Persbericht - Antwerpen - Albanese drugsorganisatie opgerold

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

In een gerechtelijk onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen naar een internationale drugsorganisatie zijn deze week 17 mensen gearresteerd.

Op 15 en 16 december 2020 werden in de regio Antwerpen en Brussel verschillende huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek betreffende internationale drugssmokkel.  Het onderzoek werd gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, site Turnhout, onder leiding van de onderzoeksrechter in Antwerpen.

Het onderzoek werd eind 2019 geopend door het parket Antwerpen op basis van informatie afkomstig van de Duitse autoriteiten.  In het Belgische onderzoek kon een criminele groepering in kaart gebracht worden, die voornamelijk bestaat uit personen met de Albanese nationaliteit.

Het onderzoek heeft verder aangetoond aan dat deze criminele organisatie in staat was om cocaïne te laten verschepen vanuit verschillende Zuid-Amerikaanse landen naar verschillende Europese havens.  De top van deze organisatie maakte bij wijze van contrastrategie ten volle gebruik van de landsgrenzen van de verschillende Europese landen om zo onder de radar van politie en justitie te proberen blijven.   Tijdens het onderzoek stonden de Belgische politiediensten dan ook in nauw contact met Duitse, Nederlandse, Albanese en Italiaanse politiediensten.

Die goede samenwerking heeft geleid tot inbeslagnames van cocaïne in de havens van Antwerpen (57 kilogram), Vlissingen (Nederland – 50 kilogram) en Civitavecchia (Italië – 80 kilogram). Alles goed voor een totale straatwaarde van ruim 9 miljoen euro.

De onderzoeksrechter gaf de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen bijgestaan door verschillende steundiensten van de Federale politie, dinsdag en woensdag de opdracht tot 11 huiszoekingen. Daarbij werden 17 personen van hun vrijheid beroofd.  Negen personen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gaat om 7 Albanezen, 1 Let en 1 Duitser tussen 24 en 35 jaar.

De aangehouden personen worden er van verdacht een belangrijke organiserende rol te hebben in het geheel en lieten zich voor de uithalingen zelf bijstaan door andere personen. 

Tijdens de verschillende huiszoekingen kon de politie volgende zaken in beslag nemen:

  • ruim 40 kilo cocaïne,
  • een vuurwapen
  • ruim 218.545 Euro cash en vreemde valuta ter waarde van ongeveer 22.600 euro
  • verschillende voertuigen

Enkele kilo’s cocaïne werden aangetroffen in een verborgen ruimte in een voertuig.

 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

 

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten