Persbericht - Brussel - Rellen Anderlecht

Strafverzwaring voor jongeman die politiemensen bestookte met stenen, een dienstwapen ontvreemdde en er meerdere keren mee schoot tijdens rellen in Anderlecht, dit tijdens volle lockdown.

               

Het Brusselse hof van beroep heeft op 04.11.2021 een 20-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek veroordeeld tot een effectieve celstraf van 30 maanden en 5 jaar ontzetting uit zijn burgerlijke en politieke rechten voor zijn deelname aan de rellen in Anderlecht op 11 april 2020.

 

Op zaterdag 11 april 2020 ontstonden in Anderlecht rellen nadat een 19-jarige jongen om het leven kwam bij een politieachtervolging. Relschoppers gooiden met stenen, waardoor politiemensen gewond raakten en politievoertuigen beschadigd werden.

 

Tijdens deze rellen ontvreemdde de beklaagde, toen 19 jaar oud, het dienstwapen van één van de politiemensen, vuurde er meerdere keren mee in de wijk Kuregem en vluchtte met het wapen dat pas enkele weken later werd teruggevonden.

 

De jongeman kon later worden geïdentificeerd en gearresteerd.

 

Het parket van Brussel dagvaardde de man voor de correctionele rechtbank die hem op 28.09.2020 veroordeelde tot een werkstraf van 200 uren.

 

Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen dit vonnis.

 

Voor het hof van beroep van Brussel eiste het parket-generaal een effectieve gevangenisstraf van 3 jaar gelet op de ernst van de door hem gepleegde strafbare feiten, zijn strafverleden en de vele kansen die de beklaagde in het verleden al had gekregen.

 

Het hof besloot hem te veroordelen tot een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden en sprak ook de ontzetting uit zijn burgerlijke en politieke rechten uit voor een periode van 5 jaar.

 

Geweld tegen politie kan niet getolereerd worden. Het Openbaar Ministerie zal tegenover dergelijke feiten ook altijd streng en prioritair reageren.

 

Bovendien werden de feiten gepleegd in volle lockdown.