Persbericht - Antwerpen - Zeven aanhoudingen in phishingdossiers

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

In twee gerechtelijke onderzoeken werden er woensdag in opdracht van de onderzoeksrechter in totaal 9 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij zeven verdachten werden gearresteerd. Het gaat om twee onderzoeken naar phishingpraktijken.

Op 16 oktober 2021 werden vier personen door de politie uit een AirBnB in de Kaasstraat in Antwerpen gezet na klachten van overlast. Enkele uren later wilde één van de personen een laptop komen terughalen, maar die was samen met een aantal telefoontoestellen al aan de politie overhandigd. Uit de exploitatie blijkt dat de apparaten gebruikt werden bij smishingcampagnes en phishing via advertenties op sociale media. Daarbij werden spullen te koop aangeboden. Geïnteresseerden kregen een link om te betalen, maar het ging in realiteit om een phishinglink.

Uit het verdere onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen komt een criminele organisatie naar voren, waarbij elk lid een eigen taak had.

De onderzoeksrechter gaf het FinTech-team* de opdracht tot vier huiszoekingen in Antwerpen en Lier. Daarbij werden vier mannen van 19, 19, 20 en 21 gearresteerd. Na de voorleiding heeft de onderzoeksrechter hun aangehouden onder de modaliteiten van het elektronisch toezicht.

FGP Antwerpen kan bij de invallen 16.845 euro in beslag nemen, luxegoederen, verschillende gsm-toestellen, een ledger (een toestel waarop men cryptomunten kan zetten),…

Het gerechtelijk onderzoek loopt verder.

*Extra duiding (bron : jaarverslag FGP Antwerpen)

Op 1 maart 2022 werd binnen de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen het FinTech-team opgericht. Dit team buigt zich over onderzoeken naar financieel-economische criminaliteit met een hoogtechnologische inslag. Denk bijvoorbeeld aan phishing via telefoon, mail, sms of sociale media of aan specifieke vormen van fraude, zoals emotiefraude of boilerroomfraude. Het Fintech-team onderzoekt daarnaast ook financiële geldstromen van criminele organisaties waarbij gebruik wordt gemaakt van cryptovaluta, criminele organisaties die cryptowallets hacken of internationale oplichting plegen met cryptomunten. Gezien de complexe materie bestaat de groep zowel uit tactische onderzoekers als uit specifieke (IT-)profielen, zoals high tech crime en digital forensics adviseurs. Het Fintech-team werkt uiteraard ook nauw samen met de Computer Crime Unit van FGP Antwerpen.

In een andere gerechtelijk onderzoek voerde PZ Antwerpen vijf simultane huiszoekingen uit in het Antwerpse. Daarbij werden drie verdachten van 18 jaar gearresteerd. De onderzoeksrechter hield hen na de voorleiding aan.

Op basis van een aantal aangiftes van phishing ontdekte PZ Antwerpen in september 2022 dat eenzelfde dader steeds opdook in de warenhuizen Delhaize in het Antwerpen en dat hij met een kompaan aankopen deed in die supermarkten. Ze boden één goedkoop product aan en vroegen dan cash geld aan de kassa. Er werd contactloos betaald, waarbij gestolen bankgegevens van verschillende slachtoffers werden gebruikt.

De slachtoffers werden gecontacteerd op Facebook, Marketplace of 2ehands.be. De verdachten maakten een vals FB-account aan om een advertentie voor bijvoorbeeld een JBL Boombox of een iPhone te plaatsen.  In een chatgesprek met een potentiële koper werd een prijs afgesproken en stuurde de organisatie een betaallink. Dat leidde het slachtoffer naar een nagemaakte website waar de gegevens gestolen werden.

Ook het omgekeerde gebeurde : de verdachten deden zich op diezelfde tweedehandsfora voor als geïnteresseerde koper van aangeboden luxe goederen. Men maakte een afspraak om het op te halen en liet daarbij op de smartphone telkens een valse overschrijving zien als bewijs van betaling. De verdachten verdwenen dus telkens met het aangeboden product zonder het te betalen. Ook bij deze modus werden telkens valse profielen gebruikt.

Het onderzoek bracht de drie verdachten in beeld die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de gepleegde feiten. Ze bedienden zelf het phishingpanel, dat is de digitale tool waarmee valse website worden opgezet en waarmee criminelen de inloggegevens van slachtoffers kunnen bemachtigen. Ze registreerden verschillende valse profielen op verschillende tweedehandsfora en cashten zelf het buitgemaakte geld.

Bij de huiszoekingen van woensddag werd ruim 4000 euro cash aangetroffen, verschillende laptops en desktops, gsmtoestellen, kaartlezers en tal van blanco betaalkaarten.

Alle verdachten verschijnen op dinsdag 14 februari voor de raadkamer in Mechelen.

Politie en parket willen waarschuwen om alert te blijven. Het is belangrijk dat mensen die gebruik maken van tweedehandsplatformen zich niet laten verleiden om betalingen te verrichten via een aangeboden link of betaalverzoek. Schrijf telkens zelf het verschuldigde bedrag over via je bankapp of kies voor een cashbetaling bij overdracht van het gekochte goed.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten