Persbericht - Antwerpen - cijfers na eerste weekend Tomorrowland

Het parket Antwerpen en de federale politie blikken terug op het eerste weekend van dancefestival Tomorrowland in De Schorre in Boom.

De federale politie coördineert de veiligheid op en rond het festival en werkt daarvoor samen met 26 politiezones en één politieschool. Naast verkeerstoezicht houdt de politie onder meer ook zichtbare controles aan de ingang en voert ze anoniem toezicht uit op het terrein in het kader van drugsfeiten en gauwdiefstallen. Ook parket Antwerpen is tijdens elke festivaldag op het terrein aanwezig.

In totaal zijn er tijdens het eerste weekend 48 bezoekers bestuurlijk aangehouden: 42 zogenaamde inklimmers (mensen die zonder ticket op het terrein probeerden te geraken), 4 voor openbare dronkenschap en 2 voor overlast.

231 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. Ze kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden van het parket: 75 euro voor softdrugs, 150 euro voor harddrugs. De verdovende middelen werden meteen in beslag genomen, de betrapte festivalganger verloor zijn toegangsbandje en werd meteen van het festivalterrein verwijderd.

24 dealers konden betrapt worden: 21 kregen een dagvaarding voor een van de themazittingen op 11 oktober, 15 november of 13 december 2019. Drie werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, één vrouw werd aangehouden. Het gaat in totaal om 1 Belg,  Duitser, 1, Spanjaard, 2 Amerikanen, 3 Italianen, 6 Britten en 10 Nederlanders met leeftijden van 22 tot 46 jaar.

16. 865 euro, 505 Britse pond, 820 xtc-pillen, 75 neppillen, 139 gram cocaïne, 14 gram neppoeder, 196 gram MDMA, 9 gram cannabis, 1 gram hasj, 153 gram ketamine en 54 milliliter GHB werden in beslag genomen.

8 gauwdieven (2 Roemenen van 29 en 48, 2 Colombianen van 27 en 46, 1 Braziliaan van 36, 1 Senegalees van 33, 2 Marokkanen) werden gearresteerd, 5 van hen zijn intussen aangehouden door de onderzoeksrechter. De meeste slachtoffers werden afgeleid door vlaggen of petten, waarmee de gauwdieven hun handelingen probeerden af te schermen.

Op zondag gebruikten gauwdieven pepperspray tegenover drie politieagenten. Die hadden gemerkt dat vier mannen zich verdacht gedroegen en opvallend veel interesse hadden in een Aziatisch koppel. Ze probeerden het koppel af te leiden en om de halsketting van de man af te trekken. Op het ogenblik dat de politie tussenbeide wilde komen, spoot een van de verdachten met pepperspray gericht in het gezicht van de agenten. In dat tumult konden twee verdachten ontkomen, maar de politie kon de twee anderen wel arresteren. In totaal kwamen 16 festivalgangers en 4 medewerkers van de security zich melden met last van de pepperspray.

De cijfers zijn op dit ogenblik en na één weekend vergelijkbaar met de twee vorige edities. In 2018 werden, verspreid over twee weekends, 193 bestuurlijke aanhoudingen verricht, 63 dealers betrapt en 430 festivalgangers betrapt met een gebruikershoeveelheid. In 2017 noteerden we in totaal 43 dealers en 451 drugsgebruikers.