Persbericht - Antwerpen - Extra maatregelen na nieuw geweldsincident in Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Politie, parket en de stad Antwerpen gaan extra maatregelen nemen om de geweldsdelicten in Antwerpen aan te pakken naar aanleiding van een nieuw feit deze ochtend in de Biekorfstraat in Antwerpen.

 

De recente opstoot van geweldsdelicten, voornamelijk in Antwerpen-Noord, stond en staat hoog op de agenda van parket Antwerpen en van de verschillende politiediensten. Elk incident wordt grondig onderzocht: een buurtonderzoek, sporenonderzoek (waaronder DNA-analyses en ballistisch onderzoek), telefonie-onderzoek,… Dat levert niet de gewenste resultaten op. Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een onderliggende link is naar het drugsmilieu. Slachtoffers zijn niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek. Enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds om zichzelf niet als verdachte bekend te maken. Dat is eigen aan de criminele organisatie, waarbij geweld niet geschuwd wordt, maar waarbij ook niet wordt meegewerkt met politiediensten. Intimidatie, bedrog en het gebruik van geweld om de eigen positie te versterken zijn daar de kenmerken van.

Vandaag hebben de Procureur-Generaal, Procureur des Konings, PZ Antwerpen, FGP Antwerpen en burgemeester Bart De Wever samengezeten in een bijzonder overleg. Systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en het uitbreiden van het cameratoezicht zijn bestuurlijke maatregelen die meteen op het terrein zullen toegepast worden. Deze maatregelen zijn tijdelijk, maar ze blijven van kracht zo lang het nodig is om het veiligheidsgevoel van Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om geweldsdaden te plegen.

Burgemeester Bart De Wever ziet in deze gewelddaden een duidelijke waarschuwing voor jongeren in onze stad en elders. “De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapot wordt gemaakt. Wie kiest voor de criminaliteit, kiest ervoor dat zijn familie moet onderduiken uit schrik voor rivaliserende bendes. We zien de voorbeelden uit Nederland, waar geweld wordt gebruikt tegen familieleden van gekende drugscriminelen. Dát is wat de keuze voor de criminaliteit inhoudt. Ook voor druggebruikers is dit een wake-up call. Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.”

“Dit fenomeen zal niet snel verdwijnen,” vervolgt De Wever. “Daarom is het belangrijk dat bestuurders en politici oor hebben naar het advies van gerechtelijke- en veiligheidsdiensten. Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in zijn geheel aan te pakken, maakt mensen iets wijs. Ik zal daar niet aan meedoen, en ik stel vertrouwen in het parket en de politie.”

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten