Persbericht

Zondag 14 februari 2016 heeft de lokale politie Brussel NOORD het lichaam van een jongen van bijna 9 ontdekt in Schaerbeek.

In de huidige stand van het onderzoek kan het parket bevestigen dat de feiten zich vermoedelijk als volgt hebben voorgedaan:

Op vrijdag 12 februari 2016 werd er een politiepatrouille opgeroepen om zich naar de gezinswoning te begeven, alwaar de moeder zou te kampen hebben met psychische problemen.

Y.M., 33 jaar is moeder van twee zonen, M. 11 jaar en I. van bijna 9 jaar. Eens ter plaatse moet de familie vaststellen dat de situatie niet onrustwekkend is, in die zin dat moeder  rustig was en de twee kinderen in goede gezondheid verkeren. Niets wees erop dat er zich die nacht een gezinsdrama zou voordoen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de moeder een crisis gekregen en heeft ze haar jongste zoon vermoord. Gelet op de verschillende berichten in de media, kan het parket bevestigen dat ze haar zoon gewurgd heeft en daarna zijn keel heeft overgesneden. Vervolgens heeft ze het lichaam in een valies vervoerd naar de plek dicht bij de woning, waar ze haar zoontje begraven heeft. Dit alles speelde zich af in de nacht van vrijdag op zaterdag.

In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 februari heeft een buurvrouw geluid in de gang gehoord en gezien hoe mevrouw Y.M. de woning verliet met haar oudste zoon. De politie is ter plaatse gekomen, gelet op  een mogelijk vertrek naar Syrië, aangezien de vader van de kinderen al geruime tijd in Syrië zou verblijven. Door de psychische problemen van mevrouw werd er beslist de “NIXON-procedure” (gedwongen opname) op te starten. Eens ter plaatse moet de politie vaststellen dat het jongste kind verdwenen is. Het onderzoek naar deze onrustwekkende verdwijning wordt onmiddellijk opgestart.

Wanneer mevrouw Y.M. in het kader van de Nixon-procedure naar het politiebureel wordt overgebracht, verklaart zij spontaan aan de politie dat ze haar jongste zoon heeft omgebracht. Ze wijst vervolgens de plek aan waar ze haar kind begraven heeft. Mevrouw Y.M. wordt van haar vrijheid beroofd en verhoord door de lokale recherche van polbruno.

Een onderzoeksrechter werd gevorderd voor moord. In de loop van de namiddag is het parket ter plaatse afgestapt samen met de onderzoeksrechter, de wetsdokter en het labo van de federale politie

Omstreeks 18u30 zal de moeder door de onderzoeksrechter worden verhoord. De onderzoeksrechter zal vervolgens beslissen of mevrouw Y.M.  aangehouden blijft.  Eens deze beslissing gekend is, al ze worden meegedeeld.

Voor de andere zoon werd er een jeugdrechter gevorderd en heeft het parket de nodige beschermingsmaatregelen genomen. Onnodig te zeggen dat de jongen zwaar onder de indruk is. Gelet op de delicate situatie , kunnen we alleen bevestigen dat de jongen geen aandeel heeft in de feiten die aan zijn moeder ten laste worden gelegd en dat hij ondergebracht is bij familie.

Ine VAN WYMERSCH - Woordvoerder