneens aanwezig in het appartement, net als de moeder van de kinderen en stiefvader.

Vandaag is de jongen nog steeds gehospitaliseerd en verkeert hij nog in zeer kritieke toestand. Zijn zus heeft eveneens medische zorgen nodig en is ook opgenomen in het ziekenhuis. Beide kinderen vertonen tekenen van mishandeling en ondervoeding.

De moeder en de stiefvader werden door de lokale recherche van de zone Noord verhoord en van hun vrijheid beroofd. De onderzoeksrechter heeft hen beiden op 27 december 2016 onder aanhoudingsmandaat geplaatst en in verdenking gesteld van het folteren van minderjarigen door hun ouders of een persoon die gezag over hen heeft. De stiefvader bekent de feiten, de moeder schijnt de realiteit niet onder ogen te kunnen zien, maar ontkent de feiten op zich niet. Beide inverdenkinggestelden schijnen zich geen rekenschap te geven van de ernst van de feiten.

Voor beide kinderen werd een jeugdrechter gevorderd, de jeugdrechter heeft de plaatsing van de kinderen in het ziekenhuis bevestigd.

De stiefvader is ingeschreven in Sint-Joost-ten-node (°1995). De moeder en de kinderen zijn niet ingeschreven in België (°1985).

In het belang van het lopend gerechtelijk onderzoek beperken we de communicatie tot dit persbericht.

Gelet op de bijzondere kwetsbaarheid van de slachtoffers, vragen wij hun privacy maximaal te respecteren.

Ine VAN WYMERSCH - Woordvoerder