Persbericht - Antwerpen - 18 arrestaties in onderzoek naar phishing en oplichting

In het kader van een gerechtelijk onderzoek rond het fenomeen phishing en oplichting zijn er vandaag 19 simultane huiszoekingen uitgevoerd. Achttien mensen zijn van hun vrijheid beroofd.

Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij oplichters proberen om gevoelige informatie zoals wachtwoorden, gebruikersnamen, bankgegevens enzovoort te bekomen door zich voor te doen als een legitieme instelling, zoals bijvoorbeeld een bank. Eens de organisatoren over de vertrouwelijke gegevens beschikken, ronselen ze zogenaamde muilezels die hun bankkaart en- rekening ter beschikking stellen. Het geld van slachtoffers wordt dan overgeschreven, doorgesluisd en afgehaald.

In dit ruime onderzoek is er ook sprake van diefstal van bankkaarten of van vertrouwelijke gegevens die via shouldersurfing ontfutseld worden. De rekrutering van muilezels gebeurde via Snapchat en Whatsapp. De gelden werden afgehaald in Antwerpse en Nederlandse casino’s, aan bankautomaten in Nederland of er werden goederen mee aangekocht. Verder werden er nog dure gsm’s aangekocht met identiteitskaarten en met mogelijks vervalste loonfiches. In het onderzoek is er sprake van een 40-tal feiten, voornamelijk in het arrondissement Antwerpen.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Federale Gerechtelijk Politie Antwerpen en de lokale recherche van PZ Antwerpen en staat onder leiding van de onderzoeksrechter.

Vandaag werden in Antwerpen, Merksem, Berchem, Deurne, Hoboken, Schoten en Heist-op-den-Berg 19 huiszoekingen uitgevoerd. 18 mensen werden van hun vrijheid beroofd. De onderzoeksrechter beslist later over de aanhouding van 13 meerderjarigen tussen 18 en 24 jaar. Vijf minderjarigen (allen 17 jaar) verschijnen voor de jeugdrechter.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet. De feiten zijn gekwalificeerd als criminele organisatie, vereniging van misdadigers, oplichting, valsheid in geschriften en afpersing.

Parket Antwerpen wil graag waarschuwen om steeds zeer alert te zijn voor zogenaamde phishingsmails en om niet zomaar persoonlijke bankgegevens kenbaar te maken.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen