Persbericht - Antwerpen - 20 arrestaties in internationaal drugsonderzoek

De Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen heeft de afgelopen dagen een 20-tal huiszoekingen uitgevoerd in België en Nederland in het kader van een gerechtelijk onderzoek rond internationale drugstrafiek.

 

Het onderzoek nam een start, toen op 25 augustus 2020 een brandwacht van een havenbedrijf op kaai 206 in de Antwerpse haven door meerdere verdachten werd overmeesterd op een extreem gewelddadige manier. De onschuldige man kon gelukkig ontkomen door in het havendok te springen. Hij verstopte zich een tijd achter aan containerschip en kon uiteindelijk via de bemanning van een schip alarm slaan. Na een tijd was de man erin geslaagd zichzelf te redden en heeft hij via de bemanning op een schip uiteindelijk alarm kunnen slaan. De uithalers waren bezig om een partij cocaïne uit een koelcontainer te halen. Ze sloegen op de vlucht bij de aankomst van de scheepvaartpolitie en ze konden ontkomen. In de bewuste container, afkomstig uit het Guayaquil, werd door de douane een partij van 476 kilogram cocaïne ontdekt.

De Federale Gerechtelijke Politie kon in het gerechtelijk onderzoek achterhalen dat verdachten Amsterdamse beroepscriminelen zouden zijn die als missie hadden om een partij cocaïne te recupereren uit de koelcontainer en dit blijkbaar ten koste van alles en iedereen. Daarbij kregen ze noodzakelijke hulp van een corrupte veiligheidsagent.

Via het verdere onderzoek konden zowel de uitvoerende, logistieke als coördinerende cellen van de grotendeels Nederlandse criminele organisatie worden in kaart gebracht. Informatie uit het gerechtelijk onderzoek rond SKY ECC heeft in dit onderzoek extra materiaal opgeleverd. Onder meer de invoer van een partij cocaïne van 308 kilo van Brazilië naar Antwerpen.

De illegale winsten die in het kader van dit dossier konden worden vastgesteld, worden berekend op zo'n 6 miljoen euro.

Ook op dinsdag 23 en woensdag 24 november volgden er nog arrestaties en enkele huiszoekingen in België én in Nederland, in samenwerking met de Nederlandse politiediensten. Aan de actie hebben in totaal ongeveer 150 manschappen deelgenomen.

In totaal konden 20 verdachten (13 in België en 7 in Nederland) worden gearresteerd die in leeftijd variëren tussen de 21 en 48 jaar en kon men overgaan tot een inbeslagname van:

3 luxevoertuigen

Luxegoederen waaronder 28 dure uurwerken

36.000€ cash gelden

Rekeningen/beleggingen werden geblokkeerd en vastgoed in beslag genomen.

4 wapens en munitie

Voor 4 verdachten worden internationale/Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd.

De feiten zijn gekwalificeerd als mededaderschap invoer verdovende middelen in vereniging, deelname criminele organisatie, opzettelijke slagen en verwondingen en inbreuken op de wapenwetgeving.

Het onderzoek wordt verdergezet.

Communicatiecel : parket Antwerpen