Persbericht - Brussel - Vervolg op de betoging van 13 januari 2021

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Gevolgen van de betoging van 13 januari 2021

Op 13 januari 2021 brak er na een betoging onrust uit in de gemeenten Sint-Joost-Ten-Node en Schaarbeek. Om de daders van de vernielingen en feiten gepleegd tijdens deze incidenten te identificeren, werd er onmiddellijk een taskforce opgericht die werd samengesteld uit de 6 Brusselse politiezones, de federale politie en het parket van Brussel.

Op basis van het onderzoekswerk van deze taskforce heeft het parket van Brussel een onderzoeksrechter gevorderd voor opzettelijke brandstichting ’s nachts in een bewoond gebouw, voor weerspannigheid in bende met wapens en voorafgaand overleg en voor schade aan gebouwen en voertuigen. Een eerste operatie op 10 februari 2021 leidde tot de aanhouding van 14 verdachten.

Op 23 en 25 februari 2021 werden twee andere operaties uitgevoerd.

Op dinsdag 23 februari werden drie huiszoekingen bevolen door de onderzoeksrechter in het arrondissement van Brussel. Deze huiszoekingen waren meer bepaald gericht op drie verdachten die werden geïdentificeerd in het kader van de feiten van weerspannigheid in bende met wapens en voorafgaand overleg, en slagen toegebracht aan de politieagenten in de Kwatrechtstraat tijdens het tumult. Tijdens deze huiszoekingen werden de gsm’s van de verdachten in beslag genomen en de verdachten werden opgeroepen voor een verhoor op een latere datum.

Op dinsdag 23 en donderdag 25 februari heeft het parket van Brussel de lokale politie van Brussel-Noord bevolen om zeven andere verdachten aan te houden die door de taskforce zijn geïdentificeerd en ervan worden verdacht te hebben deelgenomen aan het tumult en de vernielingen op 13 januari.

Vier verdachten (2 volwassenen en 2 minderjarigen) konden zo worden aangehouden. De twee meerderjarige verdachten werden door het parket van Brussel opgeroepen om te verschijnen voor de correctionele rechtbank. Drie andere verdachten werden geseind ter opsporing door de verschillende politiediensten.

In totaal zijn er een maand na het tumult 18 verdachten aangehouden door de politiediensten van de zone Brussel-Noord.

Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet om andere daders van het tumult en de vernielingen te identificeren.

 

Martin François

Woordvoerder

 

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Ander Persberichten