Persbericht - Antwerpen - Fipronildossier verwezen naar correctionele rechtbank

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag het zogenaamde Fipronil-dossier verwezen. Zeven personen en vier firma’s zullen zich op een latere datum voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

 

Op 2 juni 2017 verwittigde een eierbrekerij uit Sint-Niklaas aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de stof ‘fipronil’ was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie. Fipronil is een stof met een anti-parasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren wegens risico’s voor de volksgezondheid.

Het FAVV startte een onderzoek. De eieren had de eierbrekerij ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. Een Nederlandse firma had daar de stallen een bloedluisbehandeling gegeven. De stof ‘fipronil’ zou bewust zijn toegevoegd aan een 100% natuurlijk product om onder meer bloedluizen bij pluimvee te bestrijden.

Op 19 juli 2017 werd een gerechtelijk onderzoek geopend in Antwerpen, een dag later werden in het kader van dat onderzoek verschillende huiszoekingen uitgevoerd.  Het gerechtelijk onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie een illegale handel aan het licht gebracht, waarbij anti-parasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten met mogelijke risico’s voor de volksgezondheid.

De raadkamer heeft vijf mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 uit Ravels, Kortemark, Torhout, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny, twee vrouwen van 36 en 37 uit Antwerpen en Chaam (NL) en vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois doorverwezen naar de rechtbank.

De feiten zijn gekwalificeerd als :

•             criminele organisatie

•             valsheid in geschriften

•             witwas,

•             invoer, uitvoer, fabricage, vervoer, verkoop, te koop aanbieden, bezit, aflevering of verkrijgen van stoffen met hormonale, anti-hormonale, anabole, beta-adrenergische, anti-infectieuze, anti-parasitaire en anti-inflammatoire werking

•             groothandel zonder vergunning in diergeneesmiddelen waarvoor geen vergunning voor het in de handel brengen werd verleend

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten