Persbericht - Brussel - Dodelijk ongeval op 20/08/2019

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Het parket van Brussel wenst de volgende elementen mee te delen dit naar aanleiding van een ongeval waarbij een jonge man van 17 op de avond van 20 augustus 2019 in de Kantersteenstraat in het centrum van Brussel om het leven is gekomen.

Naar aanleiding van dit tragisch ongeval op 20 augustus heeft het parket van Brussel een opsporingsonderzoek opgestart ten einde de exacte omstandigheden van de feiten te achterhalen. Op 17 september 2019 werd een onderzoeksrechter gelast voor onvrijwillige doodslag na klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd door één van de familieleden van het slachtoffer van het ongeval

Uit het onafhankelijk onderzoek geleid door de onderzoeksrechter blijken onder meer volgende elementen:

  • Bij een politiecontrole in het kader van een drugsverkoop heeft een achtervolging te voet plaats gevonden tussen de politiediensten en de verdachte (slachtoffer van het ongeval), deze laatste heeft geweigerd te gehoorzamen aan de bevelen van de politiediensten; bij het verlaten van de galerie Ravenstein begeeft het slachtoffer zich richting Kantersteenstraat waar hij via het zebrapad al lopend de rijweg over steekt dit tussen een bestelwagen en een vrachtwagen van Net Brussel die in dubbele file stond en werd hierbij aangereden door een politiewagen opgeroepen voor een andere missie.
  • Uit de verklaringen blijkt dat de verkeerslichten voor de wagens op groen stond en op rood voor de voetgangers. De beelden van de bewakingscamera’s onthullen bovendien dat de lichten al op groen stonden wanneer politiewagen het vorige kruispunt overstak.
  • Uit de analyse van de zwarte doos van de wagen blijkt dat de zwaailichten van het politievoertuig in werking waren, maar niet de sirenes.
  • Een autodeskundige schat de residuele snelheid van de wagen op het moment van impact met het slachtoffer op 95km/u, hij stelt verder dat het slachtoffer maar zichtbaar was over een afstand van 2,5 meters en besluit hieruit dat zelfs indien de politiewagen aan 50km/uur reed de bestuurder van de wagen de aanrijding met de voetganger niet had kunnen voorkomen.

Naar aanleiding van al deze verzamelde elementen heeft de onderzoeksrechter besloten om in dit dossier niemand in beschuldiging te stellen wat wil zeggen dat er geen ernstige aanwijzingen kunnen weerhouden worden die wijzen op het bestaan van een strafrechtelijke inbreuk.

Het onderzoeksdossier werd opnieuw overgemaakt aan het parket van Brussel dat een eindvordering tot buitenvolgingstelling heeft opgesteld wegens onvoldoende aanwijzingen ten aanzien van de protagonisten van dit dossier, onder meer ten aanzien van de bestuurder van de politiewagen.

Het parket van Brussel wenst er aan te herinneren dat de partijen nog bijkomende onderzoeksdaden kunnen vragen aan de onderzoeksrechter indien zij oordelen dat het dossier onvolledig is.

De raadkamer van de rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel zal in fine uitspraak doen inzake de al dan niet bestaande tenlasteleggingen. De datum van de zitting zal meegedeeld worden zodra deze gekend is.

 

Denis GOEMAN

Substituut-procureur des Konings - Woordvoerder

 

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Ander Persberichten