Persbericht - Antwerpen - update in moordonderzoek Sally Van Hecke

Het parket Antwerpen en de onderzoeksrechter geven een update in het moordonderzoek Sally Van Hecke na een rogatoire commissie in de Verenigde Staten. De buitenlandse opdracht sluit de piste Claudy Pierret voorlopig uit.

De feiten

Op 10 augustus 1996 werd Sally Van Hecke op brutale wijze vermoord op de Antwerpse Linkeroever. Sally was een jonge vrouw met een dochtertje van op dat moment twee jaar oud. Het gerechtelijk onderzoek startte onmiddellijk. Acht jaar lang zijn de speurders op zoek gegaan naar de dader of daders van deze gruwelijke moord. Daarbij werden 800 tips onderzocht, werden deskundigen aangesteld, zijn er meer dan dertig internationale opdrachten naar Nederland en Duitsland uitgevoerd en werd het programma ‘Oproep 2020’ ingeschakeld.

De gehoopte doorbraak bleef uit en daarom werd het gerechtelijk onderzoek in 2005 voorlopig afgesloten. Vanaf dat ogenblik werd het dossier passief opgevolgd. Dat betekent dat tips nog altijd onderzocht worden, maar dat er geen actieve onderzoeken meer zijn gebeurd.

Cold Case

In de loop van 2016 werd nieuwe informatie overgemaakt aan het Antwerpse gerecht. Het Antwerpse parket besliste daarop om het onderzoek volledig te heropenen en om de onderzoeksrechter opnieuw te gelasten met een gerechtelijk onderzoek. Getuigen hebben verklaard dat ze Sally Van Hecke in de nacht van 10 augustus 1996 Sally zagen instappen in een blauwe Amerikaanse oldtimer. In een recente VTM-reeks en in een boek van Kurt Wertelaers werd Claudy Pierret de hoofdverdachte genoemd, want hij zou de bestuurder van die oldtimer van zijn vriend S.B. zijn geweest en hij zou perfect in het profiel van de dader passen. S.B. gaf in de jaren negentig onderdak aan Pierret in het Nederlandse Koewacht, maar woont intussen terug in de Verenigde Staten.

Rogatoire commissie

In het gerechtelijk onderzoek werd begin januari 2019 een zogenaamde rogatoire commissie naar de Amerikaanse staat Arizona uitgesteld wegens de ‘shutdown’ van de Amerikaanse president Donald Trump. Als speurders en de onderzoeksrechter Amerikaanse autoriteiten en inwoners willen bevragen, kan dat enkel met toestemming van de Amerikaanse overheid en in samenwerking met FBI.

In de week van 6 mei 2019 is de rogatoire commissie uitgevoerd. De onderzoeksrechter en de speurders van FGP Antwerpen hebben er onder meer gesproken met S.B.  Uit officiële documenten die in samenwerking met de FBI werden opgespoord en uit het verhoor van S.B. in Amerika is informatie naar voor gekomen die nog verder zal worden geanalyseerd. De informatie wijst er wel op dat de blauwe Cadillac Deville die de getuigen hebben gezien niet diegene zou zijn van S.B. Intussen is Pierret ook verhoord door de onderzoeksrechter. Hij ontkent de feiten met klem. Eerder was al bekend uit een grondig onderzoek in een Nederlandse labo dat het DNA dat op de laarzen van Sally Van Hecke is gevonden niet van Pierret is.

Helaas heeft de buitenlandse opdracht niet tot een doorbraak geleid. De onderzoeksrechter zet het moordonderzoek verder. Er zijn nog verschillende onderzoekpistes aan de gang, ook op forensisch vlak. Op dit moment kan het parket daar geen informatie in het belang van het onderzoek. Het parket Antwerpen blijft vertrouwen op een doorbraak in dit dossier.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen