Persbericht - Antwerpen - Zeven huiszoekingen in Sky-gerelateerde dossiers

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft gisteren zeven huiszoekingen uitgevoerd in drie Sky-gerelateerde gerechtelijke dossiers die aan elkaar gelinkt zijn. Het gaat om cocaïnetransporten, witwas en corruptie. Twee mensen werden gearresteerd.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

Zo komt ook een cocaïnetransport van 840 blokken cocaïne in beeld. De feiten vonden plaats op 7 augustus 2020. De organisatie schakelde een chauffeur in om een container waarin de partij verstopt zat op aan kaai 1742 te vervoeren naar een loods in Kieldrecht. In de ontsleutelde berichten komen de organisator de opdrachtgever en de uithaler van de smokkel in beeld.

De vermeende organisator van het illegale transport zou zich met zijn schoonbroer ook inlaten met geldtransporten die afkomstig zijn van de verkoop van drugs. Geld wordt opgehaald, geteld en verpakt. Dat gebeurt vooral in de privéwoning van een 28-jarige man uit Wijnegem, maar ook in de garage van de organisator in Merksem.

Uit het onderzoek ontdekten de speurders dat er op die manier van 12 november 2020 tot 7 februari 2021 maar liefst 10,7 miljoen euro verhandeld wordt. Een groot deel van het geld gaat richting de opdrachtgever die in het buitenland verblijft.

De criminele organisatie rekent voor hun illegale activiteiten ook op een administratief medewerker van een internationaal expeditiebedrijf dat actief is in de haven van Antwerpen. Vanuit zijn functie zou hij maritieme en transportgegevens hebben doorgespeeld.

De onderzoeksrechter gaf gisteren opdracht tot 7 huiszoekingen in Antwerpen, Boom, Deurne, Merksem, Ranst en Wijnegem. Daarbij werden twee mannen gearresteerd. De onderzoeksrechter heeft een 28-jarige man uit Wijnegem aangehouden onder elektronisch toezicht, de andere, een man van 26 uit Merksem, komt vrij onder voorwaarden.

Contact: Communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten