Persbericht - Anderlecht - dodelijk ongeval

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Het parket van Brussel wenst de volgende elementen mee te delen naar aanleiding van een dodelijk ongeval dat zich op vrijdag 10 april 2020 heeft voorgedaan te Anderlecht, en waarbij een jongeman op een scooter en een voertuig van de politiezone Brussel Zuid betrokken waren. 

Naar aanleiding van dit tragisch ongeval op 10 april heeft het parket van Brussel een opsporingsonderzoek opgestart ten einde de exacte omstandigheden van de feiten te achterhalen.

Op 14 april 2020 werd een onderzoeksrechter gevorderd voor onvrijwillige doodslag.

Uit het onafhankelijk onderzoek geleid door de onderzoeksrechter blijken onder meer volgende elementen:

Op 10 april 2020, rond 21u00, werd de aandacht getrokken van de politiediensten door twee bromfietsen die aan hoge snelheid in meerdere straten in Anderlecht rond reden. Wanneer ze tot een controle willen overgaan, versnelt één van de bromfietsen en neemt de vlucht. De politie zet een achtervolging in. Aangekomen op het Dokter De Meersmanplein, rijdt de bromfiets het plein op. De paaltjes op het plein laten de politiediensten niet toe om de bromfiets te volgen. Zijn positie wordt meegedeeld aan andere ploegen die voor versterking zijn opgeroepen. Een politievoertuig komt dan de bromfietser op de Nijverheidskaai in tegenovergestelde richting tegemoet. Op dat ogenblik rijdt de bromfietser achter een bestelwagen. Wanneer deze bestelwagen het politievoertuig kruist, komt de bromfietser van achter de bestelwagen tevoorschijn en raakt hij de linker voorzijde van het politievoertuig frontaal.

Het verslag van de verkeersdeskundige bevestigt dat:

  • Het ongeval zich heeft voorgedaan op de helft van de steenweg voorbehouden voor de gebruikers die zich begeven richting Jules Ruhlstraat; zijnde het rijvak waarop het politievoertuig zich bevond.
  • Het politievoertuig, dat de omgeving afspeurde op zoek naar de bromfiets, met lage snelheid reed en een residuele snelheid had tussen 17km/u en 25km/u op het moment van de impact.
  • De bromfiets op het ogenblik van de impact een residuele snelheid had tussen 57,6km/u en 70,4km/u. Deze snelheid was hoger dan de toegestane snelheid, ongeschikt voor het remvermogen van een opgedreven bromfiets en onaangepast voor de plaatselijke omstandigheden.
  • Uit het verslag van de verkeersdeskundige blijkt eveneens dat het slachtoffer zijn valhelm niet op een correcte manier droeg. Volgens de verkeersdeskundige is deze bevinding niet zonder invloed op de dramatische gevolgen van dit ongeval.

De analyse van de opnames van de radiocommunicaties tussen de verschillende interventieploegen en de dispatching bevestigt dat de tussenkomende politieagenten de hulpdiensten onmiddellijk verwittigd hebben. Dit blijkt eveneens uit de verhoren van de getuigen.

Deze opnames wijzen daarenboven, dat er niet kan aangetoond worden dat er een eventueel overleg tussen de politieagenten zou plaatsgevonden hebben.

Naar aanleiding van al deze verzamelde elementen heeft de onderzoeksrechter besloten om in dit dossier niemand in beschuldiging te stellen wat wil zeggen dat er geen ernstige aanwijzingen kunnen weerhouden worden die wijzen op het bestaan van een strafrechtelijke inbreuk.

Het onderzoeksdossier werd opnieuw overgemaakt aan het parket van Brussel dat een eindvordering tot buitenvolgingstelling heeft opgesteld wegens onvoldoende aanwijzingen ten aanzien van de protagonisten van dit dossier, onder meer ten aanzien van de bestuurder van de politiewagen.

Het parket van Brussel wenst er aan te herinneren dat de partijen nog bijkomende onderzoeksdaden kunnen vragen aan de onderzoeksrechter indien zij oordelen dat het dossier onvolledig is.

De raadkamer van de rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel zal in fine uitspraak doen inzake de al dan niet bestaande tenlasteleggingen. De datum van de zitting zal meegedeeld worden zodra deze gekend is.

 

Willemien Baert

Substituut-procureur des Konings - Woordvoerder

 

 

 

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Ander Persberichten