Persbericht – Antwerpen – Bijna 900.000 euro in beslag genomen in financieel Sky-onderzoek

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft eerder deze week drie verdachten aangehouden na een tussenkomst in een gerechtelijk onderzoek. Het onderzoek is gestart met info uit Sky-ECC.

In de nasleep van het gekraakte cryptofoonnetwerk SKY, startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen een onderzoek naar een financiële facilitator in het Antwerpse, die zijn diensten ter beschikking zou stellen van een criminele organisatie. De sectie ECOFIN van het parket van Antwerpen stelde een onderzoeksrechter aan voor invoer, handel en bezit van verdovende middelen, deelname aan een criminele organisatie en witwas. De onderlinge communicatie verliep via de SKY-cryptofoons.

Deze criminele organisatie kon verder in kaart gebracht worden en zou geleid worden vanuit Dubai. Het onderzoek bracht een duidelijke en uitgelijnde structuur aan het licht, waarbij de organisatie zich zou hebben bezig gehouden met de invoer van verdovende middelen, voornamelijk via de haven van Antwerpen, en het witwassen van de hieruit voortkomende vermogensvoordelen.

De organisatie zou voor minstens 15 miljoen euro aan crimineel vermogen hebben vergaard over een periode van anderhalf jaar.

In opdracht van de onderzoeksrechter werd op dinsdag 9 augustus een tussenkomst verricht met 21 huiszoekingen in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Kapellen, Mortsel, Oud-Turnhout, Turnhout, Waasmunster en Wilrijk tot gevolg, waarvan 12 simultaan. Ook enkele garageboxen werden doorzocht. Dit resulteerde in 4 arrestaties, waaronder de financiële tak van de organisatie.

Bij de huiszoekingen werden diverse geldtelmachines en een vacuümmachine aangetroffen, alsook gps-trackers en jammers. Verder werd er, op twee verschillende adressen, eenzelfde werkkoffer aangetroffen vol met cash gelden, waarvan het gezamenlijke bedrag cumulatief 900.000 EUR overschrijdt. Diverse luxegoederen, zoals handtassen en horloges en enkele luxewagens werden in beslag genomen.

De verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Deze besliste om drie van hen, 32, 37 en 39 jaar oud en afkomstig uit Antwerpen, aan te houden op verdenking van invoer, handel en bezit van verdovende middelen, deelname aan een criminele organisatie en witwas. De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding van de 39-jarige verdachte bevestigd. De andere twee verschijnen dinsdag voor de raadkamer.  

 We stellen vast dat de financiers van drugsgeoriënteerde criminele organisaties niet langer een louter Nederlands verhaal is. Steeds vaker zien we dat Antwerpse 'high value targets' de touwtjes in handen hebben, waarbij ze vanuit de VAE of Turkije werken.

Het onderzoek genaamd Le Chiffre is in deze een mooi voorbeeld. Gestart vanuit Sky-ECC en met focus op de geldstromen werd de structuur, tot in Dubai, blootgelegd. Dit is een knap staaltje speurwerk en de resultaten spreken voor zich.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten