Persbericht - Antwerpen - Man aangehouden die in gezicht agenten spuwde

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag een 43-jarige man aangehouden, onder meer omdat hij tijdens zijn arrestatie bewust naar agenten had gespuwd.

Gisterenvoormiddag merkte een politiepatrouille van PZ Antwerpen een man op aan een tramhalte aan de Herentalsebaan in Deurne. Hij droeg een sjaal en een muts. Op het moment dat hij ter hoogte van het politievoertuig kwam, beeldde hij met zijn handen een pistool uit en deed hij alsof hij naar de politie schoot, terwijl hij ‘pang, pang, pang’ riep. Daarop besliste de politie om de man aan te spreken op zijn gedrag en om zijn identiteit te controleren. De 43-jarige man gedroeg zich meteen erg weerspannig. In eerste instantie verbaal. Hij sprak ook verschillende keren over het coronavirus en over geldende voorzorgsmaatregelen. Nadat hij weigerde om zijn identiteit te geven, werd hij fysiek agressief. De veertiger kon met veel moeite worden geboeid en in een combi worden gezet. Daar bleef hij agressief en stampte bijvoorbeeld richting inspecteurs. Op een bepaald moment spuwde hij ook bewust tweemaal naar de inspecteurs.

Dat gedrag is ontoelaatbaar. Het parket Antwerpen besliste om de man voor te leiden wegens opzettelijke slagen aan agent, bedreigingen, ongewapende weerspannigheid en smaad. De onderzoeksrechter heeft in de loop van de voormiddag beslist om de man aan te houden.

Twee politie-inspecteurs van PZ Antwerpen werden dinsdag ook geconfronteerd met een 26-jarige man die ostentatief en tot twee maal toe in het gezicht hoestte. De politie was opgeroepen wegens overlast in de Fort VI-straat in Wilrijk. Enkele mensen waren er samengekomen ondanks de geldende maatregelen. De aanwezigen toonden hun onvrede tegenover de politie, maar de 26-jarige toonde zich bijzonder agressief. Hij wilde geen afstand bewaren, zoals de coronamaatregelen aangeven. Na bedreigingen aan het adres van de inspecteurs naderde hij zeer dicht en hoestte tweemaal in het gezicht van de inspecteurs. De man werd gearresteerd en hij zal door het parket gedagvaard worden. 

Het parket Antwerpen treedt streng op tegen mensen die tijdens deze coronacrisis bewust hoesten, niezen op spuwen naar politiemensen en andere burgers. Dat gedrag is bijzonder asociaal en maatschappelijk totaal onaanvaardbaar.

De boodschap is duidelijk en dit soort gedrag zal bestraft worden met celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar en boetes van 400 tot 2.400 euro. Hoesten, spuwen en niezen op voedingswaren wordt nog strenger bestraft: van 6 maanden tot 5 jaar en van 1600 tot 16.000 euro.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

 

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten