Persbericht - Antwerpen - Vijf aanhoudingen in groot witwasonderzoek

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vijf mannen aangehouden in een groot witwasonderzoek dat door data uit Sky ECC extra gevoed werd.

 

Het onderzoek werd in 2020 opgestart na info dat een 46-jarige Belg zeer grote geldbedragen, onder meer afkomstig uit de invoer van partijen cocaïne, zou witwassen. Daarvoor deed hij beroep op verschillende eigen firma's en op een netwerk van medeverdachten.

De veertiger zou grote geldsommen hebben ontvangen, zogenaamde moneydrops, en zou cash aan anderen ter beschikking stellen.

Hij zou hand-en spandiensten leveren aan criminele organisaties die in de haven van Antwerpen partijen cocaïne uit containers willen halen via verschillende modus operandi. Dat gaat onder meer ook om te investeren in dekladingen, waarin de cocaïne verstopt kan worden.

Samen met medebeklaagden zou hij gelden van multinationals uit de petroleumsector witwassen door een systeem van valse contracten en valse facturen. Gelden zouden worden doorgestort naar eigen vennootschappen, maar ook naar rekeningen in de Verenigde Arabische Emiraten en Bulgarije. Voor het versluizen van gelden zouden luxehorloges worden gekocht en verkocht.

Data uit Sky ECC heeft voor extra informatie gezorgd rond deze grootschalige witwaspraktijken.

De speurders maakten in deze fase een berekening van het illegale vermogensvoordeel. Dat wordt op minstens 9,5 miljoen euro geraamd.

De onderzoeksrechter gaf vorige week maandag de opdracht tot tientallen huiszoekingen in ons land (Antwerpen, Brasschaat, Knokke-Heist, Stabroek en Vorst).

In opdracht van die Bundesanwaltschaft, het Bureau van de Procureur-Generaal van Zwitserland, werden op dezelfde dag in verschillende Zwitserse kantons huiszoekingen uitgevoerd door de Federale Politie en de kantonpolitie via rechtshulpverzoeken van de Belgische autoriteiten. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden huiszoekingen verricht.

Vijf mannen tussen 33 en 51 werden na de tussenkomst voorgeleid. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vier mensen aangehouden, waaronder één iemand onder de modaliteiten van het elektronisch toezicht. Eén man werd vrijgelaten, maar moet zich aan voorwaarden houden. De raadkamer heeft afgelopen vrijdag de aanhouding van drie verdachten bevestigd, voor de vierde wordt de zaak vrijdag behandeld.

Een 46-jarige Israëli werd vorige vrijdag aangehouden en de raadkamer heeft zijn aanhouding vandaag bevestigd.

Bij de huiszoekingen werd ongeveer 700.000 euro cash, een geldtelmachine, een vacumeermachine, X aantal horloges van het merk Rolex, wapens, gsm's,… aangetroffen. Tien voertuigen (oa Mercedes, Porsche en BMW) werden in beslag genomen.

De feiten zijn gekwalificeerd als witwas, schriftvervalsing en criminele organisatie.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

 

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten