Persbericht - Brussel - Politieman neergestoken door verdachte met een mes

Feiten : politieman neergestoken door verdachte met een mes
Datum en plaats : 20/11/2018, 1000 Brussel (Commissariaat Kolenmarkt)
Verdachte : T.I., man, °1984, met de Belgische nationaliteit
Slachtoffer : 1 politieman in functie

Omstreeks 5u30 deze morgen werd een politieman, in uniform, voor het commissariaat aan de Kolenmarktstraat 30 in het centrum van Brussel neergestoken.

De politieman geraakte gewond in de halsstreek. Hij werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar.

De verdachte werd door twee andere politiemannen geneutraliseerd. De verdachte werd eveneens overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert in kritieke toestand.

Ter plaatse werd een perimeter ingesteld. Het labo van de federale politie en een ballistisch deskundige kwamen ter plaatse. Het parket van Brussel is ook ter plaatse afgestapt. Het opsporingsonderzoek is volop lopende.  

De verdachte had twee kleine keukenmessen in handen waarmee hij verschillende messteken heeft toegediend. De messen werden in beslag genomen.

Wat de beweegredenen van de verdachte zijn, is nog niet duidelijk. Volgens getuigen zou hij “allahu akbar” gezegd hebben. De man kon nog niet verhoord worden. we kunnen ons dan ook nog niet uitspreken over een eventueel terroristisch motief. Dat zal het verder onderzoek moeten uitwijzen.

De verdachte werd van zijn vrijheid beroofd. Er werd een onderzoeksrechter gelast voor feiten van “poging moord in een terroristische context”. In de huidige stand van het onderzoek werd het dossier niet gefederaliseerd.

De verdachte is gekend voor een reeks diefstallen met geweld en werd hiervoor verschillende keren veroordeeld. In 2014 werd hij door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling geïnterneerd na feiten van poging doodslag en verboden wapendracht. Sinds begin oktober was hij vrij op proef.

De vrijlating op proef werd toegekend door de Kamer voor de bescherming van de maatschappij, na een negatief advies van het parket. Deze KBM is een kamer van de strafuitvoeringsrechtbank. Tegen deze beslissing tot het toekennen van de vrijlating op proef, is geen hoger beroep mogelijk.

Aan de vrijlating op proef werden een aantal voorwaarden gekoppeld, die opgevolgd worden door het justitiehuis.

Voor de volledigheid geven we mee dat er zoals standaard voorzien is twee onderzoeken lopende zijn:

Één onderzoek, een gerechtelijk onderzoek, naar de messteken die werden toebedeeld aan de politieman

Één onderzoek, een opsporingsonderzoek, naar het gebruik van het dienstwapen door de twee andere agenten

Ine VAN WYMERSCH – Woordvoerder Parket Brussel

Ilse VAN DE KEERE - Woordvoerder Commissaris van politie, Brussel HOOFDSTAD Elsene