Persbericht - Antwerpen - 8 arrestaties in onderzoek naar internationale drugssmokkel

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

In een lopend gerechtelijk onderzoek zijn in opdracht van de onderzoeksrechter vandaag 8 mannen gearresteerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen. Ze zouden betrokken zijn bij de invoer van ruim 11 ton cocaïne. De vereniging werd mogelijk aangestuurd vanuit Dubai.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

Op die manier is een vereniging in beeld gekomen die betrokken zou zijn bij de invoer van verdovende middelen, waarbij de switch-methode werd gebruikt. Dat betekent dat de partij drugs vanuit een container uit Zuid-Amerika werd overgeladen naar een Europese container. De hulp van havenarbeiders is daarbij cruciaal.

In het onderzoek konden twee ladingen cocaïne (404,5kg en 461,95kg) onderschept worden, maar leek het topje van de ijsberg. Er konden nog 12 bijkomende feiten gelinkt worden aan deze groep, waarbij ten minste 4.954kg verdovende middelen de haven werd buiten gebracht en nog eens in totaal 5.400kg onderschept werd. Bij een deel van deze feiten konden betrokken havenarbeiders geïdentificeerd worden.

De feiten zouden vanuit Dubai georganiseerd worden, waarbij een 34-jarige man de touwtjes in handen zou hebben.

Vandaag werd een 15-tal huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 8 mannen gearresteerd tussen 28 en 51 jaar uit Antwerpen, Geel, Kontich, Rumst en Stekene. De onderzoeksrechter zal beslissen over hun aanhouding.

Het parket van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.Onzehavendrugsvrij.be.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten