Persbericht - Antwerpen - Zestiger aangehouden in drugsonderzoek

 

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag een 61-jarigen aangehouden in een lopend gerechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie rond één familie uit Antwerpen.

 

Het onderzoek naar handel en bezit van cocaïne loopt al sinds 2016 en het dossier werd opgebouwd via taps en observaties. Dat resulteerde in 12 simultane huiszoekingen op 17 december 2018. Daarbij werden 6 mensen opgepakt, bij de huiszoekingen werden ook drugs gevonden en zijn uiteindelijk vier cafés verzegeld.

De organisatie zou geleid worden door twee broers van 61 en 59 en hun neef van 31. Bij de eerdere tussenkomst werd de 61-jarige man niet aangetroffen. Uit het verdere onderzoek is gebleken dat hij naar Marokko was gevlucht en een tijd later naar Nederland is getrokken. Daar kon hij gearresteerd worden en werd hij ook uitgeleverd.

De illegale winsten die de organisatie verwezenlijkt door de illegale drugshandel en de mensenhandel, worden stelselmatig doorgesluisd naar Marokko.

De 48-jarige zus van de twee vijftigers heeft in Marokko de touwtjes in handen en staat in voor de beheer van een patrimonium. Het gaat om huizen, appartementen en gronden in Al Hoceima, Imzouren en Fez. Tijdens een rogatoire commissie is er eerder dit jaar beslag gelegd op 7 onroerende goederen.

De verdachten hebben verder geld geïnvesteerd in de legale economie. Zo is er sprake van een taxibedrijf in Eindhoven, een bakkerij in Marokko en een firma dat zich in Nederland zogezegd bezig houdt met mantelzorg. In realiteit strijkt de organisatie daarvan enkel de subsidies op.

In ons land leven de hoofdbeklaagden van een werkloosheids- of een invaliditeitsuitkering.

Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter loopt verder.

Contact: communicatiecel Antwerpen