Persbericht - Antwerpen - Zes arrestaties in drugsonderzoek

De afdeling drugs van de Federale gerechtelijke politie van Antwerpen heeft op dinsdag 25 januari in het kader van een gerechtelijk onderzoek 8 huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar internationale drugssmokkel.

 

Tijdens een ander gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken.

Informatie uit dat onderzoek is de start van dit nieuwe onderzoek, waarbij de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen een beeld kreeg van een criminele organisatie die in 2020 zeer grote drugsuithalingen organiseerde op twee containerterminals gelegen ten noorden van de haven van Antwerpen (869 / 913). Er is sprake van minstens drie geslaagde switchen tussen augustus en december 2020. 

De ganse operatie werd geleid door een 34-jarige man die in Dubai zou verblijven. De organisatie maakte gebruik van de zogenaamde 'switch-methode' waarbij op kaai verdovende middelen van een Zuid-Amerikaanse container naar een andere container werden overgebracht om op die manier de controles van de douane te ontlopen. Gelukkig konden de douanediensten door onderschepte criminele communicaties nog enkele partijen in beslag nemen.

Tijdens het gerechtelijk onderzoek konden in totaal 7 leden geïdentificeerd worden. Vijf van hen zijn werkzaam in de haven van Antwerpen als vesseldispatcher, foreman, straddlerchauffeur, losse havenarbeider of als buschauffeur op kaai. De rechterhand (29) van de man uit Dubai zorgde voor de uitbetalingen van de gecorrumpeerde havenmedewerkers.

De gearresteerde verdachten betreffen allen mannen tussen de 26 en 39 jaar en afkomstig uit Antwerpen, Beveren, Deurne, Dubai, Hoboken en Sint-Niklaas.

De onderzoeksrechter heeft na voorleiding beslist om drie mannen die in de haven werken, vrij te laten onder voorwaarden. Een van de voorwaarde is dat een absoluut verbod moeten naleven om het havengebied te betreden en om enige haven – en/of transport-gerelateerde professionele activiteit uit te oefenen. Drie andere verdachten, waaronder ook een havenarbeider, staan in andere onderzoeken al onder elektronisch toezicht.

De Federale Gerechtelijke Politie wenst de uitmuntende samenwerking met de havenautoriteiten tijdens de operatie te benadrukken.

Het parket van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.Onzehavendrugsvrij.be.

 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen