Persbericht - Antwerpen - Tien arrestaties na huiszoekingen in SKY-onderzoeken

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft vandaag 19 huiszoekingen uitgevoerd in opdracht van de onderzoeksrechter. Het gaat om drie gerechtelijke onderzoeken die zijn opgestart met informatie uit SKY-communicatie en waarbij de criminele organisaties aangestuurd zouden worden vanuit het buitenland.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

In het eerste dossier zouden twee broers van 28 en 33 jaar uit Hoboken aangestuurd worden door een 33-jarige man. Het gaat om het vervoer van ladingen cocaïne, maar ook om het transport van miljoenen euro's cash geld die verstopt werden in verborgen ruimtes van voertuigen. Voor het vervoer van de verdovende middelen gaat het om 17 feiten van minstens 1.142 blokken cocaïne, voor de geldtransporten om 24 feiten en in totaal 13 miljoen euro tussen januari 2019 en dit jaar.

Er werden huiszoekingen uitgevoerd in Deurne, Hoboken, Rumst en Wommelgem. Vijf mannen tussen 28 en 44 jaar worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Een van de verdachte werkte ook samen met een 45-jarige planner voor uithalingen in de haven. Zo zouden ze verantwoordelijk zijn voor minstens 11 uithalingen voor in totaal 3,1 ton. De twee mannen werden vanmorgen ook gearresteerd.

Het laatste onderzoek draait rond een koeriersbedrijf dat actief is in de haven en dat bestellingen afhandelt aan boord van schepen in de haven van Antwerpen, maar ook aan havens in Duitsland en Nederland. Het koeriersbedrijf zou een legale dekmantel vormen om ladingen verdovende middelen aan boord van schepen te brengen of om de partijen van schepen te halen.

Deze organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de in - en uitvoer van minstens 778 kg cocaïne en 59 pakketten ice (crystal meth) tussen juni 2019 en maart 2021. Het crimineel gegenereerde vermogen wordt geraamd op minstens 19,8 miljoen euro.

Er werden huiszoekingen uitgevoerd in Berlaar, Boom, Ekeren, Hoboken, Lier en Mortsel. Daarbij werden 48 pakken cocaïne en 405.000 euro cash in beslag genomen. Drie mannen werden van hun vrijheid beroofd.

De onderzoeksrechter zal in de volgende fase beslissen over de aanhouding van de gearresteerde personen. De gerechtelijke onderzoeken worden verdergezet.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten