Persbericht - Antwerpen - Man en vrouw aangehouden voor spuwen naar politie

Een vrouw van 27 en een man van 30 zijn gisteren aangehouden, omdat ze bij twee afzonderlijke incidenten naar de politie hebben gespuwd en/of gehoest.

 

Het parket Antwerpen heeft zaterdag een 27-jarige vrouw voor de onderzoeksrechter gebracht. Vrijdagvoormiddag werd ze betrapt, toen ze in een filiaal van Carrefour in Berendrecht in de winkel aan het eten en drinken was. De verantwoordelijke nam haar apart in een lokaal tot de politie arriveerde. De vrouw kreeg een mondmasker, maar ze spuwde en hoestte richting het personeel.

Toen een patrouille van PZ Antwerpen arriveerde, hoestte de 27-jarige vrouw ook naar de inspecteurs. Ze bleef zich erg weerspannig gedragen. Ze gaf onder meer een valse naam op. Op het moment dat ze in de doorgangscel werd geplaatst, trok ze haar mondmasker naar beneden en hoestte en spuwde opnieuw naar de politie. Ze beweerde ook besmet te zijn met het COVID19-virus. De vrouw is aangehouden.

Een 30-jarige Rus die in Lier woont, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Mechelen. Een patrouille van PZ Lier merkte vrijdag rond 15 uur op een pleintje aan de Botertonstraat drie mannen en een kind op die de regels rond social distancing in het kader van de coronacrisis niet respecteerden. De inspecteurs probeerden dat ook duidelijk te maken aan dat groepje, maar de dertiger reageerde geagiteerd en verbaal agressief. Op een bepaald moment naderde hij zeer dicht bij de politiemensen. Hij spuwde tweemaal op de grond vlakbij een inspecteur. Hij naderde verder, rochelde fluimen en speeksel op, maar door alert reageren werd het hoofd van de man naar beneden geduwd, zodat hij niet kon spuwen. Terwijl de man met zijn hoofd naar beneden zat, riep hij ‘corona, corona’. Ook tijdens zijn overbrenging naar en de plaatsing in de cel bleef hij verbaal erg agressief uit de hoek komen.

Het parket Antwerpen treedt streng op tegen mensen die tijdens deze coronacrisis bewust hoesten, niezen op spuwen naar politiemensen en andere burgers. Dat gedrag is bijzonder asociaal en maatschappelijk totaal onaanvaardbaar.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen