Persbericht

Feiten: verdachte handelingen

Datum en plaats: 02.03.2017 omstreeks 14.00 u, Hallepoort, Sint-Gillis

Verdachte: M.A., ‰, °1989, gekend

Op donderdag 02.03.2017 omstreeks 14.00 u heeft de lokale politie van de zone Brussel Zuid een voertuig gecontroleerd dat net door een rood licht was gereden ter hoogte van de Hallepoort. Bij controle van dit voertuig hebben de politiemensen vastgesteld dat er zich twee gasflessen in het voertuig bevonden. Ze hebben de bestuurder van zijn vrijheid beroofd.

Het parket van Brussel werd ingelicht over de feiten. Om geen enkel risico te nemen, werd er een veiligheidsperimeter ingesteld en werd de tussenkomst van de DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) van het leger gevorderd. De ontmijningsdienst heeft vastgesteld dat het om één volle en één lege gasfles ging. Er werd geen ontstekingsmechanisme aangetroffen in de wagen.

De bestuurder van het voertuig, M. A., is gekend bij het gerecht. Hij werd in 2016 door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar wegens het deelnemen aan de activiteiten van een terroristische groep. Gezien het profiel van de betrokkene en de context van zijn aanhouding, is het parket van Brussel een vooronderzoek gestart. Alle nuttige verificaties en opdrachten worden uitgevoerd om zeker te zijn over zijn motieven. De man verklaart dat de gasflessen bestemd waren voor huishoudelijk gebruik. De eerste elementen van het onderzoek bevestigen zijn verklaring. Er worden echter nog een aantal zaken geverifieerd.

M. A. is momenteel nog steeds beroofd van zijn vrijheid. Er zal hierover een beslissing worden genomen in de loop van de namiddag. Het parket zal een persbericht verspreiden van zodra deze beslissing gekend is.

Denis GOEMAN, Ine VAN WYMERSCH - Woordvoerders